Ryż smażony z jajkiem
- Ryż biały (150 g)
- Jajko (1 szt.)
- Cebula (100 g)
- Szczypiorek (45 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Marchewka (90 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
- Czosnek (10 g)
Przepis na ryż smażony z jajkiem krok po kroku
Ryż ugotuj do miękkości w lekko osolonym wrzątku.
Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej obraną i drobno posiekaną cebulę. Gdy lekko się zeszkli, dodaj do niej posiekany czosnek.
Marchewkę obierz. Razem z papryką pokrój ją w kostkę. Dodaj na patelnię i podsmaż 10 minut.
Do warzyw dodaj ryż, cały czas smażąc.
Jajko wbij do miseczki, przypraw solą i pieprzem, dodaj do niego posiekany szczypiorek. Dokładnie wymieszaj.
Jajko wylej na patelnię i cały czas mieszaj, aż jajko się zetnie.
Przypraw solą, pieprzem, szczyptą imbiru, łyżeczką kolendry i połową łyżeczki ostrej papryki.
Zamieszaj i podawaj.
Więcej informacji na temat ryżu smażonego z jajkiem
Ryż smażony z jajkiem to doskonała propozycja na pyszny lunch w stylu azjatyckim. Jego podstawą jest oczywiście ryż, mnóstwo warzyw, a także pyszne jajko. W takim wydaniu można to danie przygotowywać w kilka chwil we własnym domu. To dobre rozwiązanie dla osób kochających prostotę.
Przepis na ryż smażony z jajkiem to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników kuchni azjatyckiej. To pomysł na szybki lunch, czy łatwą kolację. Głównym składnikiem tego dania jest niewątpliwie ryż, który jest dobrym źródłem białka. Do tego w tym daniu został sparowany z dużą ilością warzyw. Marchew, por i papryka to rośliny niezwykle zdrowe, dzięki czemu ich obecność w diecie jest niezwykle korzystna. Dostarczają dużej ilości witamin i składników odżywczych. To świetne źródła witaminy C, A czy K, a także polifenoli, które chronią organizm przed negatywnym działaniem czynników zewnętrznych, w tym również przed nowotworami. Ich duża ilość w diecie wiąże się również ze zwiększoną podażą błonnika, który działa pozytywnie na cały układ trawienny.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ryż smażony z jajkiem, by był smaczny i bez mięsa, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Powstaje z niego danie wegetariańskie, które jest szybkie, łatwe i pyszne. To dobre rozwiązanie na obiad. Całość zabiera niezbyt dużo czasu, więc może stanowić danie awaryjne. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy nie przepadają za zbyt czasochłonnymi recepturami pełnymi skomplikowanych procedur. To danie łatwe, szybki i niezwykle smaczne, dlatego skradnie serca każdego, kto tylko je przygotuje. Przepis jest w dodatku łatwy, dzięki czemu jego przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu. Można go również pakować do pojemnika i zabierać jako lunch do pracy czy szkoły. To świetny pomysł na przeniesienie do swojej kuchni orientalnych smaków. Całość wzmocniona została przepysznym sosem na bazie aromatycznych przypraw, które odmienią nawet najnudniejszy posiłek i stworzą niepowtarzalny smak. W ekspresowym tempie można stworzyć danie, które będzie nie tylko pyszne, ale również pełne witamin. Wszystko za sprawą naprawdę dużej ilości warzyw.
Alergeny w ryżu smażonym z jajkiem
Lista alergenów dla ryżu smażonego z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ryżu smażonego z jajkiem
To zdrowa opcja pełna białka i warzyw.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.