Ryż z pieczarkami

Opublikowano: 31.03.2023 r., 17:43 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wegetariańskie danie grzybowe z ryżem
Ryż z pieczarkami
Przepis na ryż z pieczarkami to świetny pomysł na szybki i tani posiłek. Możesz podać go na obiad jako dodatek do mięs lub na kolację jako samodzielne danie.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
247 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Ryż biały (100 g)
  • Pieczarki (100 g)
  • Cebula (100 g)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek

Przepis na ryż z pieczarkami krok po kroku

Ryż ugotuj z dodatkiem soli według instrukcji na opakowaniu.

Pieczarki oczyść i pokrój w niedużą kostkę.

Cebulę obierz i drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim pieczarki, aż wyparuje z nich woda.

Następnie dodaj cebulą i smaż razem, aż cebula zrobi się miękka.

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Ryż przełóż do miski. Dodaj zawartość patelni i dokładnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na ryż z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,2% osób

Więcej informacji na temat ryżu z pieczarkami

Przepis na ryż z pieczarkami to świetny pomysł na szybki i tani posiłek. Możesz podać go na obiad jako dodatek do mięs lub na kolację jako samodzielne danie.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić ryż z pieczarkami to już pokazuję mój sprawdzony przepis. Ryż ugotuj z dodatkiem soli według instrukcji na opakowaniu. Pieczarki oczyść i pokrój w niedużą kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim pieczarki, aż wyparuje z nich woda. Następnie dodaj cebulą i smaż razem, aż cebula zrobi się miękka. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ryż przełóż do miski. Dodaj zawartość patelni i dokładnie wymieszaj. Tyle wystarczy, by powstał ten prosty i smaczny ryż z pieczarkami.

Ryż biały to zboże uprawiane w gorącym klimacie na całym świecie. Sadzi się je na podmokłych terenach, tak by około 5 - 10 cm rośliny znajdowało się w wodzie przez cały czas.

Ryż to jedno z popularniejszych produktów zbożowych na świecie. Nic dziwnego, ponieważ jest ono bardzo bogate w witaminy z grupy B. Znaleźć w nim można również magnez i żelazo. Przede wszystkim jest to dobre źródło węglowodanów. Oprócz standardowego ryżu basmati „na obiad” spożywać go można również w formie kleiku lub popularnego w krajach azjatyckich makaronu ryżowego.

Pieczarki są najbardziej rozpowszechnionymi grzybami na świecie. Występują w prawie każdej regionalnej kuchni dookoła globu. Choć wydaje się, że te małe, białe grzybki nie dają nic poza smakiem, to w tym miejscu można być mocno zaskoczonym. Okazuje się, że to świetne źródło witaminy D! Witamina ta występuję w formie witaminy D2, która w naszym organizmie przekształcana jest do aktywnej formy witaminy D. Zawierają też witaminy z grupy B, w tym niacynę, ryboflawinę czy tiaminę. Ta grupa witamin wspiera funkcjonowanie mózgu czy tworzenie czerwonych krwinek. Dodatkowo można w nich znaleźć selen, kwas foliowy, wapń, magnez czy cynk. Zaliczane są do produktów niskokalorycznych, bo mają tylko 22 kcal w 100 g produktu.

Alergeny w ryżu z pieczarkami

Lista alergenów dla ryżu z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ryż z pieczarkami

Wartości odżywcze ryżu z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Pieczarki to świetne źródło witaminy D.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
164.84
247.26
Białko (g)
3.59
5.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
29.81
44.71
Węglowodany przyswajalne (g)
28.77
43.16
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.03
1.55

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
3.79
5.68
Tłuszcze nasycone (g)
0.73
1.09
Tłuszcze nienasycone (g)
3.06
4.59

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.61
2.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.77
25.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
4.52
6.77
Potas (mg)
173.87
260.81
Wapń (mg)
9.99
14.99
Fosfor (mg)
67.42
101.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.52
20.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.30
0.45
Cynk (mg)
0.61
0.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.18
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ryżu z pieczarkami 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryżu z pieczarkami

Koszt składników
18.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
100 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Pieczarki
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
18.00