Ryż zapiekany z jabłkami bez mleka
- Ryż biały - 2 woreczki (200 g)
- Jabłko - 3 szt (540 g)
- Budyń (proszek) - 1 opakowanie (40 g)
- Olej kokosowy - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na ryż zapiekany z jabłkami bez mleka krok po kroku
Ryż ugotuj w wodzie z dodatkiem ekstraktu waniliowego do miękkości.
W jednej szklance wody rozmieszaj proszek budyniowy.
Zagotuj w rondelku kolejną szklankę wody i dodaj rozmieszany budyń.
Całość gotuj przez 3 minuty, następnie połącz z ryżem.
Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Dodaj do nich cukier waniliowy i wymieszaj.
Naczynie żaroodporne natrzyj olejem i wyłóż ryż.
Na wierzch połóż jabłka i zapiecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Fasola po bretońsku
- Pierogi ruskie
- Zupa pieczarkowa
- Kotleciki ziemniaczane
- Seitan
- Kotlet z jajka
- Gzik
- Pierogi z serem
- Zupa czosnkowa
- Placki twarogowe z cukrem pudrem
- Kapusta wigilijna
- Pierogi ze szpinakiem
- Pieczone bataty
- Kotleciki z kaszy gryczanej
- Zupa marchewkowa
- Pizza margherita
- Pierogi z jagodami
- Mamałyga
- Obiad bez mięsa
Więcej informacji na temat ryżu zapiekanego z jabłkami bez mleka
Ryż zapiekany z jabłkami bez mleka jest niezwykle wspaniałym wyborem na pyszne śniadanie, kolację, a nawet obiad. Jest daniem bardzo uniwersalnym, a przy tym bardzo lekkostrawnych, świetnie sprawdzi się nawet dla osób z chorobami układu pokarmowego. Całość jest bardzo kremowa, smaczna i niezwykle aromatyczna. To ze względu na spory dodatek wanilii.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ryż zapiekany z jabłkami bez mleka, w sposób niezwykle łatwy i szybki, ta receptura sprawdzi się idealnie. Można ją przygotować w zaledwie kilkanaście minut, najwięcej czasu zabiera końcowe podpiekanie ryżu. To świetna opcja dla wszystkich, którzy kochają przepisy nieskomplikowane, pełne smaku.
Przepis na ryż zapiekany z jabłkami bez mleka jest nie tylko prosty, ale również niezwykle zdrowy. Świetnie sprawdza się na co dzień w diecie tradycyjnej, ale również dla osób cierpiących z powodu chorób układu pokarmowego. Jest to danie bardzo lekkostrawne, ze względu na użycie białego ryżu. To potrawa naturalnie pozbawione błonnika, ze względu na wybór białego ryżu. Dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością może być to kłopotliwe, jednak wystarczy wtedy wybrać ryż brązowy, który równie dobrze smakuje, a przy okazji ma mniejszy indeks glikemiczny. Ze względu na wybór ryżu to danie jest też w pełni bezglutenowe. Świetnie sprawdzi się dla osób z celiakia, a także nietolerancją tego białka. W tym przepisie zostało wyeliminowane mleko, dzięki czemu jest w pełni wegetariański, a nawet wegański. Pomimo tego zabiegu wciąż smakuje naprawdę fantastycznie. To ze względu na naprawdę wspaniałe dodatki. Ryż gotowany jest z dodatkiem wanilii, co sprawia, że charakteryzuje się słodką nutą. Przez to sprawdzi się również dla dzieci, które kochają takie proste, a przy tym bardzo smakowite dania.
To dobra opcja zarówno na śniadanie, jak i kolację. Ze względu na sporą zawartość ryżu całość jest niezwykle sycąca. Wystarczy mały kawałek, by zaspokoić głód na kilka godzin. To dobry sposób na szybki posiłek, dla całej rodziny. Jest tak pyszny, że znika z talerzy w kilka chwil. To dobry pomysł na wegańską potrawę, która syci, dobrze smakuje i mało kosztuje.
Alergeny w ryżu zapiekanym z jabłkami bez mleka
Lista alergenów dla ryżu zapiekanego z jabłkami bez mleka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ryż zapiekany z jabłkami bez mleka
Wartości odżywcze ryżu zapiekanego z jabłkami bez mleka
To danie, które świetnie sprawdzi się w diecie lekkostrawnej.
Energia i białka
(198g)
Węglowodany
(198g)
Tłuszcze
(198g)
Witaminy
(198g)
Składniki mineralne
(198g)
- ryż, jabłko, budyń, olej kokosowy,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.