Ryż zapiekany z jabłkami i śmietaną
- Ryż biały (100 g)
- Jabłko (400 g)
- Śmietana 12% (200 g)
Przepis na ryż zapiekany z jabłkami i śmietaną krok po kroku
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, nie dodawaj soli. Odcedź i wystudź.
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Przygotuj naczynie żaroodporne. Na dno wyłóż ryż, posyp cynamonem, następie dodaj starte jabłka. Posyp cukrem. Następnie nałóż śmietanę i ponownie posyp cynamonem i cukrem.
Zapiekaj przez ok. 15 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
-
Racuchy z jabłkiem
-
Szarlotka
-
Racuchy
-
Placki z jabłkami
-
Ryż z jabłkami
-
Ciasto z jabłkami
-
Placki z dyni
-
Surówka z selera
-
Tarta z jabłkiem
-
Sałatka z selera naciowego
-
Szarlotka z kruszonką
-
Kaczka pieczona
-
Tarta z jabłkami
-
Ryż na mleku
-
Szarlotka z bezą
-
Ciasto francuskie na słodko
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Dania z jabłkami
Więcej informacji na temat ryżu zapiekanego z jabłkami i śmietaną
Ryż zapiekany z jabłkami i śmietaną to danie, które sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i pyszny lekki deser. To potrawa wprost kochana przez wszystkie dzieci.
Przepis na ryż zapiekany z jabłkami i śmietaną to smaczny wybór na posiłek na słodko. Ryż zwykle używany jest na diecie lekkostrawnej, w czasie gdy układ pokarmowy nie pracuje, tak jak trzeba i potrzebuje dużego odciążenia. Ryż nie nadwyręża jego pracy, gdyż jest bardzo łatwy w przetrawieniu. Jednak nie trzeba sięgać po niego tylko w przypadku choroby, to również świetna opcja na codzienny lekki obiad. Ten ryż jest prosty, szybki i naprawdę ciekawy. A do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil!
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ryż zapiekany z jabłkami i śmietaną, by był pyszny i dobry dla zdrowia, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Całość podaje się na słodko, z cynamonem i odrobiną kardamonu. Ryż można dodatkowo dosłodzić, jednak nie jest to konieczne. Można użyć do tego cukru, miodu lub słodzika. Ta ostatnia opcja sprawdzi się zwłaszcza dla osób z problemami z gospodarką węglowodanową. Jego podstawą jest ryż, ale ze względu na dużą uniwersalność można dodawać do niego wielu różnych owoców, czy bakalii. Choć zwykle kojarzy się ze szpitalnym jedzeniem, można przygotować go w taki sposób, by, zamiast nudzić i odstraszać, zachwycał wspaniałym smakiem. I wcale nie jest to takie trudne. Wystarczy tradycyjny przepis lekko podreperować, by stworzyć smaczny, szybki i łatwy, domowy pieczony ryż. Ryż to produkt, który gości w naszej diecie dość często. Nie jest to nic złego. To naprawdę wartościowy produkt. Obfituje w magnez, cynk, fosfor, żelazo, mangan, miedź, selen. Posiada witamin z grupy B (B1, B2, PP, B5, B6, kwas foliowy). Jest najłatwiej przyswajalnym zbożem przez nasz organizm. Ma dobry wpływ na trawienie, ze względu na właściwości przeciwbiegunkowe. Ryż to jednak przede wszystkim źródło węglowodanów złożonych, czyli źródła energii. Sprawdzi się więc idealnie w sytuacji, gdy tej energii potrzebujemy - mamy ciężki czas lub chorujemy.
Alergeny w ryżu zapiekanym z jabłkami i śmietaną
Lista alergenów dla ryżu zapiekanego z jabłkami i śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
Wartości odżywcze ryżu zapiekanego z jabłkami i śmietaną
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin.
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy
(175g)
Składniki mineralne
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.