Ryż z tofu

Opublikowano: 28.02.2022 r., 20:01 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tofu z ryżem i warzywami
Ryż z tofu
Ryż z tofu to zdrowy, pyszny i szybki posiłek dla całej rodziny.
Przygotowanie 30 min
507 kcal
Kcal w porcji
470 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Tofu wzbogacane wapniem (100 g)
  • Ryż biały (100 g)
  • Cukinia (100 g)
  • Marchewka - 1/2 sztuki (20 g)
  • Papryka czerwona - 1/2 sztuki (120 g)
  • Sos sojowy - 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sos sojowy, kolendra świeża
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na ryż z tofu krok po kroku

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Warzywa pokrój w słupki, tofu w kostkę.

Na patelni podsmażaj tofu z warzywami z dodatkiem sosu sojowego.

Dodaj ugotowany ryż, wymieszaj. Podawaj z kolendrą.

Jak oceniasz przepis na ryż z tofu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat ryżu z tofu

Ryż z tofu i z warzywami to pomysł na pyszny, prosty, szybki i tani posiłek, popularny zwłaszcza wśród wegetarian, ale zadowoli również zagorzałych mięsożerców. Mimo że jest to danie wegetariańskie, idealnie sprawdzi się na obiad lub na kolacje, będzie sycące, pełne białka i wartości odżywczych. Jeśli lubisz kuchnię orientalną za pomocą odpowiednich przypraw, możesz w łatwy sposób stworzyć przepyszny ryż smażony z tofu i warzywami rodem z Azji. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ryż z tofu, który zachwyci wszystkich swoim smakiem, ten przepis będzie dla ciebie świetną inspiracją. Ryż z warzywami to dobry pomysł również na danie na wynos, które możesz wziąć ze sobą do pracy lub szkoły. Do jego przygotowania nie potrzebujesz zaawansowanego sprzętu ani wyszukanych składników. Oprócz ryżu i tofu potrzebne będą Ci warzywa, ale w kwestii ich dodatki nie ma żadnych ograniczeń. Możesz potraktować to danie jako tak zwany sprzątacz lodówki i wykorzystać te warzywa, które akurat zalegają Ci w lodówce. Świetnie sprawdzą się marchewki, cukinia, papryki w różnych kolorach. Wystarczy, że ugotujesz ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wymieszasz z podsmażonym tofu i warzywami pokrojonymi w słupki. Jako przyprawy świetnie sprawdza się sos sojowy, a także curry lub kurkuma. Koniecznie czytaj dalej aby poznać dokładny przepis na ryż z tofu idealny dla całej rodziny.

Alergeny w ryżu z tofu

Lista alergenów dla ryżu z tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
    • Sos sojowy
    • sos sojowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy

Wartości odżywcze ryżu z tofu

na 100g gotowej potrawy

Najlepszym wyborem będzie tofu wzbogacane w wapń, zwłaszcza dla osób na co dzień stosujących diety wegańskie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(470g)
Energia (kcal)
107.94
507.30
Białko (g)
4.27
20.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(470g)
Węglowodany (g)
20.30
95.41
Węglowodany przyswajalne (g)
19.21
90.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.09
5.12

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(470g)
Tłuszcz (g)
1.48
6.98
Tłuszcze nasycone (g)
0.59
2.79
Tłuszcze nienasycone (g)
0.89
4.19
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.24
1.11
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.66
3.08
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(470g)
Witamina B6 (mg)
0.14
0.68
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
36.69
172.42
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.46
2.15
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.30
Ryboflawina (mg)
0.07
0.31
Niacyna (mg)
0.84
3.93
Foliany (µg (mcg))
25.15
118.20

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(470g)
Sód (mg)
358.83
1686.50
Potas (mg)
192.49
904.70
Wapń (mg)
84.45
396.90
Fosfor (mg)
67.45
317.00
Magnez (mg)
23.38
109.90
Żelazo (mg)
1.48
6.96
Cynk (mg)
0.62
2.92
Miedź (mg)
0.11
0.50
Szacunkowy indeks glikemiczny ryżu z tofu 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryżu z tofu

Koszt składników
25.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tofu wzbogacane wapniem
100 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 100 g
Ryż biały
100 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Cukinia
100 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 100 g
Marchewka
20 g
1/2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Papryka czerwona
120 g
1/2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 120 g
Sos sojowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 30 ml
Koszt składników
25.00