Ryż na parze

Opublikowano: 26.11.2021 r., 18:46 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ryż na parze podany w miseczce.
Ryż na parze
Ryż na parze to świetna opcja dla wszystkich osób na diecie lekkostrawnej, które poszukują wspaniałego sposobu na pyszny i ciekawy dodatek do dań głównych.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie na parze 30 min
208 kcal
Kcal w porcji
88 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Ryż biały 2 woreczki (200 g)
  • Groszek zielony mrożony (70 g)
  • Kukurydza konserwowa (80 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
kuchenka, naczynie do gotowania na parze, duży garnek

Przepis na ryż na parze krok po kroku

Ryż przepłucz pod bieżącą wodą.

W dużym garnku zagotuj wodę i załóż na niego naczynie do parowania.

Wsyp ryż i groszek, gotuj 30 minut.

Do ryżu i groszku dodaj odrobinę soli, zioła i kukurydzę.

Całość dokładnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na ryż na parze
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,7% osób

Więcej informacji na temat ryżu na parze

Ryż na parze jest wspaniałą opcją na bardzo dietetyczny posiłek dla całej rodziny. Ze względu na specjalną metodę przygotowania jest bardzo delikatny i nie skleja się. Pozostaje bardzo sypki, co wspaniale sprawdza się zwłaszcza do sałatek. Nie traci również swoich właściwości. Będzie idealnym wyborem zarówno dla dzieci, jak i osób dbających o zdrowe odżywianie.

Przepis na ryż na parze jest niezwykle prosty, dlatego poradzą sobie z nim świetnie osoby, które nie przepadają za skomplikowanymi potrawami, ale również takie, które dopiero zaczynają swoją przygodę z lekkostrawnym gotowaniem. Całość jest niezwykle zdrowa i polecana zwłaszcza osobom z problemami trawiennymi. Ryż w takiej formie jest delikatny i bezpieczny dla układu pokarmowego. Sprawdzi się nawet dla tych, którzy przebyli ciężkie biegunki. Ma niezwykle mało błonnika, więc nie będzie za to polecany osobom z cukrzycą czy insulinoopornością. To idealna baza wielu potraw, czy dodatek do dania zasadniczego. Można podawać go z lekkim sosem, duszonym mięsem, czy jako składnik sałatki. Nie klei się, więc nie będzie powodował mało estetycznego wyglądu dania. W tej wersji został wzbogacony o dwa dodatkowe składniki, które nieco przełamują jego delikatny smak, dodają mu więcej kolorów i sprawiają, że nie jest nudny. Jednak osoby, które cierpią z powodu dużych kłopotów trawiennych, powinny pozostać przy wersji bez dodatku warzyw. Inni, jak najbardziej skorzystają z dodatkowych właściwości groszku i kukurydzy. Kukurydza, która zwykle kojarzona jest tylko jako dodatek do sałatek jest wspaniałym prebiotykiem, który odżywia bytujące w jelicie dobre bakterie. Wspomaga proces trawienia, więc będzie świetnym wyborem na co dzień. Groszek natomiast, choć niepozorny zawiera sporo witaminy K, która dobrze wpływa na krzepliwość. Dzięki niemu dieta jest również bogatsza w witaminę C.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ryż na parze, by był bardzo fit, a przy tym naprawdę smaczny, to ten prosty przepis będzie idealnym wyborem. Ryż w woreczku gotowany na parze staje się sypki i pyszny. Z tej receptur dowiesz się jak długo gotować ryż nie tylko w parowarze, by był naprawdę delikatny i miękki.

Alergeny w ryżu na parze

Lista alergenów dla ryżu na parze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ryż na parze

Wartości odżywcze ryżu na parze

na 100g gotowej potrawy

To dobra opcja dla wszystkich na diecie lekkostrawnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(88g)
Energia (kcal)
237.46
208.96
Białko (g)
5.41
4.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(88g)
Węglowodany (g)
52.57
46.26
Węglowodany przyswajalne (g)
51.11
44.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.46
1.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(88g)
Tłuszcz (g)
0.92
0.81
Tłuszcze nasycone (g)
0.80
0.71
Tłuszcze nienasycone (g)
0.12
0.10

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(88g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.05
Tiamina (mg)
0.11
0.10
Ryboflawina (mg)
0.03
0.03
Niacyna (mg)
1.28
1.12
Foliany (µg (mcg))
30.03
26.43

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(88g)
Sód (mg)
84.11
74.02
Potas (mg)
100.66
88.58
Wapń (mg)
8.74
7.69
Fosfor (mg)
79.26
69.75
Magnez (mg)
21.71
19.11
Żelazo (mg)
0.50
0.44
Cynk (mg)
0.97
0.86
Miedź (mg)
0.15
0.13
Mangan (mg)
0.59
0.52
Szacunkowy indeks glikemiczny ryżu na parze 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryżu na parze

Koszt składników
12.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
200 g
2 woreczki
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Groszek zielony mrożony
70 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 70 g
Kukurydza konserwowa
80 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 80 g
Koszt składników
12.00