Ryż z kurkumą

Opublikowano: 27.06.2021 r., 12:15 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szara miseczka z ryżem z kurkumą. Obok znajduje się mała miseczka z kurkumą, sztućce i natka pietruszki.
Ryż z kurkumą
Ryż z kurkumą sprawi, że Twój obiad stanie się nie tylko znacznie ciekawszy i kolorowy, ale też będzie zdrowszy. Ryż dzięki dodatkowi kurkumy uzyska śliczny żółty kolor.
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 15 min
448 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Ryż biały (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na ryż z kurkumą krok po kroku

Zagotuj 600 ml wody z 2 łyżeczkami kurkumy i 0,5 łyżeczki pieprzu i soli.

Do gotującej się wody wsyp ryż i gotuj, na wolnym ogniu około 15 minut.

Po tym czasie wyłącz kuchenkę i zostaw ryż pod przykryciem jeszcze na 10 minut.

Jak oceniasz przepis na ryż z kurkumą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat ryżu z kurkumą

Ryż z kurkumą to świetny dodatek do obiadu. Dzięki kurkumie ryż stanie się intensywnie żółty i urozmaici obiad. Często taki żółty ryż jest po ugotowaniu dodatkowo smażony z warzywami i mięsem lub tofu. Zaletą tego dodatku jest szybkość przygotowania oraz fakt, że przepis na ryż z kurkumą jest banalnie prosty.

Kurkuma to nie tylko świetny barwnik, ale też bardzo zdrowa przyprawa. Kurkuma głównie kojarzy się z Indiami i innymi krajami azjatyckimi. Jest uzyskiwana z kłącza ostryżu długiego. Ma ona także wiele prozdrowotnych właściwości. Zawarte są w niej głównie związki polifenolowe zwane kurkuminami, za najbardziej cenny związek uważa się kurkuminę. Wykazuje ona działanie antyoksydacyjne, przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, a także przeciwnowotworowe. Żeby organizm dobrze funkcjonował, należy zachować równowagę między powstawaniem reaktywnych form tlenu a ich usuwaniem. Przewlekły stres oksydacyjny, czyli brak tej równowagi, jest powodem wielu chorób, a także jedna z teorii starzenia opiera się właśnie na kumulacji reaktywnych form tlenu, które powodują uszkodzenia komórek i dlatego się starzejemy. Kurkumina jako antyoksydant odpowiada właśnie za usuwanie szkodliwych dla nas reaktywnych form tlenu. Jej wchłanialność niestety nie jest najlepsza, ale można ją poprawić, dodając do dań z kurkumą także pieprz. Dla lepszego zdrowia warto ją spożywać codziennie. Można ją dodać do zup, kaszy czy ryżu, a także do mięs, sosów itp.

Przejdźmy do tego, jak zrobić ryż z kurkumą. Gotowanie ryżu z kurkumą praktycznie niczym się nie różni od gotowania samego ryżu. Zaczynamy od zagotowania wody na ryż. Jeżeli zastanawiasz się, kiedy dodać kurkumę do ryżu to właśnie teraz, do wody. Wodę gotujemy z przyprawami, czyli kurkumą, pieprzem i solą. To ile wspyać kurkumy do ryżu zależy od tego, jak intensywny żółty kolor chcesz uzyskać i jak dużo masz ryżu. Ja wsypuję około 1 łyżeczki na 50 g suchego ryżu. W takiej wodzie z kurkumą gotujemy ryż tak jak zwykle. Najlepiej robić to bez woreczka, żeby przyprawy wsiąknęły w cały ryż.

Taki ryż na pewno urozmaici swoim żółtym kolorem każdy obiad.

Alergeny w ryżu z kurkumą

Lista alergenów dla ryżu z kurkumą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ryż z kurkumą

Wartości odżywcze ryżu z kurkumą

na 100g gotowej potrawy

Biały ryż jest produktem o wysokim indeksie glikemicznym, dlatego najlepiej go zamienić na ryż basmati, brązowy lub dziki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
359.00
448.75
Białko (g)
6.94
8.68

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
79.80
99.75
Węglowodany przyswajalne (g)
79.30
99.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.50
0.62

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
1.30
1.62
Tłuszcze nasycone (g)
1.30
1.62
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.06
Tiamina (mg)
0.09
0.11
Ryboflawina (mg)
0.00
0.00
Niacyna (mg)
1.25
1.56
Foliany (µg (mcg))
16.00
20.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
5.00
6.25
Potas (mg)
75.00
93.75
Wapń (mg)
6.00
7.50
Fosfor (mg)
94.00
117.50
Magnez (mg)
22.90
28.62
Żelazo (mg)
0.22
0.28
Cynk (mg)
1.19
1.49
Miedź (mg)
0.21
0.26
Mangan (mg)
0.89
1.11
Szacunkowy indeks glikemiczny ryżu z kurkumą 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryżu z kurkumą

Koszt składników
3.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
100 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Koszt składników
3.00