Przepis na ryż na mleku z jabłkami krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cynamon, ekstrakt waniliowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Masło rozpuść w garnku.

Dodaj ryż i upraż go, smażąc na maśle, jednak uważaj, by go nie przypalić.

Ryż zalej mlekiem. Dodaj cukier, szczyptę soli i aromat waniliowy. Całość gotuj, aż do całkowitej miękkości.

Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do garnka, wlej 50 ml wody i dodaj cynamon.

Całość duś przez 10 minut, do miękkości.

Ryż podawaj z jabłkami.

Ryż na mleku z jabłkami i cynamonem podany w białej miseczce.
ryż na mleku z jabłkami
Koszt przygotowania dania
3.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
478 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
87

Ryż na mleku z jabłkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ryżu na mleku z jabłkami

Ryż na mleku z jabłkami, to jeden z tych przepisów, który nie tylko przypomina o dzieciństwie, ale również nadaje się zarówno na pyszny deser, jak i pożywne śniadanie.

Przepis na ryż na mleku z jabłkami to doskonały wybór na śniadanie, które jest nie tylko pyszne, ale również pożywne. Całość podaje się na słodko, z cynamonem i odrobiną kardamonu. Ryż można dodatkowo dosłodzić, jednak nie jest to konieczne. Można użyć do tego cukru, miodu lub słodzika. Ta ostatnia opcja sprawdzi się zwłaszcza dla osób z problemami z gospodarką węglowodanową. Jego podstawą jest ryż, ale ze względu na dużą uniwersalność można dodawać do niego wielu różnych owoców, czy bakalii. Ryż na mleku zwykle używany jest na diecie lekkostrawnej, w czasie gdy układ pokarmowy nie pracuje, tak jak trzeba i potrzebuje dużego odciążenia. Ryż nie nadwyręża jego pracy, gdyż jest bardzo łatwy w przetrawieniu. Można ugotować również ryż na wodzie jednak wersja na mleku, jest nie tylko smaczniejsza, ale też bardziej odżywcza, gdyż zawiera dużo więcej białka. Ten ryż jest prosty, szybki i naprawdę ciekawy. A do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil!

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ryż na mleku z jabłkami, by był łatwy, szybki i po prostu najlepszy, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Świetnie sprawdza się również dla dzieci. Wiele osób zastanawia się, jak przygotować smaczny ryż na mleku, a przy okazji nie spalić garnka. Jest to bowiem niezwykle łatwe, przy tego typu potrawach. Istnieje jednak prosty sposób, aby tego uniknąć -należy najpierw przez 5 minut gotować ryż w wodzie, a potem trzeba ją odlać, a ryż zalać mlekiem i gotować, aż do zmięknięcia. Jeśli jednak jesteś wprawionym kucharzem, możesz przygotować ryż od razu w mleku. Warto również pamiętać o ciągłym mieszaniu potrawy, by całość nie przykleiła się do ścianek garnka. Choć zwykle kojarzy się ze szpitalnym jedzeniem, można przygotować go w taki sposób, by, zamiast nudzić i odstraszać, zachwycał wspaniałym smakiem. I wcale nie jest to takie trudne. Wystarczy tradycyjny przepis lekko podreperować, by stworzyć smaczny, szybki i łatwy, domowy ryż na mleku.

Wartości odżywcze ryżu na mleku z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(490g)
Energia (kalorie)
97.71 kcal
478.80 kcal
Białko
2.54 g
12.43 g

Węglowodany w ryżu na mleku z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(490g)
Węglowodany
15.65 g
76.66 g
Węglowodany przyswajalne
14.71 g
72.09 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.93 g
4.57 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(490g)
Tłuszcz
2.81 g
13.78 g
Tłuszcze nasycone
1.91 g
9.34 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
0.77 g
3.79 g
Cholesterol
8.47 mg
41.50 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ryż na mleku z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(490g)
Witamina A
57.41 µg (mcg)
281.30 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.26 mg
Witamina B12
0.28 µg (mcg)
1.39 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E
0.13 mg
0.63 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Retinol
56.04 µg (mcg)
274.60 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.23 mg
Ryboflawina
0.08 mg
0.41 mg
Niacyna
0.22 mg
1.07 mg
Foliany
3.82 µg (mcg)
18.70 µg (mcg)
Beta karoten
13.94 µg (mcg)
68.30 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ryż na mleku z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(490g)
Sód
21.37 mg
104.70 mg
Potas
126.00 mg
617.40 mg
Wapń
67.59 mg
331.20 mg
Fosfor
66.31 mg
324.90 mg
Magnez
10.34 mg
50.65 mg
Żelazo
0.07 mg
0.35 mg
Cynk
0.36 mg
1.75 mg
Miedź
0.03 mg
0.16 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ryżu na mleku z jabłkami 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ryżu na mleku z jabłkami

Lista alergenów dla ryżu na mleku z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%

Cena przygotowania ryżu na mleku z jabłkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
100 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Mleko 2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Jabłko
360 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
1.00
Za 360 g
Koszt składników
11.50
Jak oceniasz przepis na ryż na mleku z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób