Ryżanka

Opublikowano: 12.07.2022 r., 6:57 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ryżanka podana w misce z pietruszką.
Ryżanka
Ryżanka to zupa na bazie ryżu i marchewki, która jest niezwykle delikatna dla żołądka. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a smak jest bardzo delikatny.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 40 min
208 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Marchewka (100 g)
  • Ryż biały (200 g)
  • Pietruszka (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na ryżankę krok po kroku

Marchew i pietruszkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Wrzuć je do garnka i zalej 1 l wody. Gotuj 25 minut.

Dodaj do nich ryż, gotuj kolejne 15 minut.

Jeśli chcesz, by zupa była bardzo lekkostrawna dopraw ją tylko solą, jednak jeśli ma być zupą dla osób zdrowych, dorzuć: tymianek, lubczyk, pieprz, natkę pietruszki i gałkę.

Jak oceniasz przepis na ryżankę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat ryżanki

Ryżanka to zupa na bazie ryżu i marchewki, która jest niezwykle delikatna dla żołądka. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a smak jest bardzo delikatny.

Przepis na ryżankę to doskonały pomysł na zupę, która sprawdzi się w przypadku zatrucia pokarmowego. Ta zupa ma właściwości łagodzące, dzięki czemu zwykle podaje się ją w przypadku zatrucia pokarmowego. Choć ma głównie zastosowanie zdrowotne, to jednak można ją również zjadać na obiad. Te z przepisu jest po prostu najlepsza! Składa się na niej mnóstwo marchewki, stąd właśnie jej nazwa. Marchewka ma właściwości zapierające, dlatego jest świetną opcją dla osób, które cierpią z powodu biegunki. Nie sprawdzi się za to dla osób, które mają problemy z zaparciami. Marchewki są wspaniałym źródłem witaminy A i E, które doskonale wspierają zdrowie skóry. Oprócz tego działa rozkurczowo, obniża poziom cholesterolu we krwi, a także wpływa na regulację trawienia. Stanowi bogate źródło witamin i soli mineralnych. Beta-karoten, którego duże ilości można znaleźć w marchewce, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność, a także wspomaga leczenie trądziku i opóźnia pojawianie się zmarszczek. Jednak najbardziej jest znany z tego, że przyśpiesza opalanie i przedłuża efekty kąpieli słonecznych. Beta-karoten jest przeciwutleniaczem, co oznacza, że może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Dowiedziono, że może obniżyć występowanie takich nowotworów, jak: rak jamy ustnej, krtani, przełyku i pęcherza moczowego.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ryżankę, która będzie pyszna, a przy okazji szybka, łatwa i dobra dla układu pokarmowego, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Sprawdzi się idealnie na obiad lub kolację. Wszystkie składniki znajdziesz w każdym większym sklepie. Ryż z marchewką jest niezwykle lekkostrawnym połączeniem. To doskonały pomysł na danie, które sprawdza się na biegunkę i ból brzucha. Ta zupa jest niezwykle delikatna. Nie przyprawia się jej mocno, gdyż ma być lekkostrawna i nie podrażniać żołądka. Zupa ta naturalnie jest bezglutenowa. Do jej przygotowania używa się marchewek, a także ryżu. Oba te produkty są niezwykle lekkostrawne. Dzięki temu zupa może trafiać spokojnie na talerze osób z problemami żołądkowymi, ale też maluchów.

Alergeny w ryżance

Lista alergenów dla ryżanki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ryżankę

Wartości odżywcze ryżanki

na 100g gotowej potrawy

To opcja niezwykle lekkostrawna, sprawdzi się dla osób z problemami z układem pokarmowym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
208.50
208.50
Białko (g)
4.00
4.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
46.80
46.80
Węglowodany przyswajalne (g)
44.62
44.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.17
2.17

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
0.78
0.78
Tłuszcze nasycone (g)
0.72
0.72
Tłuszcze nienasycone (g)
0.07
0.07

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.08
Tiamina (mg)
0.08
0.09
Ryboflawina (mg)
0.03
0.03
Niacyna (mg)
1.04
1.04
Foliany (µg (mcg))
29.50
29.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
22.25
22.25
Potas (mg)
211.25
211.25
Wapń (mg)
20.25
20.25
Fosfor (mg)
73.50
73.50
Magnez (mg)
21.70
21.70
Żelazo (mg)
0.33
0.33
Cynk (mg)
0.81
0.81
Miedź (mg)
0.15
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny ryżanki 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryżanki

Koszt składników
7.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Ryż biały
200 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Pietruszka
100 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Koszt składników
7.00