Ryż po arabsku
- Ryż basmati - 2 woreczki (200 g)
- Bulion warzywny - 1 szklaka (250 ml)
- Papryka czerwona - 2 sztuki (240 g)
- Cebula - 1 sztuk (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (20 g)
- Pieczarki - 3 garści (180 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Mięso z piersi indyka bez skóry - 2 piersi (400 g)
Przepis na ryż po arabsku krok po kroku
Warzywa pokrój w słupki.
Olej rzepakowy rozgrzej na patelni i podsmaż warzywa.
Na samym końcu dodaj pokrojone w mniejsze kawałki mięso.
Na osobnej patelni podgrzej olej rzepakowy i dodaj ryż.
Energicznie wymieszaj i zalej bulionem.
Mieszaj tak długo dopóki ryż nie wsiąknie całego bulionu.
Na końcu dodaj warzywa z mięsem.
Wymieszaj całe danie i podawaj z posiekaną kolendrą.
Więcej informacji na temat ryżu po arabsku
Prosty przepis na ryż po arabsku, który nie tylko jest smaczny i szybki ale jest to także dobry pomysł na kolację w gronie rodziny lub znajomych. Świetnie sprawdzi się także na obiad dla wszystkich smakoszy pikantnych potraw. Ryż po arabsku należy do potraw pikantnych, jeśli będziesz podawać go dzieciom lub sam nie lubisz zbyt pikantnych potraw nie dodawaj papryczki chili, słodka i wędzona papryka także dadzą niesamowity aromat. Ryż przygotowuje się trochę jak risotto, danie jest proste i szybkie ale niemal przez cały czas wymaga naszej obecności. Zatem jak zrobić ryż po arabsku?
W pierwszej kolejności zdecyduj o rodzaju ryżu.
Może to być zwykły ryż biały lecz pamiętaj, że charakteryzuje się on wysokim indeksem glikemicznym dlatego jeśli zmagasz się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i cierpisz na insulinooporność bądź cukrzycę typu II ten rodzaj ryżu jest dla Ciebie nie wskazany. Możesz wybrać także biały ryż typu basmati, który charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym dlatego osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej mogą bezpiecznie z niego korzystać. Jednak najniższym indeksem glikemicznym i najwyższą zawartością błonnika będzie charakteryzować się ryż brązowy.
Skoro ryż wybrany przejdźmy do sedna.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę oraz czosnek. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.
Po chwili dodaj resztę warzyw pokrojonych w słupki i podsmażaj. Na samym końcu dodaj pokrojone w mniejsze kawałki i doprawione wyrazistymi przyprawami mięso. Mój przepis będzie z kurczakiem, śmiało możesz postawić na indyka lub wieprzowinę. Nie będzie miało to większego znaczenia dla całej potrawy, każdy wariant będzie pyszny. Teraz pora na główny składnik czyli powrót do ryżu.
Na innej patelni podsmaż odrobinę oleju rzepakowego i dodaj dowolny ryż. Wymieszaj go na całej patelni i zalej szklanką bulionu. Mieszaj do momentu, aż ryż wsiąknie cały bulion. Na końcu dodaj warzywa i mięso.
Oto cały przepis na ryż po arabsku, zachęcam Cię do jego odtworzenia.
Alergeny w ryżu po arabsku
Lista alergenów dla ryżu po arabsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze ryżu po arabsku
Postaw na ostre przyprawy, zamiast piersi z kurczaka możesz postawić na schab lub pierś z indyka.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.