Ryż smażony z wołowiną

Opublikowano: 12.01.2023 r.
Ryż basmati, mielone wołowe, chrupiąca marchewka i czerwona papryka – te składniki to podstawa naszego smażonego ryżu z wołowiną. Smak podkręca olej rzepakowy i odrobina masła, które dodają potrawie niepowtarzalnej głębi. Na koniec nuta luksusu – śmietanka kremowa, której aksamitna konsystencja dopełnia całości.
Składniki dla 2 porcji:
- Ryż basmati - 100 g
- Mięso mielone wołowe - 200 g
- Śmietanka kremowa 30% - 50 g
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Marchewka - 75 g (1 sztuka)
- Papryka czerwona - 140 g (1 sztuka)
- Masło - 30 g
- Sezam nasiona - 10 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, sos sojowy, imbir mielony, papryka ostra, czosnek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- garnek, patelnia
Przepis krok po kroku
- Ugotuj ryż.
- Na oleju podsmaż przez chwilę przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki).
- Dodaj mięso i smaż, aż zmieni kolor.
- Do mięsa dodaj pokrojoną w nieduże paski paprykę oraz marchewkę.
- Dodaj śmietankę, 2 łyżki sosu sojowego, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/3 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu i ostrej papryki, łyżeczkę słodkiej papryki. Smaż wszystko kilka minut do zmięknięcia warzyw.
- Ugotowany ryż (bez wody) dodaj na rozgrzane masło na patelni. Smaż na dużym ogniu przez maksymalnie 2 minuty.
- Dodaj podsmażony ryż do warzyw i mięsa i wymieszaj całość. Smaż przez minutę. Dopraw do smaku.
- Danie podawaj posypane sezamem.
Komentarz dietetyka
Mięso czerwone to dobre źródło białka. Dostarcza między innymi witaminy z grupy B oraz żelazo. Jest to potrawa bezglutenowa.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości