Przepis na rydze po cygańsku krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek

Rydze oczyść, umyj, wrzuć do lekko osolonej wody i zagotuj. Gotuj ok. 30 min.

Odcedź, odstaw do wystudzenia i pokrój w paski.

Paprykę pokrój w kostkę, cebulę posiekaj w piórka.

Grzyby, paprykę, cebulę wrzuć na patelnię z olejem, zalej pomidorami i duś ok. 15 minut. Dopraw.

rydze smażone z cebulą
rydze po cygańsku
Koszt przygotowania dania
29.37 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
154 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
20

Rydze po cygańsku - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o rydzach po cygańsku

Rydze po cygańsku to świetna propozycja smacznego dania dla wszystkich miłośników grzybów i leśnych smaków. Rewelacyjnie sprawdzą się jako dodatek do głównego dania obiadowego z mięsem w roli głównej. To również posiłek, który zadowoli wegetarian i wegan. Nie musisz wykorzystywać go jako dodatek do innych dań, ponieważ świetnie smakuje także samodzielnie. Co więcej, kolejną zaletą tego dania jest to, że przepis na rydze marynowane po cygańsku jest niezwykle prosty, nie wymaga wyszukanych składników, specjalistycznego sprzętu, ani większych umiejętności kulinarnych. Z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy, nawet najbardziej początkujący kucharz. Jeśli zastanawiasz się jak samodzielnie zrobić rydze w sosie cygańskim z przecierem pomidorowym, papryką i cebulą, jesteś w odpowiednim miejscu. Nasz przepis będzie dla Ciebie świetną wskazówką i inspiracją do tego jak przygotować sos z rydzów i papryki. Rydze po cygańsku możesz podawać na wiele sposobów, jako przystawka, dodatek do dań głównych, przetwory, czy sałatka z rydzami do słoików. Są bardzo aromatyczne i mają charakterystyczny smak, dzięki dodatkowi wielu przypraw, które wydobywają z tego dania to co najlepsze. Najlepiej sprawdzą się świeże i suszone zioła takie jak liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, czy słodka papryka. W zależności od swoich indywidualnych preferencji możesz dodać więcej ostrych przypraw, na przykład czosnku, pieprzu, czy mielonych papryczek chilli jeśli preferujesz pikantne smaki. Pamiętaj, że rydze po cygańsku, ze względu na dużą zawartość grzybów i cebuli są daniem ciężkostrawnym. Mogą też powodować zgagę, czy nasilenie refluksu u osób z tendencją do ich występowania, zwłaszcza jeśli zostaną jednorazowo spożyte w dużych ilościach. Najlepiej wykorzystać świeże grzyby rydze, jeśli jednak nie masz do nich dostępu, spokojnie możesz wykorzystać również te suszone. Rydze po cygańsku możesz podawać odrazu po przygotowaniu lub zamknąć w słoikach w formie całorocznych przetworów.

Wartości odżywcze rydzów po cygańsku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
38.57 kcal
154.27 kcal
Białko
1.80 g
7.20 g

Węglowodany w rydzach po cygańsku

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
5.82 g
23.28 g
Węglowodany przyswajalne
4.18 g
16.74 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.64 g
6.54 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
1.51 g
6.05 g
Tłuszcze nasycone
0.34 g
1.37 g
Tłuszcze nienasycone
1.17 g
4.68 g
Tłuszcze jednonasycone
0.91 g
3.65 g
Tłuszcze wielonasycone
0.26 g
1.03 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na rydze po cygańsku

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A
51.17 µg (mcg)
204.69 µg (mcg)
Witamina B6
0.17 mg
0.69 mg
Witamina B12
0.01 µg (mcg)
0.05 µg (mcg)
Witamina C
43.25 mg
172.99 mg
Witamina D
0.06 µg (mcg)
0.25 µg (mcg)
Witamina E
0.98 mg
3.92 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.26 mg
Ryboflawina
0.17 mg
0.67 mg
Niacyna
1.73 mg
6.93 mg
Foliany
25.00 µg (mcg)
100.00 µg (mcg)
Beta karoten
533.21 µg (mcg)
2132.84 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na rydze po cygańsku

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
49.22 mg
196.89 mg
Potas
253.65 mg
1014.62 mg
Wapń
14.33 mg
57.33 mg
Fosfor
46.05 mg
184.20 mg
Magnez
12.65 mg
50.62 mg
Żelazo
0.64 mg
2.56 mg
Cynk
0.33 mg
1.30 mg
Miedź
0.15 mg
0.62 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny rydzów po cygańsku 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rydzach po cygańsku

Lista alergenów dla rydzów po cygańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na rydze po cygańsku

Cena przygotowania rydzów po cygańsku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rydze (grzyby)
500 g
20.00
Za 600,0 g
Liczba opakowań 1
16.67
Za 500 g
Papryka czerwona
500 g
2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 500 g
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Pomidory w puszce
400 g
1,5 szklanki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Koszt składników
54.30
Jak oceniasz przepis na rydze po cygańsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób