Sajgonki warzywne
- Papier ryżowy (500 g)
- Marchewka - 2 średnie sztuki (250 g)
- Papryka czerwona - 1 duża sztuka (250 g)
- Papryka żółta - 1 duża sztuka (250 g)
- Groszek cukrowy (200 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Fasola mung kiełki (30 g)
- Olej sezamowy (50 ml)
- Olej rzepakowy - do smażenia (1500 ml)
Przepis na sajgonki warzywne krok po kroku
Marchew obierz ze skórki i pokrój w paski.
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.
Groszek cukrowy pokrój drobniej.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
Czosnek przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozgrzej olej sezamowy i podsmaż składniki przez 3-4 minuty.
Dodaj kiełki fasoli i wymieszaj.
Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.
W garnku zagotuj wodę.
Płaty papieru ryżowego umieszczaj w wodzie, aż zmiękną.
Wyjmij je z wody i umieszczaj na nich farsz z warzyw.
Zwiń w rulon.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i partiami smaż na złoty kolor sajgonki.
Wyjmij je łyżką cedzakową i umieść na ręczniku papierowym.
Podawaj z sosem słodkim chilli.
Więcej informacji na temat sajgonek warzywnych
Sajgonki warzywne to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Sajgonki to danie pochodzące z kuchni chińskiej. Przygotować je można z dodatkiem warzyw lub mielonego mięsa. Sajgonki smaży się na głębokim tłuszczu, dzięki czemu stają się chrupiące z wierzchu, lecz zachowują swoją wilgoć w środku. Przepis na sajgonki warzywne jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: papier ryżowy, marchew, papryka czerwona, papryka żółta, groszek cukrowy, cebula, czosnek, kiełki fasoli mung, sól, pieprz, olej sezamowy, olej rzepakowy, sos słodki chilli.
Jak zrobić sajgonki warzywne? Marchew obierz ze skórki i pokrój w paski. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Groszek cukrowy pokrój drobniej. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej sezamowy i podsmaż składniki przez 3-4 minuty. Dodaj kiełki fasoli i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. W garnku zagotuj wodę. Płaty papieru ryżowego umieszczaj w wodzie, aż zmiękną. Wyjmij je z wody i umieszczaj na nich farsz z warzyw. Zwiń w rulon. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i partiami smaż na złoty kolor sajgonki. Wyjmij je łyżką cedzakową i umieść na ręczniku papierowym. Podawaj z sosem słodkim chilli.
Papryka czerwona zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit. Czosnek jest od lat ceniony za właściwości zapobiegające przeziębieniom.
Podsumowując pyszne sajgonki to najlepsze danie kuchni chińskiej, które przygotować można w domu. Prosty przepis na danie bez mięsa to idealny obiad na ciepłe dni. Szybkie sajgonki podać można podczas spotkania ze znajomymi. Wegetariańskie sajgonki są smaczne także z sosem spicy mayo.
Alergeny w sajgonkach warzywnych
Lista alergenów dla sajgonek warzywnych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Olej sezamowy
W przepisie na sajgonki warzywne nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- sos słodki chilli
Wartości odżywcze sajgonek warzywnych
Sajgonki warzywne to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zawierają one sporą ilość składników mineralnych oraz witamin. Smażone w głębokim tłuszczu sajgonki idealnie sprawdzą się dla osób na diecie redukcyjnej jako cheat meal.
Energia i białka
(340g)
Węglowodany
(340g)
Tłuszcze
(340g)
Witaminy
(340g)
Składniki mineralne
(340g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.