Przepis na sajgonki warzywne krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek, sos słodki chilli
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, łyżka cedzakowa

Marchew obierz ze skórki i pokrój w paski.

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.

Groszek cukrowy pokrój drobniej.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

Na patelni rozgrzej olej sezamowy i podsmaż składniki przez 3-4 minuty.

Dodaj kiełki fasoli i wymieszaj.

Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.

W garnku zagotuj wodę.

Płaty papieru ryżowego umieszczaj w wodzie, aż zmiękną.

Wyjmij je z wody i umieszczaj na nich farsz z warzyw.

Zwiń w rulon.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i partiami smaż na złoty kolor sajgonki.

Wyjmij je łyżką cedzakową i umieść na ręczniku papierowym.

Podawaj z sosem słodkim chilli.

Sajgonki warzywne podane na drewnianym talerzyku.
Sajgonki warzywne
Koszt przygotowania dania
65.12 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1683 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
45

Sajgonki warzywne - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sajgonkach warzywnych

Sajgonki warzywne to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Sajgonki to danie pochodzące z kuchni chińskiej. Przygotować je można z dodatkiem warzyw lub mielonego mięsa. Sajgonki smaży się na głębokim tłuszczu, dzięki czemu stają się chrupiące z wierzchu, lecz zachowują swoją wilgoć w środku. Przepis na sajgonki warzywne jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: papier ryżowy, marchew, papryka czerwona, papryka żółta, groszek cukrowy, cebula, czosnek, kiełki fasoli mung, sól, pieprz, olej sezamowy, olej rzepakowy, sos słodki chilli.

Jak zrobić sajgonki warzywne? Marchew obierz ze skórki i pokrój w paski. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Groszek cukrowy pokrój drobniej. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej sezamowy i podsmaż składniki przez 3-4 minuty. Dodaj kiełki fasoli i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. W garnku zagotuj wodę. Płaty papieru ryżowego umieszczaj w wodzie, aż zmiękną. Wyjmij je z wody i umieszczaj na nich farsz z warzyw. Zwiń w rulon. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i partiami smaż na złoty kolor sajgonki. Wyjmij je łyżką cedzakową i umieść na ręczniku papierowym. Podawaj z sosem słodkim chilli.

Papryka czerwona zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit. Czosnek jest od lat ceniony za właściwości zapobiegające przeziębieniom.

Podsumowując pyszne sajgonki to najlepsze danie kuchni chińskiej, które przygotować można w domu. Prosty przepis na danie bez mięsa to idealny obiad na ciepłe dni. Szybkie sajgonki podać można podczas spotkania ze znajomymi. Wegetariańskie sajgonki są smaczne także z sosem spicy mayo.

Wartości odżywcze sajgonek warzywnych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kalorie)
495.20 kcal
1683.68 kcal
Białko
1.28 g
4.35 g

Węglowodany w sajgonkach warzywnych

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany
14.03 g
47.69 g
Węglowodany przyswajalne
12.97 g
44.10 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.06 g
3.59 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz
48.25 g
164.06 g
Tłuszcze nasycone
3.65 g
12.41 g
Tłuszcze nienasycone
44.59 g
151.60 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
31.33 g
106.51 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
13.26 g
45.09 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: papier ryżowy, olej sezamowy.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na sajgonki warzywne

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sajgonki warzywne

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód
54.34 mg
184.77 mg
Potas
90.38 mg
307.28 mg
Wapń
9.70 mg
32.99 mg
Żelazo
0.30 mg
1.02 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sajgonek warzywnych 45
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sajgonkach warzywnych

Lista alergenów dla sajgonek warzywnych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Olej sezamowy

W przepisie na sajgonki warzywne nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • sos słodki chilli
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania sajgonek warzywnych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papier ryżowy
500 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 5
30.00
Za 500 g
Marchewka
250 g
2 średnie sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Papryka czerwona
250 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Papryka żółta
250 g
1 duża sztuka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.50
Za 250 g
Groszek cukrowy
200 g
16.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 200 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Fasola mung kiełki
30 g
3.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Olej sezamowy
50 ml
15.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 ml
Olej rzepakowy
1500 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 2
10.50
Za 1500 ml
Koszt składników
91.00
Jak oceniasz przepis na sajgonki warzywne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób