Ryż po turecku

Opublikowano: 18.12.2021 r., 19:41 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ryż po turecku podany w misce z granatem i migdałami.
Ryż po turecku
Ryż po turecku to świetna opcja dla wszystkich miłośników orientalnych smaków. Jest prosty w przygotowaniu, a świetnie nadaje się na lunch czy kolację w wersji wege.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 25 min
501 kcal
Kcal w porcji
240 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Ryż biały 3 woreczki (300 g)
  • Marchewka 2 szt (90 g)
  • Cebula 2 szt (200 g)
  • Granat 5 łyżek (85 g)
  • Rodzynki 3/4 szklanki (100 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (30 ml)
  • Bulion warzywny 1/2 szklanki (125 ml)
  • Migdały - płatki 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma, curry, kardamon
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na ryż po turecku krok po kroku

Ryż ugotuj w małym rondelku do miękkości z dodatkiem szczypty kurkumy.

Na patelni rozgrzej tłuszcz.

Marchew i cebule obierz, następnie pokrój je w paseczki. Wrzuć je na rozgrzany tłuszcz. Smaż przez 5 - 6 minut.

Rodzynki przelej wrzątkiem i dodaj do warzyw na patelni.

Do warzyw dodaj ryż i wlej bulion. Danie dopraw przyprawami i duś 10 minut.

Gotowe danie podawaj udekorowane pestkami granatu i migdałami.

Jak oceniasz przepis na ryż po turecku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,8% osób

Więcej informacji na temat ryżu po turecku

Ryż po turecku to świetna opcja dla wszystkich miłośników orientalnych dań. Całość jest niezwykle łatwa w przygotowaniu, a przy okazji bardzo sycąca. Ryż smażony z dużą ilością świeżych warzyw i aromatycznych przypraw tworzy naprawdę niezwykłą kompozycję smakową. To danie świetnie sprawdzi się na lekki lunch czy kolację.

Przepis na ryż po turecku jest bardzo prosty i świetnie się sprawdzi nawet dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Do jego przygotowania używa się tylko kilku składników, które są łatwo dostępne w każdym większym sklepie, dzięki czemu całość jest również tania. Głównym składnikiem jest oczywiście ryż. W tej recepturze używany jest biały ryż, który świetnie się komponuje z warzywami i staje się nieco bardziej klejący, przez co lepiej się łączy z przyprawami. Jednak w wersji bardziej fit można wykorzystać również ryż brązowy, który dostarcza więcej błonnika. Oprócz niego głównymi składnikami są również marchewka i cebula, które wspaniale smakują podsmażone. Całość dopełnia smak słodkich rodzynek, które, choć wydają się nie pasować do ostrego dania, wspaniale się w nim komponują. Rodzynki są częścią tureckiej kuchni, więc nie mogło ich w tej potrawie zabraknąć. Danie zostało udekorowane świeżymi ziarnami granatu, dzięki czemu jest dużo ciekawsze i orzeźwiające.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ryż po turecku w domowych warunkach, tak by przenieść do swojej kuchni smak orientu, to ta receptura na pewno przypadnie ci do gustu. Jest nieskomplikowana, a przy okazji smaczna. Wspaniale sprawdzi się zwłaszcza na obiad, ale to również wspaniały i pyszny pomysł na lunch czy kolacje. Całość jest bardzo lekka, a także dobrze doprawiona. W tym daniu łączy się ostry i wytrawny smak, z rodzynkową słodkością. To danie inne, ale bardzo ciekawe, będzie świetną alternatywą dla tradycyjnego risotto. Ten dobry i prosty przepis na danie z warzywami jest niezwykle uniwersalny i sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na imprezy. Dowiesz się z niego jak ugotować ryż po turecku w kilka chwil.

Alergeny w ryżu po turecku

Lista alergenów dla ryżu po turecku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały - płatki

Wartości odżywcze ryżu po turecku

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, jednak warto dodać do niej jakieś źródło białka, świetnie sprawdzi się mięso, ale także tureckie falafele.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kcal)
208.92
501.40
Białko (g)
3.59
8.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany (g)
38.41
92.18
Węglowodany przyswajalne (g)
36.18
86.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.23
5.34

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz (g)
5.30
12.73
Tłuszcze nasycone (g)
1.27
3.05
Tłuszcze nienasycone (g)
4.03
9.68

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.17
Tiamina (mg)
0.07
0.17
Ryboflawina (mg)
0.07
0.18
Niacyna (mg)
0.78
1.86
Foliany (µg (mcg))
15.79
37.90

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód (mg)
50.68
121.64
Potas (mg)
216.10
518.64
Wapń (mg)
22.39
53.74
Fosfor (mg)
65.12
156.29
Magnez (mg)
23.21
55.70
Żelazo (mg)
0.58
1.39
Cynk (mg)
0.58
1.39
Miedź (mg)
0.16
0.38
Szacunkowy indeks glikemiczny ryżu po turecku 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryżu po turecku

Koszt składników
62.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
300 g
3 woreczki
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 300 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cebula
200 g
2 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Granat
85 g
5 łyżek
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.04
Za 85 g
Rodzynki
100 g
3/4 szklanki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Bulion warzywny
125 ml
1/2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.68
Za 125 ml
Migdały - płatki
30 g
3 łyżki
7.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
2.81
Za 30 g
Koszt składników
62.00