Ryż po turecku
- Ryż biały - 3 woreczki (300 g)
- Marchewka - 2 szt (90 g)
- Cebula - 2 szt (200 g)
- Granat - 5 łyżek (85 g)
- Rodzynki - 3/4 szklanki (100 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
- Bulion warzywny - 1/2 szklanki (125 ml)
- Migdały - płatki - 3 łyżki (30 g)
Przepis na ryż po turecku krok po kroku
Ryż ugotuj w małym rondelku do miękkości z dodatkiem szczypty kurkumy.
Na patelni rozgrzej tłuszcz.
Marchew i cebule obierz, następnie pokrój je w paseczki. Wrzuć je na rozgrzany tłuszcz. Smaż przez 5 - 6 minut.
Rodzynki przelej wrzątkiem i dodaj do warzyw na patelni.
Do warzyw dodaj ryż i wlej bulion. Danie dopraw przyprawami i duś 10 minut.
Gotowe danie podawaj udekorowane pestkami granatu i migdałami.
-
Kurczak curry
-
Kurczak w sosie curry
-
Ogórki z curry
-
Makaron ryżowy z kurczakiem
-
Zielone curry
-
Currywurst
-
Kurczak po tajlandzku
-
Zupa tajska z krewetkami
-
Kurczak z ananasem
-
Oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym
-
Czerwone curry
-
Laksa
-
Massaman curry
-
Marynowana cukinia
-
Kurczak curry z mlekiem kokosowym
-
Curry z kalafiora
-
Ryż z curry
-
Curry z dyni
-
Dania z curry
Więcej informacji na temat ryżu po turecku
Ryż po turecku to świetna opcja dla wszystkich miłośników orientalnych dań. Całość jest niezwykle łatwa w przygotowaniu, a przy okazji bardzo sycąca. Ryż smażony z dużą ilością świeżych warzyw i aromatycznych przypraw tworzy naprawdę niezwykłą kompozycję smakową. To danie świetnie sprawdzi się na lekki lunch czy kolację.
Przepis na ryż po turecku jest bardzo prosty i świetnie się sprawdzi nawet dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Do jego przygotowania używa się tylko kilku składników, które są łatwo dostępne w każdym większym sklepie, dzięki czemu całość jest również tania. Głównym składnikiem jest oczywiście ryż. W tej recepturze używany jest biały ryż, który świetnie się komponuje z warzywami i staje się nieco bardziej klejący, przez co lepiej się łączy z przyprawami. Jednak w wersji bardziej fit można wykorzystać również ryż brązowy, który dostarcza więcej błonnika. Oprócz niego głównymi składnikami są również marchewka i cebula, które wspaniale smakują podsmażone. Całość dopełnia smak słodkich rodzynek, które, choć wydają się nie pasować do ostrego dania, wspaniale się w nim komponują. Rodzynki są częścią tureckiej kuchni, więc nie mogło ich w tej potrawie zabraknąć. Danie zostało udekorowane świeżymi ziarnami granatu, dzięki czemu jest dużo ciekawsze i orzeźwiające.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ryż po turecku w domowych warunkach, tak by przenieść do swojej kuchni smak orientu, to ta receptura na pewno przypadnie ci do gustu. Jest nieskomplikowana, a przy okazji smaczna. Wspaniale sprawdzi się zwłaszcza na obiad, ale to również wspaniały i pyszny pomysł na lunch czy kolacje. Całość jest bardzo lekka, a także dobrze doprawiona. W tym daniu łączy się ostry i wytrawny smak, z rodzynkową słodkością. To danie inne, ale bardzo ciekawe, będzie świetną alternatywą dla tradycyjnego risotto. Ten dobry i prosty przepis na danie z warzywami jest niezwykle uniwersalny i sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na imprezy. Dowiesz się z niego jak ugotować ryż po turecku w kilka chwil.
Alergeny w ryżu po turecku
Lista alergenów dla ryżu po turecku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały - płatki
Wartości odżywcze ryżu po turecku
To zdrowa opcja, jednak warto dodać do niej jakieś źródło białka, świetnie sprawdzi się mięso, ale także tureckie falafele.
Energia i białka
(240g)
Węglowodany
(240g)
Tłuszcze
(240g)
Witaminy
(240g)
Składniki mineralne
(240g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.