Przepis na ryż smażony z jajkiem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, imbir mielony, papryka ostra, kolendra nasiona mielone
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Ryż ugotuj do miękkości w lekko osolonym wrzątku.

Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej obraną i drobno posiekaną cebulę. Gdy lekko się zeszkli, dodaj do niej posiekany czosnek.

Marchewkę obierz. Razem z papryką pokrój ją w kostkę. Dodaj na patelnię i podsmaż 10 minut.

Do warzyw dodaj ryż, cały czas smażąc.

Jajko wbij do miseczki, przypraw solą i pieprzem, dodaj do niego posiekany szczypiorek. Dokładnie wymieszaj.

Jajko wylej na patelnię i cały czas mieszaj, aż jajko się zetnie.

Przypraw solą, pieprzem, szczyptą imbiru, łyżeczką kolendry i połową łyżeczki ostrej papryki.

Zamieszaj i podawaj.

Ryż smażony z jajkiem podany w miseczce z pałeczkami.
ryż smażony z jajkiem
Koszt przygotowania dania
12.19 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
292 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
67

Ryż smażony z jajkiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ryżu smażonym z jajkiem

Ryż smażony z jajkiem to doskonała propozycja na pyszny lunch w stylu azjatyckim. Jego podstawą jest oczywiście ryż, mnóstwo warzyw, a także pyszne jajko. W takim wydaniu można to danie przygotowywać w kilka chwil we własnym domu. To dobre rozwiązanie dla osób kochających prostotę.

Przepis na ryż smażony z jajkiem to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników kuchni azjatyckiej. To pomysł na szybki lunch, czy łatwą kolację. Głównym składnikiem tego dania jest niewątpliwie ryż, który jest dobrym źródłem białka. Do tego w tym daniu został sparowany z dużą ilością warzyw. Marchew, por i papryka to rośliny niezwykle zdrowe, dzięki czemu ich obecność w diecie jest niezwykle korzystna. Dostarczają dużej ilości witamin i składników odżywczych. To świetne źródła witaminy C, A czy K, a także polifenoli, które chronią organizm przed negatywnym działaniem czynników zewnętrznych, w tym również przed nowotworami. Ich duża ilość w diecie wiąże się również ze zwiększoną podażą błonnika, który działa pozytywnie na cały układ trawienny.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ryż smażony z jajkiem, by był smaczny i bez mięsa, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Powstaje z niego danie wegetariańskie, które jest szybkie, łatwe i pyszne. To dobre rozwiązanie na obiad. Całość zabiera niezbyt dużo czasu, więc może stanowić danie awaryjne. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy nie przepadają za zbyt czasochłonnymi recepturami pełnymi skomplikowanych procedur. To danie łatwe, szybki i niezwykle smaczne, dlatego skradnie serca każdego, kto tylko je przygotuje. Przepis jest w dodatku łatwy, dzięki czemu jego przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu. Można go również pakować do pojemnika i zabierać jako lunch do pracy czy szkoły. To świetny pomysł na przeniesienie do swojej kuchni orientalnych smaków. Całość wzmocniona została przepysznym sosem na bazie aromatycznych przypraw, które odmienią nawet najnudniejszy posiłek i stworzą niepowtarzalny smak. W ekspresowym tempie można stworzyć danie, które będzie nie tylko pyszne, ale również pełne witamin. Wszystko za sprawą naprawdę dużej ilości warzyw.

Wartości odżywcze ryżu smażonego z jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kalorie)
162.77 kcal
292.98 kcal
Białko
3.26 g
5.87 g

Węglowodany w ryżu smażonym z jajkiem

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany
21.68 g
39.03 g
Węglowodany przyswajalne
20.15 g
36.26 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.54 g
2.76 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz
7.39 g
13.30 g
Tłuszcze nasycone
1.42 g
2.55 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
5.70 g
10.27 g
Tłuszcze jednonasycone
4.82 g
8.68 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.88 g
1.59 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol
28.22 mg
50.80 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ryż smażony z jajkiem

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A
179.13 µg (mcg)
322.44 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6
0.17 mg
0.31 mg
Witamina B12
0.07 µg (mcg)
0.12 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C
46.30 mg
83.34 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina D
0.15 µg (mcg)
0.27 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E
1.56 mg
2.81 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Retinol
12.14 µg (mcg)
21.85 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.11 mg
Ryboflawina
0.08 mg
0.15 mg
Niacyna
0.76 mg
1.37 mg
Foliany
33.01 µg (mcg)
59.41 µg (mcg)
Beta karoten
1705.89 µg (mcg)
3070.60 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ryż smażony z jajkiem

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód
22.74 mg
40.93 mg
Potas
176.75 mg
318.15 mg
Wapń
23.25 mg
41.85 mg
Fosfor
56.77 mg
102.19 mg
Magnez
15.28 mg
27.50 mg
Żelazo
0.54 mg
0.97 mg
Cynk
0.53 mg
0.95 mg
Miedź
0.08 mg
0.15 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ryżu smażonego z jajkiem 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ryżu smażonym z jajkiem

Lista alergenów dla ryżu smażonego z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ryżu smażonego z jajkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
150 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 150 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Szczypiorek
45 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Papryka czerwona
230 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
46.00
Jak oceniasz przepis na ryż smażony z jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób