Ryż na mleku
- Ryż biały (300 g)
- Daktyle suszone (100 g)
- Mleko 3,2% - 3 szklanki (750 ml)
- Jabłko - 2 średnie sztuki (300 g)
- Masło - pół kostki (100 g)
Przepis na ryż na mleku krok po kroku
Do garnka wsyp ryż, dodaj masło i podgrzej.
Wlej mleko, dodaj daktyle i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
Zetrzyj jabłko na tarce i dodaj do ryżu, dopraw cynamonem i wymieszaj.
Podawaj ryż w głębokim talerzu.
Więcej informacji na temat ryżu na mleku
Ryż na mleku to świetny pomysł na najlepsze śniadanie dla dzieci na słodko. Ryż z dodatkiem owoców można podać także na deser. Przepis na ryż na mleku jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ryżu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ryż biały, masło, jabłko, daktyle, mleko, woda, cynamon.
Jak zrobić ryż na mleku? Do garnka wsyp ryż, dodaj masło i podgrzej. Wlej mleko, dodaj daktyle i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Zetrzyj jabłko na tarce i dodaj do ryżu, dopraw cynamonem i wymieszaj. Podawaj ryż w głębokim talerzu.
Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Ciekawostką jest, że na całym świecie można spotkać ponad 9 tysięcy odmian jabłek. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i ma właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu. Ryż jest zbożem bez glutenowym. Dlatego jest zalecany dla osób chorych na celiakię lub mających nietolerancję glutenu. Uprawiany jest od setek tysięcy lat. Ryż jest przede wszystkim źródłem węglowodanów. Ryż jest źródłem witamin z grupy B oraz selenu, cynku i fosforu. Selen bierze udział w procesie wytwarzania przez tarczycę prawidłowych ilości hormonów, które odpowiadają między innymi za nasz metabolizm. Zawiera spore ilości błonnika, który pomaga regulować pracę jelit oraz zapobiega zaparciom. Ryż biały jest łatwo strawny i świetnie sprawdza się w diecie osób z problemami żołądkowymi.
Podsumowując pyszne danie, jakim jest ryż na mleku, sprawdzi się na obiad. Wiesz już jako ugotować dobre danie, które doskonale sprawdzi się na śniadanie. Ryż na mleku jest dobry do spożycia od razu po przygotowania. Jabłka to dobre przełamanie słodyczy daktyli. Można go podawać na ciepło i na zimno.
Alergeny w ryżu na mleku
Lista alergenów dla ryżu na mleku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
Wartości odżywcze ryżu na mleku
Ryż na mleku to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Ryż zawiera także dużą ilość błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych i witamin. Ryż zawiera niewielką ilość kalorii i świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.