Ryż smażony z wołowiną
- Ryż basmati (100 g)
- Mięso mielone wołowe (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% (50 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Marchewka - 1 sztuka (75 g)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (140 g)
- Masło (30 g)
- Sezam nasiona (10 g)
Przepis na ryż smażony z wołowiną krok po kroku
Ugotuj ryż.
Na oleju podsmaż przez chwilę przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki).
Dodaj mięso i smaż, aż zmieni kolor.
Do mięsa dodaj pokrojoną w nieduże paski paprykę oraz marchewkę.
Dodaj śmietankę, 2 łyżki sosu sojowego, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/3 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu i ostrej papryki, łyżeczkę słodkiej papryki. Smaż wszystko kilka minut do zmięknięcia warzyw.
Ugotowany ryż (bez wody) dodaj na rozgrzane masło na patelni. Smaż na dużym ogniu przez maksymalnie 2 minuty.
Dodaj podsmażony ryż do warzyw i mięsa i wymieszaj całość. Smaż przez minutę. Dopraw do smaku.
Danie podawaj posypane sezamem.
Więcej informacji na temat ryżu smażonego z wołowiną
Pyszny, prosty przepis na sycący ryż smażony z wołowiną. Super pomysł na obiad, który jest pełnowartościowy. Zobacz, jak zrobić ryż smażony z wołowiną. Tutaj znajdują się podstawowe składniki, takie jak warzywa, ryż i mięso mielone. Przepis na ryż smażony z wołowiną jest łatwy i szybki. Bez problemu zrobisz go w 30 minut. Ryż smażony z masłem na patelni nabiera dodatkowego, pysznego aromatu. Poznaj ten przepis na ryż smażony z wołowiną. Przygotuj go na obiad dla rodziny – na pewno będzie to super propozycja.
Ryż smażony z wołowiną to danie szybkie i bardzo łatwe do wykonania. Zawiera takie składniki jak: ryż basmati, olej, masło, mięso mielone z wołowiny, śmietankę, paprykę i marchewkę. Koniecznie wykorzystaj też przyprawy: sos sojowy, sól, pieprz, czosnek, paprykę słodką oraz ostrą i imbir. Całość daje pyszne danie, idealne na obiady rodzinne. Ryż smażony z wołowiną jest fajną opcją dla tych, którzy przepadają za kuchnią azjatycką. Jeśli lubisz ryż lub mięso wołowe, spróbuj tego połączenia. Jest naprawdę bardzo smaczne.
Jak zrobisz ryż smażony z wołowiną, będzie to doskonały, prosty przepis na bardzo smaczne danie. Jest łatwy i szybki, więc to fajna opcja na zabiegany dzień. W przepisie na ryż smażony z wołowiną idealne mięso to ligawa, pręga lub łopatka. Sprawdzi się też dobrze użycie mieszanych rodzajów wołowiny.
Jak zrobić ryż smażony z wołowiną? Ugotuj ryż, a w tym czasie przygotuj resztę. Usmaż czosnek, dodaj mięso i pokrojone warzywa. Na końcu, do składników na patelni dodaj śmietankę i przyprawy. Ryż podsmaż na maśle i dodaj na patelnię do mięsa i warzyw. Danie podawaj z sezamem. Ryż smażony z wołowiną trzeba doprawić do smaku według uznania. Jeśli nie chcesz ostrego dania, zrezygnuj z dodawania ostrej papryki.
Ryżu z masłem nie smaż za długo! Wystarczy maksymalnie 2 minuty. Dłuższe smażenie może sprawić, że stanie się twardy.
Postaraj się unikać gotowania ryżu w woreczkach. Dla własnego zdrowia lepiej nie ryzykować. W woreczkach, w których znajduje się ryż, obecny jest Bisfenol A. Jest on bardzo groźny dla zdrowia. Uwalnia się on do potrawy pod wpływem gorącej temperatury. Jeśli w diecie znajduje się Bisfenol A, wpływa się na zwiększone ryzyko powstawania nowotworów. Może być też zaburzona praca hormonów.
Bardzo prostym przepisem na idealne ugotowanie ryżu to trzymanie się proporcji: 1 szklanka ryżu na 1,5 szklanki wody (opcjonalnie 2 szklanki wody). Takie proporcje są idealne, by ryż wchłonął całą wodę. Dzięki temu nie ma konieczności odcedzania wody po gotowaniu.
Alergeny w ryżu smażonym z wołowiną
Lista alergenów dla ryżu smażonego z wołowiną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sezam nasiona
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze ryżu smażonego z wołowiną
Mięso czerwone to dobre źródło białka. Dostarcza między innymi witaminy z grupy B oraz żelazo. Jest to potrawa bezglutenowa.
Energia i białka
(317g)
Węglowodany
(317g)
Tłuszcze
(317g)
Witaminy
(317g)
Składniki mineralne
(317g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.