Przepis na ryż po turecku krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma, curry, kardamon
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Ryż ugotuj w małym rondelku do miękkości z dodatkiem szczypty kurkumy.

Na patelni rozgrzej tłuszcz.

Marchew i cebule obierz, następnie pokrój je w paseczki. Wrzuć je na rozgrzany tłuszcz. Smaż przez 5 - 6 minut.

Rodzynki przelej wrzątkiem i dodaj do warzyw na patelni.

Do warzyw dodaj ryż i wlej bulion. Danie dopraw przyprawami i duś 10 minut.

Gotowe danie podawaj udekorowane pestkami granatu i migdałami.

Ryż po turecku podany w misce z granatem i migdałami.
ryż po turecku
Koszt przygotowania dania
14.31 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
501 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
76

Ryż po turecku - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ryżu po turecku

Ryż po turecku to świetna opcja dla wszystkich miłośników orientalnych dań. Całość jest niezwykle łatwa w przygotowaniu, a przy okazji bardzo sycąca. Ryż smażony z dużą ilością świeżych warzyw i aromatycznych przypraw tworzy naprawdę niezwykłą kompozycję smakową. To danie świetnie sprawdzi się na lekki lunch czy kolację.

Przepis na ryż po turecku jest bardzo prosty i świetnie się sprawdzi nawet dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Do jego przygotowania używa się tylko kilku składników, które są łatwo dostępne w każdym większym sklepie, dzięki czemu całość jest również tania. Głównym składnikiem jest oczywiście ryż. W tej recepturze używany jest biały ryż, który świetnie się komponuje z warzywami i staje się nieco bardziej klejący, przez co lepiej się łączy z przyprawami. Jednak w wersji bardziej fit można wykorzystać również ryż brązowy, który dostarcza więcej błonnika. Oprócz niego głównymi składnikami są również marchewka i cebula, które wspaniale smakują podsmażone. Całość dopełnia smak słodkich rodzynek, które, choć wydają się nie pasować do ostrego dania, wspaniale się w nim komponują. Rodzynki są częścią tureckiej kuchni, więc nie mogło ich w tej potrawie zabraknąć. Danie zostało udekorowane świeżymi ziarnami granatu, dzięki czemu jest dużo ciekawsze i orzeźwiające.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ryż po turecku w domowych warunkach, tak by przenieść do swojej kuchni smak orientu, to ta receptura na pewno przypadnie ci do gustu. Jest nieskomplikowana, a przy okazji smaczna. Wspaniale sprawdzi się zwłaszcza na obiad, ale to również wspaniały i pyszny pomysł na lunch czy kolacje. Całość jest bardzo lekka, a także dobrze doprawiona. W tym daniu łączy się ostry i wytrawny smak, z rodzynkową słodkością. To danie inne, ale bardzo ciekawe, będzie świetną alternatywą dla tradycyjnego risotto. Ten dobry i prosty przepis na danie z warzywami jest niezwykle uniwersalny i sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na imprezy. Dowiesz się z niego jak ugotować ryż po turecku w kilka chwil.

Wartości odżywcze ryżu po turecku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kalorie)
208.92 kcal
501.40 kcal
Białko
3.59 g
8.61 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w ryżu po turecku

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany
38.41 g
92.18 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
36.18 g
86.84 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.23 g
5.34 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek, bulion warzywny.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz
5.30 g
12.73 g

Witaminy w przepisie na ryż po turecku

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina B6
0.07 mg
0.17 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.17 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
0.78 mg
1.86 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
15.79 µg (mcg)
37.90 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek, bulion warzywny.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ryż po turecku

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód
50.68 mg
121.64 mg
Potas
216.10 mg
518.64 mg
Wapń
22.39 mg
53.74 mg
Fosfor
65.12 mg
156.29 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
23.21 mg
55.70 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.58 mg
1.39 mg
Cynk
0.58 mg
1.39 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.16 mg
0.38 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ryżu po turecku 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ryżu po turecku

Lista alergenów dla ryżu po turecku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały - płatki

Cena przygotowania ryżu po turecku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
300 g
3 woreczki
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 300 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cebula
200 g
2 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Granat
85 g
5 łyżek
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.04
Za 85 g
Rodzynki
100 g
3/4 szklanki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Bulion warzywny
125 ml
1/2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.68
Za 125 ml
Migdały - płatki
30 g
3 łyżki
7.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
2.81
Za 30 g
Liczba porcji:
Koszt składników
62.00
Jak oceniasz przepis na ryż po turecku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób