Ryż z tofu
- Tofu wzbogacane wapniem (100 g)
- Ryż biały (100 g)
- Cukinia (100 g)
- Marchewka - 1/2 sztuki (20 g)
- Papryka czerwona - 1/2 sztuki (120 g)
- Sos sojowy - 3 łyżki (30 ml)
Przepis na ryż z tofu krok po kroku
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Warzywa pokrój w słupki, tofu w kostkę.
Na patelni podsmażaj tofu z warzywami z dodatkiem sosu sojowego.
Dodaj ugotowany ryż, wymieszaj. Podawaj z kolendrą.
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Zupa czosnkowa
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański
Więcej informacji na temat ryżu z tofu
Ryż z tofu i z warzywami to pomysł na pyszny, prosty, szybki i tani posiłek, popularny zwłaszcza wśród wegetarian, ale zadowoli również zagorzałych mięsożerców. Mimo że jest to danie wegetariańskie, idealnie sprawdzi się na obiad lub na kolacje, będzie sycące, pełne białka i wartości odżywczych. Jeśli lubisz kuchnię orientalną za pomocą odpowiednich przypraw, możesz w łatwy sposób stworzyć przepyszny ryż smażony z tofu i warzywami rodem z Azji. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ryż z tofu, który zachwyci wszystkich swoim smakiem, ten przepis będzie dla ciebie świetną inspiracją. Ryż z warzywami to dobry pomysł również na danie na wynos, które możesz wziąć ze sobą do pracy lub szkoły. Do jego przygotowania nie potrzebujesz zaawansowanego sprzętu ani wyszukanych składników. Oprócz ryżu i tofu potrzebne będą Ci warzywa, ale w kwestii ich dodatki nie ma żadnych ograniczeń. Możesz potraktować to danie jako tak zwany sprzątacz lodówki i wykorzystać te warzywa, które akurat zalegają Ci w lodówce. Świetnie sprawdzą się marchewki, cukinia, papryki w różnych kolorach. Wystarczy, że ugotujesz ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wymieszasz z podsmażonym tofu i warzywami pokrojonymi w słupki. Jako przyprawy świetnie sprawdza się sos sojowy, a także curry lub kurkuma. Koniecznie czytaj dalej aby poznać dokładny przepis na ryż z tofu idealny dla całej rodziny.
Alergeny w ryżu z tofu
Lista alergenów dla ryżu z tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
- Sos sojowy
- sos sojowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
- sos sojowy
Wartości odżywcze ryżu z tofu
Najlepszym wyborem będzie tofu wzbogacane w wapń, zwłaszcza dla osób na co dzień stosujących diety wegańskie.
Energia i białka
(470g)
Węglowodany
(470g)
Tłuszcze
(470g)
Witaminy
(470g)
Składniki mineralne
(470g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.