Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Przepis na rydze w śmietanie krok po kroku

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę.

Grzyby opłucz i oczyść, dodaj do cebuli. Podsmaż przez 5 minut.

Całość zalej śmietanką i duś kolejne 5 minut do miękkości. Dopraw solą, pieprzem i ziołami.

Rydze w śmietanie podane na patelni.
Rydze w śmietanie - cechy przepisu
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - rydze w śmietanie

W skrócie
Kalorii w porcji
363 kcal
Wielkość
jednej porcji
253 g
Indeks glikemiczny
28

Wartości odżywcze rydzy w śmietanie

na 100g gotowej potrawy

To zdrowy dodatek do dań, który dostarcza sporo witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(253g)
Energia (kcal)
143.60
363.32
Białko (g)
2.29
5.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(253g)
Węglowodany (g)
4.28
10.83
Węglowodany przyswajalne (g)
3.45
8.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.83
2.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(253g)
Tłuszcz (g)
13.55
34.29
Tłuszcze nasycone (g)
8.51
21.53
Tłuszcze nienasycone (g)
5.05
12.77
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.34
10.98
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.71
1.79
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(253g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.50
6.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.86
2.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.81
4.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.18
30.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.20
0.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(253g)
Sód (mg)
3.39
8.59
Potas (mg)
186.40
471.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
6.10
15.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
48.32
122.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
6.44
16.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.32
0.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.29
0.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.17
0.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rydzy w śmietanie 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rydzach w śmietanie

Lista alergenów dla rydzy w śmietanie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Więcej informacji na temat rydzy w śmietanie

Rydze w śmietanie to wspaniały wybór dla wszystkich miłośników grzybowych dań. Rydze w takiej odsłonie smakują jeszcze pyszniej, gdyż zanurzone są we wspaniałym i bardzo smacznym sosie. Całość choć delikatna, będzie wspaniałym dodatkiem zwłaszcza do głównych dań. Mogą być serwowane wraz z mięsami, sosami czy tostami.

Przepis na rydze w śmietanie jest niebywale prosty i szybki. Do jego przygotowania przyda się tylko patelnia. Całość można przygotować w kilka chwil. W tym przepisie świetnie sprawdzą się grzyby duże. Jednak lepiej pozbyć się nóżek. To receptura na idealne smażone rydze, które dzięki dużej ilości delikatnego i kremowego sosu smakują jeszcze lepiej.

Świetnie sprawdzą się na obiad, zwłaszcza jako dodatek do ziemniaków, kaszy czy makaronu. Miłośnicy mięs mogą dodać je do drobiu, z którym wspaniale się komponują i zajadać się naprawdę wspaniałym daniem, które porywa aromatem.

To idealny pomysł na wykorzystanie świeżych grzybów w sezonie. W tym przepisie właśnie takie sprawdzą się najlepiej. Dobrze jest wybierać większe kawałki, by smak był dużo bardziej intensywny. Rydze w takiej wersji są naprawdę dobre, a przy tym szalenie łatwe. Ich przygotowanie nie zajmie więcej niż 20 minut. To idealna opcja dla wszystkich zapracowanych osób, które pragną zjeść coś pysznego.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rydze w śmietanie, w najprostszej wersji, by były naprawdę pyszne, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość jest pełna smaku, a przy tym szalenie sycąca. Grzyby są również bardzo zdrowym wyborem. Są świetnym źródłem wielu witamin, w tym tych z grupy B, C, D, czy E. Dostarczają dużej ilości polifenoli, które wykazują działanie antyoksydacyjne i wspaniale chronią organizm przed negatywnym działaniem czynników zewnętrznych. To także fantastyczne źródło selenu, pierwiastka, który jest niezbędny do prawidłowego działania tarczycy.

Rydze w śmietanie są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Grzyby te często są wybierane, ze względu na to jak smaczne są i jak niewielu przypraw potrzebują. Grzyby leśne są świetnym urozmaiceniem codziennej diety, a świeże rydze charakteryzują się niesamowitym aromatem, który zachęca do ich spróbowania.

Szacunkowy koszt przygotowania rydzy w śmietanie

Koszt składników
46.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rydze (grzyby)
250 g
20.00
Za 600,0 g
Liczba opakowań 1
8.33
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
125 g
pół szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 125 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
46.00
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na rydze w śmietanie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,1% osób