Przepis na rydze w śmietanie krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę.

Grzyby opłucz i oczyść, dodaj do cebuli. Podsmaż przez 5 minut.

Całość zalej śmietanką i duś kolejne 5 minut do miękkości. Dopraw solą, pieprzem i ziołami.

Rydze w śmietanie podane na patelni.
rydze w śmietanie
Koszt przygotowania dania
11.71 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
363 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
28

Rydze w śmietanie - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o rydzach w śmietanie

Rydze w śmietanie to wspaniały wybór dla wszystkich miłośników grzybowych dań. Rydze w takiej odsłonie smakują jeszcze pyszniej, gdyż zanurzone są we wspaniałym i bardzo smacznym sosie. Całość choć delikatna, będzie wspaniałym dodatkiem zwłaszcza do głównych dań. Mogą być serwowane wraz z mięsami, sosami czy tostami.

Przepis na rydze w śmietanie jest niebywale prosty i szybki. Do jego przygotowania przyda się tylko patelnia. Całość można przygotować w kilka chwil. W tym przepisie świetnie sprawdzą się grzyby duże. Jednak lepiej pozbyć się nóżek. To receptura na idealne smażone rydze, które dzięki dużej ilości delikatnego i kremowego sosu smakują jeszcze lepiej.

Świetnie sprawdzą się na obiad, zwłaszcza jako dodatek do ziemniaków, kaszy czy makaronu. Miłośnicy mięs mogą dodać je do drobiu, z którym wspaniale się komponują i zajadać się naprawdę wspaniałym daniem, które porywa aromatem.

To idealny pomysł na wykorzystanie świeżych grzybów w sezonie. W tym przepisie właśnie takie sprawdzą się najlepiej. Dobrze jest wybierać większe kawałki, by smak był dużo bardziej intensywny. Rydze w takiej wersji są naprawdę dobre, a przy tym szalenie łatwe. Ich przygotowanie nie zajmie więcej niż 20 minut. To idealna opcja dla wszystkich zapracowanych osób, które pragną zjeść coś pysznego.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rydze w śmietanie, w najprostszej wersji, by były naprawdę pyszne, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość jest pełna smaku, a przy tym szalenie sycąca. Grzyby są również bardzo zdrowym wyborem. Są świetnym źródłem wielu witamin, w tym tych z grupy B, C, D, czy E. Dostarczają dużej ilości polifenoli, które wykazują działanie antyoksydacyjne i wspaniale chronią organizm przed negatywnym działaniem czynników zewnętrznych. To także fantastyczne źródło selenu, pierwiastka, który jest niezbędny do prawidłowego działania tarczycy.

Rydze w śmietanie są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Grzyby te często są wybierane, ze względu na to jak smaczne są i jak niewielu przypraw potrzebują. Grzyby leśne są świetnym urozmaiceniem codziennej diety, a świeże rydze charakteryzują się niesamowitym aromatem, który zachęca do ich spróbowania.

Wartości odżywcze rydzy w śmietanie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(253g)
Energia (kalorie)
143.60 kcal
363.32 kcal
Białko
2.29 g
5.80 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w rydzach w śmietanie

Na 100g
Na porcję
(253g)
Węglowodany
4.28 g
10.83 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
3.45 g
8.72 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(253g)
Tłuszcz
13.55 g
34.29 g
Tłuszcze nasycone
8.51 g
21.53 g
Tłuszcze nienasycone
5.05 g
12.77 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.71 g
1.79 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na rydze w śmietanie

Na 100g
Na porcję
(253g)
Witamina E
0.86 mg
2.19 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na rydze w śmietanie

Na 100g
Na porcję
(253g)
Sód
3.39 mg
8.59 mg
Potas
186.40 mg
471.58 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
6.10 mg
15.43 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.32 mg
0.82 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rydzy w śmietanie 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rydzach w śmietanie

Lista alergenów dla rydzy w śmietanie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania rydzy w śmietanie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rydze (grzyby)
250 g
20.00
Za 600,0 g
Liczba opakowań 1
8.33
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
125 g
pół szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 125 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Liczba porcji:
Koszt składników
46.00
Jak oceniasz przepis na rydze w śmietanie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób