Ryż po kantońsku
- Ryż biały (200 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Groszek zielony (70 g)
- Kukurydza konserwowa (70 g)
- Jajko (1 szt.)
- Oliwa z oliwek (60 ml)
- Cebula (100 g)
Przepis na ryż po kantońsku krok po kroku
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej pokrojoną drobno cebulę.
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i dodaj do cebuli, podsmaż przez 5 minut.
Ryż dodaj na patelnię, całość podsmaż przez 4 minuty, następnie wlej 100 ml wody.
Paprykę pokrój w kostkę i dodaj na patelnię. Następnie dodaj odcedzone kukurydzę i groszek. Całość mieszaj cały czas.
Ryż smaż aż do miękkości, od czasu do czasu dolewając wody.
Na osobnej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wbij rozmieszane jajka, by powstał omlet. Usmaż go ścięcia, następnie ostudź i pokrój w cienkie paseczki. Omlet dodaj do smażonego ryżu.
Danie dopraw 1 łyżeczką papryki, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczką ziół prowansalskich, 1/3 łyżeczki czosnku oraz szczyptą soli i pieprzu.
-
Chińszczyzna
-
Nasi goreng
-
Pierś z kurczaka z ryżem
-
Ryż smażony z kurczakiem
-
Ryż smażony z jajkiem
-
Ryż z pieczarkami
-
Ryż smażony z warzywami
-
Smażony ryż z warzywami
-
Makaron ryżowy smażony
-
Ryż smażony z curry
-
Ryż z kimchi
-
Ryż smażony po kantońsku
-
Ryż smażony z wołowiną
-
Ryż smażony po tajsku
-
Ryż smażony
Więcej informacji na temat ryżu po kantońsku
Ryż po kantońsku może stanowić zarówno dodatek do dań lub być potrawą samą w sobie. Świetnie sprawdzi się na lekki obiad lub kolację. Jest smaczny i sycący.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ryż po kantońsku, by był pyszny, łatwy i bardzo odżywczy, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Całość można przygotować zarówno w wersji mięsnej, jak i jarskiej. Niezwykle popularny jest ten z kurczakiem. By go przygotować wystarczy pierś z kurczaka, ryż i warzywa. Możesz użyć dowolnych ulubionych. Świetnie w tej kompozycji sprawdzi się groszek i kukurydza.
Przepis na ryż po kantońsku to dobry pomysł na danie, które sprawdzi się wspaniale na obiad, lunch i kolację. Ryż, choć smażony, jest niezwykle lekki. Jednym z głównych składników, których używa się do jego przygotowania, jest curry. Proszek curry to popularna mieszanka przyprawowa, która ma wiele cennych właściwości zdrowotnych, w tym zapobiega nowotworom, chroni przed chorobami serca i chorobą Alzheimera oraz bólem i stanami zapalnymi. Poprawia również zdrowie kości, wzmacnia odporność i zwiększa zdolność wątroby do usuwania toksyn z organizmu.
Ryż można przygotować w wersji bez dodatkowych przypraw, ale dla wielu osób niezwykle ciekawy jest ten o wyjątkowym kolorze. Sprawdzoną metodą na kolorowy ryż jest mieszanka curry i kurkumy. Obie przyprawy w niewielkiej ilości wystarczy dodać do ugotowanego ryżu, by nadać mu intensywny, żółty kolor i wyjątkowy smak. Ryż do obiadu można też ugotować z dodatkiem kostki rosołowej i przypraw takich jak goździki czy ostra papryczka. Do tego dania możesz użyć zarówno białego, jak i brązowego ryżu. Ze względu na niższy indeks glikemiczny i wyższą zawartość składników odżywczych takich jak fosfor i żelazo, ryż brązowy powinien być w szczególności stosowany przez osoby z cukrzycą. Ryż, zwłaszcza brązowy, przede wszystkim dostarcza dużo błonnika, który syci na długo (zapobiega atakom wilczego głodu) oraz usprawnia perystaltykę jelit. Okazuje się, że już zjadanie dodatkowej porcji 50 g ryżu dziennie znacząco zapobiega otyłości.
Alergeny w ryżu po kantońsku
Lista alergenów dla ryżu po kantońsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ryżu po kantońsku
To zdrowa opcja, która może gościć w menu na co dzień.
Energia i białka
(295g)
Węglowodany
(295g)
Tłuszcze
(295g)
Witaminy
(295g)
Składniki mineralne
(295g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.