Sajgonki warzywne
Opublikowano: 24.06.2022 r.
Sajgonki warzywne to smakowite przekąski, które bazują na marchewce, czerwonej i żółtej papryce oraz groszku cukrowym, zawiniętych w delikatny papier ryżowy. Do tego dochodzi chrupiąca cebula i kiełki fasoli mung. Całość usmażona na oleju rzepakowym z nutą oleju sezamowego, który dodaje egzotycznego posmaku.
Składniki dla 5 porcji:
- Papier ryżowy - 500 g
- Marchewka - 250 g (2 średnie sztuki)
- Papryka czerwona - 250 g (1 duża sztuka)
- Papryka żółta - 250 g (1 duża sztuka)
- Groszek cukrowy - 200 g
- Cebula - 200 g (1 duża sztuka)
- Fasola mung kiełki - 30 g
- Olej sezamowy - 50 ml
- Olej rzepakowy - 1500 ml (do smażenia)
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek, sos słodki chilli
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, łyżka cedzakowa
Przepis krok po kroku
- Marchew obierz ze skórki i pokrój w paski.
- Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.
- Groszek cukrowy pokrój drobniej.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na patelni rozgrzej olej sezamowy i podsmaż składniki przez 3-4 minuty.
- Dodaj kiełki fasoli i wymieszaj.
- Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.
- W garnku zagotuj wodę.
- Płaty papieru ryżowego umieszczaj w wodzie, aż zmiękną.
- Wyjmij je z wody i umieszczaj na nich farsz z warzyw.
- Zwiń w rulon.
- W garnku rozgrzej olej rzepakowy i partiami smaż na złoty kolor sajgonki.
- Wyjmij je łyżką cedzakową i umieść na ręczniku papierowym.
- Podawaj z sosem słodkim chilli.
Komentarz dietetyka
Sajgonki warzywne to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zawierają one sporą ilość składników mineralnych oraz witamin. Smażone w głębokim tłuszczu sajgonki idealnie sprawdzą się dla osób na diecie redukcyjnej jako cheat meal.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny