Przepis na ryż po kantońsku krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, zioła prowansalskie, mielony czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, patelnia

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej pokrojoną drobno cebulę.

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i dodaj do cebuli, podsmaż przez 5 minut.

Ryż dodaj na patelnię, całość podsmaż przez 4 minuty, następnie wlej 100 ml wody.

Paprykę pokrój w kostkę i dodaj na patelnię. Następnie dodaj odcedzone kukurydzę i groszek. Całość mieszaj cały czas.

Ryż smaż aż do miękkości, od czasu do czasu dolewając wody.

Na osobnej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wbij rozmieszane jajka, by powstał omlet. Usmaż go ścięcia, następnie ostudź i pokrój w cienkie paseczki. Omlet dodaj do smażonego ryżu.

Danie dopraw 1 łyżeczką papryki, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczką ziół prowansalskich, 1/3 łyżeczki czosnku oraz szczyptą soli i pieprzu.

Często zadawane pytania

Ryż po kantońsku podany w dużym garnku.
ryż po kantońsku
Koszt przygotowania dania
23.98 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
501 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
64

Ryż po kantońsku - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o ryżu po kantońsku

Ryż po kantońsku może stanowić zarówno dodatek do dań lub być potrawą samą w sobie. Świetnie sprawdzi się na lekki obiad lub kolację. Jest smaczny i sycący.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ryż po kantońsku, by był pyszny, łatwy i bardzo odżywczy, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Całość można przygotować zarówno w wersji mięsnej, jak i jarskiej. Niezwykle popularny jest ten z kurczakiem. By go przygotować wystarczy pierś z kurczaka, ryż i warzywa. Możesz użyć dowolnych ulubionych. Świetnie w tej kompozycji sprawdzi się groszek i kukurydza.

Przepis na ryż po kantońsku to dobry pomysł na danie, które sprawdzi się wspaniale na obiad, lunch i kolację. Ryż, choć smażony, jest niezwykle lekki. Jednym z głównych składników, których używa się do jego przygotowania, jest curry. Proszek curry to popularna mieszanka przyprawowa, która ma wiele cennych właściwości zdrowotnych, w tym zapobiega nowotworom, chroni przed chorobami serca i chorobą Alzheimera oraz bólem i stanami zapalnymi. Poprawia również zdrowie kości, wzmacnia odporność i zwiększa zdolność wątroby do usuwania toksyn z organizmu.

Ryż można przygotować w wersji bez dodatkowych przypraw, ale dla wielu osób niezwykle ciekawy jest ten o wyjątkowym kolorze. Sprawdzoną metodą na kolorowy ryż jest mieszanka curry i kurkumy. Obie przyprawy w niewielkiej ilości wystarczy dodać do ugotowanego ryżu, by nadać mu intensywny, żółty kolor i wyjątkowy smak. Ryż do obiadu można też ugotować z dodatkiem kostki rosołowej i przypraw takich jak goździki czy ostra papryczka. Do tego dania możesz użyć zarówno białego, jak i brązowego ryżu. Ze względu na niższy indeks glikemiczny i wyższą zawartość składników odżywczych takich jak fosfor i żelazo, ryż brązowy powinien być w szczególności stosowany przez osoby z cukrzycą. Ryż, zwłaszcza brązowy, przede wszystkim dostarcza dużo błonnika, który syci na długo (zapobiega atakom wilczego głodu) oraz usprawnia perystaltykę jelit. Okazuje się, że już zjadanie dodatkowej porcji 50 g ryżu dziennie znacząco zapobiega otyłości.

Wartości odżywcze ryżu po kantońsku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(295g)
Energia (kalorie)
170.07 kcal
501.71 kcal
Białko
10.06 g
29.67 g

Węglowodany w ryżu po kantońsku

Na 100g
Na porcję
(295g)
Węglowodany
17.41 g
51.36 g
Węglowodany przyswajalne
16.37 g
48.28 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.04 g
3.08 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(295g)
Tłuszcz
6.72 g
19.83 g
Tłuszcze nasycone
1.58 g
4.65 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
4.93 g
14.54 g
Tłuszcze jednonasycone
4.11 g
12.13 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.82 g
2.41 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol
41.91 mg
123.63 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ryż po kantońsku

Na 100g
Na porcję
(295g)
Witamina A
43.18 µg (mcg)
127.39 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6
0.37 mg
1.09 mg
Witamina B12
0.11 µg (mcg)
0.33 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C
28.04 mg
82.73 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina D
0.09 µg (mcg)
0.27 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E
1.28 mg
3.78 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Retinol
10.46 µg (mcg)
30.87 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.23 mg
Ryboflawina
0.11 mg
0.33 mg
Niacyna
3.84 mg
11.32 mg
Foliany
24.95 µg (mcg)
73.60 µg (mcg)
Beta karoten
341.87 µg (mcg)
1008.53 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ryż po kantońsku

Na 100g
Na porcję
(295g)
Sód
39.55 mg
116.68 mg
Potas
206.57 mg
609.39 mg
Wapń
10.36 mg
30.57 mg
Fosfor
113.19 mg
333.91 mg
Magnez
19.88 mg
58.65 mg
Żelazo
0.48 mg
1.41 mg
Cynk
0.66 mg
1.95 mg
Miedź
0.07 mg
0.21 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ryżu po kantońsku 64
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ryżu po kantońsku

Lista alergenów dla ryżu po kantońsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ryżu po kantońsku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
200 g
3.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Papryka czerwona
230 g
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Groszek zielony
70 g
8.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 70 g
Kukurydza konserwowa
70 g
3.50
Za 340.0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 70 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Oliwa z oliwek
60 ml
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
64.00
Jak oceniasz przepis na ryż po kantońsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób