Ryż zapiekany z jabłkami i śmietaną

Opublikowano: 04.09.2023 r., 15:43 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ryż z jabłkami i śmietaną
Ryż zapiekany z jabłkami i śmietaną
Ryż zapiekany z jabłkami i śmietaną to danie, które sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i pyszny lekki deser. To potrawa wprost kochana przez wszystkie dzieci.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 15 min
214 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
23
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ryż biały (100 g)
  • Jabłko (400 g)
  • Śmietana 12% (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na ryż zapiekany z jabłkami i śmietaną krok po kroku

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, nie dodawaj soli. Odcedź i wystudź.

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Przygotuj naczynie żaroodporne. Na dno wyłóż ryż, posyp cynamonem, następie dodaj starte jabłka. Posyp cukrem. Następnie nałóż śmietanę i ponownie posyp cynamonem i cukrem.

Zapiekaj przez ok. 15 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na ryż zapiekany z jabłkami i śmietaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat ryżu zapiekanego z jabłkami i śmietaną

Ryż zapiekany z jabłkami i śmietaną to danie, które sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i pyszny lekki deser. To potrawa wprost kochana przez wszystkie dzieci.

Przepis na ryż zapiekany z jabłkami i śmietaną to smaczny wybór na posiłek na słodko. Ryż zwykle używany jest na diecie lekkostrawnej, w czasie gdy układ pokarmowy nie pracuje, tak jak trzeba i potrzebuje dużego odciążenia. Ryż nie nadwyręża jego pracy, gdyż jest bardzo łatwy w przetrawieniu. Jednak nie trzeba sięgać po niego tylko w przypadku choroby, to również świetna opcja na codzienny lekki obiad. Ten ryż jest prosty, szybki i naprawdę ciekawy. A do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil!

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ryż zapiekany z jabłkami i śmietaną, by był pyszny i dobry dla zdrowia, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Całość podaje się na słodko, z cynamonem i odrobiną kardamonu. Ryż można dodatkowo dosłodzić, jednak nie jest to konieczne. Można użyć do tego cukru, miodu lub słodzika. Ta ostatnia opcja sprawdzi się zwłaszcza dla osób z problemami z gospodarką węglowodanową. Jego podstawą jest ryż, ale ze względu na dużą uniwersalność można dodawać do niego wielu różnych owoców, czy bakalii. Choć zwykle kojarzy się ze szpitalnym jedzeniem, można przygotować go w taki sposób, by, zamiast nudzić i odstraszać, zachwycał wspaniałym smakiem. I wcale nie jest to takie trudne. Wystarczy tradycyjny przepis lekko podreperować, by stworzyć smaczny, szybki i łatwy, domowy pieczony ryż. Ryż to produkt, który gości w naszej diecie dość często. Nie jest to nic złego. To naprawdę wartościowy produkt. Obfituje w magnez, cynk, fosfor, żelazo, mangan, miedź, selen. Posiada witamin z grupy B (B1, B2, PP, B5, B6, kwas foliowy). Jest najłatwiej przyswajalnym zbożem przez nasz organizm. Ma dobry wpływ na trawienie, ze względu na właściwości przeciwbiegunkowe. Ryż to jednak przede wszystkim źródło węglowodanów złożonych, czyli źródła energii. Sprawdzi się więc idealnie w sytuacji, gdy tej energii potrzebujemy - mamy ciężki czas lub chorujemy.

Alergeny w ryżu zapiekanym z jabłkami i śmietaną

Lista alergenów dla ryżu zapiekanego z jabłkami i śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Wartości odżywcze ryżu zapiekanego z jabłkami i śmietaną

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
122.71
214.75
Białko (g)
2.15
3.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
21.20
37.10
Węglowodany przyswajalne (g)
19.76
34.58
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.44
2.52

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
3.30
5.78
Tłuszcze nasycone (g)
2.30
4.02
Tłuszcze nienasycone (g)
1.00
1.75

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina B6 (mg)
0.04
0.07
Tiamina (mg)
0.04
0.06
Ryboflawina (mg)
0.05
0.09
Niacyna (mg)
0.25
0.44
Foliany (µg (mcg))
7.14
12.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
25.57
44.75
Potas (mg)
128.43
224.75
Wapń (mg)
44.57
78.00
Fosfor (mg)
39.43
69.00
Magnez (mg)
11.56
20.23
Żelazo (mg)
0.13
0.22
Cynk (mg)
0.34
0.59
Miedź (mg)
0.05
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny ryżu zapiekanego z jabłkami i śmietaną 23
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryżu zapiekanego z jabłkami i śmietaną

Koszt składników
6.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
100 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Jabłko
400 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.11
Za 400 g
Śmietana 12%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Koszt składników
6.70