Ryż z jabłkami

Opublikowano: 29.08.2021 r., 17:06 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser ryżowo-jabłkowy w misce
Ryż z jabłkami
Ryż z jabłkami i cynamonem to pyszny i prosty, słodki posiłek, który świetnie sprawdzi się jako danie dla dzieci. Można go zjeść zarówno na śniadanie, jak i obiad.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Pieczenie 40 min
434 kcal
Kcal w porcji
385 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 3 porcji
  • Ryż biały (200 g)
  • Jabłko - 4 sztuki (950 g)
  • Oliwa z oliwek - do posmarowania naczynia żaroodpornego (5 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne

Przepis na ryż z jabłkami krok po kroku

Ugotuj ryż.

Jabłka obierz i pokrój w kostkę.

Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą z oliwek.

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż połowę ryżu, na to kawałki jabłka, cynamon, ryż i ponownie warstwa jabłek z cynamonem.

Piecz pod przykryciem w 180 C przez około 15 minut.

Po wyłączeniu piekarnika zostaw ryż z jabłkami na dodatkowe 15 minut w ciepłym piekarniku.

Jak oceniasz przepis na ryż z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,3% osób

Więcej informacji na temat ryżu z jabłkami

Ryż z jabłkami to danie, które pamiętam z dzieciństwa i chętnie do niego wracam. Jest to jedno z moich ulubionych dań dla dzieci, które jadłam w domu rodzinnym. Najczęściej przygotowywała go moja babcia. Jeżeli użyjesz słodkich jabłek, to uzyskasz naturalnie słodkie dani i nie będziesz musiała już go dosładzać. Jest to bardzo prosty przepis, lecz wymaga trochę czasu. Zaczynamy od ugotowania ryżu na wodzie. Gdy ryż się gotuje, możemy obrać i pokroić jabłka. Po pokrojeniu od razu skrapiamy je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. W międzyczasie możemy też rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Gdy ryż jest ugotowany, szykujemy naczynie żaroodporne. Wystarczy posmarować je delikatnie oliwą z oliwek, olejem lub masłem, zależnie od tego, co masz w domu. Teraz wykładamy część ryżu tak, żeby przykryć dno. Następnie dodajemy jabłka do ryżu, posypujemy cynamonem i wykładamy resztę ryżu. Wierzch można dodatkowo przykryć jabłkami z cynamonem i folią aluminiową, żeby ryż nie wyschnął. Całość wkładamy do piekarnika. To ile piec ryż z jabłkami w piekarniku zależy od tego, ile robisz porcji i tego, na jak duże kawałki pokroiłaś jabłko. Średnio wystarczy około 15-20 minut. Żeby jabłko było jeszcze bardziej miękkie najlepiej po wyłączeniu piekarnika zostawić ryż na dodatkowe 15 minut. Po tym czasie możesz już podawać ryż. Zależnie od tego, jak słodkie miałaś jabłka ryż może być idealnie słodki lub wymagać odrobiny słodzika, lub cukru. Najlepiej podawać go ze źródłem białka, czyli np. twarogiem, serkiem wiejskim lub jogurtem białkowym. W ten sposób uzyskujemy zbilansowany posiłek. Taki ryż jest dobrym pomysłem dla osób z biegunką, ponieważ zarówno ryż, jak i obrane i uduszone jabłko działają zapierająco. Jeżeli chcesz jednak więcej błonnika w swoim posiłku, to dodaj świeże owoce jagodowe, a biały ryż zamień na kaszę lub brązowy ryż. Jak widzisz, przepis na ryż z jabłkami jest bardzo prosty, a do tego to pyszny pomysł na śniadanie. Jest to idealna propozycja dla fanów jabłek i cynamonu. Dokładny przepis jak zrobić ryż z jabłkami znajdziesz powyżej.

Alergeny w ryżu z jabłkami

Lista alergenów dla ryżu z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ryż z jabłkami

Wartości odżywcze ryżu z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Ryż z jabłkami mogą jeść osoby na diecie bezglutenowej oraz wegańskiej

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(385g)
Energia (kcal)
112.87
434.57
Białko (g)
1.43
5.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(385g)
Węglowodany (g)
25.00
96.27
Węglowodany przyswajalne (g)
22.94
88.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.06
7.93

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(385g)
Tłuszcz (g)
0.78
3.01
Tłuszcze nasycone (g)
0.42
1.62
Tłuszcze nienasycone (g)
0.36
1.39

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(385g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.19
Tiamina (mg)
0.03
0.12
Ryboflawina (mg)
0.02
0.10
Niacyna (mg)
0.29
1.12
Foliany (µg (mcg))
5.24
20.17

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(385g)
Sód (mg)
2.52
9.70
Potas (mg)
95.24
366.68
Wapń (mg)
5.98
23.02
Fosfor (mg)
24.50
94.33
Magnez (mg)
8.08
31.10
Żelazo (mg)
0.15
0.57
Cynk (mg)
0.24
0.92
Miedź (mg)
0.06
0.23
Mangan (mg)
0.19
0.72
Szacunkowy indeks glikemiczny ryżu z jabłkami 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryżu z jabłkami

Koszt składników
26.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
200 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Jabłko
950 g
4 sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
2.64
Za 950 g
Oliwa z oliwek
5 ml
do posmarowania naczynia żaroodpornego
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 5 ml
Koszt składników
26.00