Przepis na ryż na parze krok po kroku
- Ryż biały 200 g 2 woreczki
- Groszek zielony mrożony 70 g
- Kukurydza konserwowa 80 g
Ryż przepłucz pod bieżącą wodą.
W dużym garnku zagotuj wodę i załóż na niego naczynie do parowania.
Wsyp ryż i groszek, gotuj 30 minut.
Do ryżu i groszku dodaj odrobinę soli, zioła i kukurydzę.
Całość dokładnie wymieszaj.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Ryż na parze - cechy przepisu
Więcej o ryżu na parze
Ryż na parze jest wspaniałą opcją na bardzo dietetyczny posiłek dla całej rodziny. Ze względu na specjalną metodę przygotowania jest bardzo delikatny i nie skleja się. Pozostaje bardzo sypki, co wspaniale sprawdza się zwłaszcza do sałatek. Nie traci również swoich właściwości. Będzie idealnym wyborem zarówno dla dzieci, jak i osób dbających o zdrowe odżywianie.
Przepis na ryż na parze jest niezwykle prosty, dlatego poradzą sobie z nim świetnie osoby, które nie przepadają za skomplikowanymi potrawami, ale również takie, które dopiero zaczynają swoją przygodę z lekkostrawnym gotowaniem. Całość jest niezwykle zdrowa i polecana zwłaszcza osobom z problemami trawiennymi. Ryż w takiej formie jest delikatny i bezpieczny dla układu pokarmowego. Sprawdzi się nawet dla tych, którzy przebyli ciężkie biegunki. Ma niezwykle mało błonnika, więc nie będzie za to polecany osobom z cukrzycą czy insulinoopornością. To idealna baza wielu potraw, czy dodatek do dania zasadniczego. Można podawać go z lekkim sosem, duszonym mięsem, czy jako składnik sałatki. Nie klei się, więc nie będzie powodował mało estetycznego wyglądu dania. W tej wersji został wzbogacony o dwa dodatkowe składniki, które nieco przełamują jego delikatny smak, dodają mu więcej kolorów i sprawiają, że nie jest nudny. Jednak osoby, które cierpią z powodu dużych kłopotów trawiennych, powinny pozostać przy wersji bez dodatku warzyw. Inni, jak najbardziej skorzystają z dodatkowych właściwości groszku i kukurydzy. Kukurydza, która zwykle kojarzona jest tylko jako dodatek do sałatek jest wspaniałym prebiotykiem, który odżywia bytujące w jelicie dobre bakterie. Wspomaga proces trawienia, więc będzie świetnym wyborem na co dzień. Groszek natomiast, choć niepozorny zawiera sporo witaminy K, która dobrze wpływa na krzepliwość. Dzięki niemu dieta jest również bogatsza w witaminę C.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ryż na parze, by był bardzo fit, a przy tym naprawdę smaczny, to ten prosty przepis będzie idealnym wyborem. Ryż w woreczku gotowany na parze staje się sypki i pyszny. Z tej receptur dowiesz się jak długo gotować ryż nie tylko w parowarze, by był naprawdę delikatny i miękki.
Wartości odżywcze ryżu na parze
Energia i białka
(88g)
Węglowodany w ryżu na parze
(88g)
Tłuszcze
(88g)
Witaminy w przepisie na ryż na parze
(88g)
Składniki mineralne w przepisie na ryż na parze
(88g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w ryżu na parze
Lista alergenów dla ryżu na parze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ryż na parze