Ryż z kimchi
- Ryż biały (300 g)
- Kimchi - słoik z zalewą, 300 ml (300 g)
- Pieczarki (60 g)
- Pasta paprykowa gochujang - 1 łyżeczka (5 g)
- Sos sojowy - 2 łyżki (20 ml)
- Olej sezamowy - 1 łyżka (10 ml)
- Cukier - 2 łyżki (20 g)
- Olej rzepakowy - 6 łyżek (60 ml)
- Jajko (4 szt.)
Przepis na ryż kimchi krok po kroku
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu i rozłóż na talerzu, na płasko by wystygł.
Kimchi odsącz na sitku, zachowując zalewę i drobno posiekaj.
Pieczarki oczyść i pokrój w drobną kostkę.
Pozostałą zalewę z kimchi wymieszaj z pastą gochujang, sosem sojowym, cukrem i olejem sezamowym.
Na patelni rozgrzej mocno olej i podsmaż na nim posiekane kimchi.
Po chwili dodaj pieczarki i smaż razem 2 minuty.
Dodaj ryż na patelnię i smaż, mieszając najlepiej drewnianą łyżką, tak by rozbić zbity ryż.
Wlej przygotowany sos i razem podgrzewaj.
Na drugiej patelni przygotuj jajka sadzone: rozgrzej patelnie i wbij na nią jajka. Smaż, aż wierzch jajka się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne.
Na wyłożony do talerza ryż połóż jajko.
-
Chińszczyzna
-
Nasi goreng
-
Pierś z kurczaka z ryżem
-
Ryż smażony z kurczakiem
-
Ryż smażony z jajkiem
-
Ryż z pieczarkami
-
Ryż smażony z warzywami
-
Smażony ryż z warzywami
-
Ryż po kantońsku
-
Makaron ryżowy smażony
-
Ryż smażony z curry
-
Ryż smażony po kantońsku
-
Ryż smażony z wołowiną
-
Ryż smażony po tajsku
-
Ryż smażony
Więcej informacji na temat ryżu kimchi
Smażony ryż z kimchi i jajkiem to bardzo popularne danie na stołach w Korei. Jeśli macie resztki ryżu z wczorajszego obiadu to koniecznie wykonajcie z nich ten sprawdzony przepis na ryż z kimchi.
Gotowe danie możecie podać z dodatkiem liści nori i sezamu, ale nie jest to konieczny dodatek. Taki pomysł na obiad to świetne rozwiązanie, jeśli potrzebne Wam smaczne, domowe danie.
Kimchi to tradycyjne danie koreańskie, które przygotowuje się z kiszonych lub fermentowanych warzyw. Najczęściej podstawę stanowi kapusta pekińska oraz ogórek lub rzepa, ale można przyrządzić kimchi również z innych warzyw. W kuchni koreańskiej spotkać można przede wszystkim dwa rodzaje kimchi: zimowe oraz sezonowe, które powstaje z warzyw dostępnych w danej porze roku. Samo słowo kimchi wywodzi się z chińskiego słowa „chimchae”, które oznacza solone warzywa. Prawdopodobnie danie to powstało w Korei w VII wieku, gdy chciano zachować rzepę na zimę, choć pierwsze wzmianki w tekście pochodzą z przełomu XI i XII wieku. Wtedy też zaczęto dodawać do kimchi sos sojowy i stało się ono obecne na stołach Koreańczyków przez cały rok.
Najbardziej charakterystyczną cechą kimchi jest jego pikantny smak, który wynika z obecności papryczek chilli. Urozmaicenie to powstało dopiero w XVI wieku i tą najbardziej popularną wariację można spotkać pod nazwą beachu kimchi. Tradycyjny sposób przygotowania kimchi nosi nazwę kimjang i od 2013 roku znajduje się na liście niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
Do przygotowania kimchi najczęściej używa się kapusty pekińskiej, rzodkwi japońskiej, czosnku, papryki chilli, cebuli i imbiru. Już po samych tych składnikach widać, że to prawdziwa bomba antyoksydacyjna! Uważa się nawet, że to jedno z najzdrowszych dań na świecie. Ze względu na proces fermentacji zawiera w sobie pałeczki kwasu mlekowego, a więc to naturalny probiotyk. Składniki kimchi przyczyniają się do regulacji pracy jelit czy hamowania rozrostu bakterii chorobotwórczych. Obecne w kimchi składniki odżywcze takie jak selen czy allicyna mają duże znaczenie dla zmniejszenia złego cholesterolu w organizmie, zmniejszenia ryzyka zawału lub udaru mózgu. 100 g kimchi to tylko 32 kcal, a z taką porcją zapewnimy już 18% zapotrzebowania na witaminę A.
Mam nadzieję, że nasz przepis w łatwy sposób wytłumaczył jak zrobić ryż z kimchi. Jeśli macie więcej czasu to możecie wykonać taki ryż z kurczakiem lub tofu. Kurczaka lub tofu podsmażcie przed dodaniem kimchi i reszty składników.
Alergeny w ryżu kimchi
Lista alergenów dla ryżu kimchi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pasta paprykowa gochujang
- Sos sojowy
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pasta paprykowa gochujang
- Sos sojowy
- sos sojowy
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Olej sezamowy
- olej sezamowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ryżu kimchi
100 g kimchi to tylko 32 kcal, a z taką porcją zapewnimy już 18% zapotrzebowania na witaminę A.
Energia i białka
(380g)
Węglowodany
(380g)
Tłuszcze
(380g)
Witaminy
(380g)
Składniki mineralne
(380g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.