Rydze marynowane

Opublikowano: 14.10.2021 r., 19:17 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marynowane rydze w słoiku
Rydze marynowane
Rydze marynowane to wspaniała opcja na zachowanie pysznych leśnych grzybów na zimę. Przygotowane w pysznej octowej zalewie smakują po prostu wybornie.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 10 min
61 kcal
Kcal w porcji
108 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Rydze (grzyby) (750 g)
  • Ocet winny - pół szklanki (125 ml)
  • Cukier - pół szklanka (100 g)
  • Cebula - 1 szt (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na rydze marynowane krok po kroku

Rydze opłucz i oczyść, następnie włóż je do garnka, zalej je gorącą wodą i gotuj 10 minut.

W osobnym garnku przygotuj zalewę. Wlej ocet, 3 szklanki wody, dodaj cukier, pokrojoną w plasterki cebulę i przyprawy. Całość zagotuj mieszając od czasu do czasu.

Do słoików włóż grzyby i zalej je nieco ostudzoną zalewą. Dokładnie je zakręć.

Pasteryzuj je w garnku wypełnionym gorącą wodą, postawione dnem do góry, przez 10 minut.

Jak oceniasz przepis na rydze marynowane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,9% osób

Więcej informacji na temat rydzy marynowanych

Rydze marynowane to wspaniały pomysł na przedłużenie świeżości tych przepysznych grzybów. Rydze to zwyczajowa nazwa mleczajów, grzybów o wyjątkowym smaku i charakterystycznym pomarańczowym kolorze. To właśnie kolor ten sprawia, że są niezwykle rozpoznawalne. Ich przepyszny smak sprawia, że goszczą w wielu tradycyjnych potrawach. Jednak, gdy sezon jest w pełni ciężko przerabiać duże jego ilości i zjadać na świeżo, to dlatego zamarynowanie jest wspaniałą opcją, by cieszyć się nimi nieco później. Świetnie sprawdzają się zwłaszcza na zimę. Marynowane są w occie, dlatego zachowują świeżość przez naprawdę długi czas.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rydze marynowane, by były niezwykle smaczne, a przy tym bardzo delikatne i by przetrwały jak najdłużej, to ta receptura na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest bardzo prosta, dlatego spokojnie poradzą sobie z nią nawet początkujące osoby. To sprawdzony przepis, który zawsze się udaje, więc mogą po niego sięgnąć nawet osoby mało doświadczone. Do przygotowania grzybów przyda się duży garnek i słoiki. Można wybrać zarówno mniejsze, jak i te duże, w zależności od preferencji, jednak znacznie lepiej sprawdzają się malutki, które gwarantują zjedzenie jednej porcji na raz. Grzyby po otwarciu nie powinny bowiem być zbyt długo przetrzymywane.

Grzyby przygotowane z odpowiednią marynatą będą wspaniałe zwłaszcza do słoików na zimę. Te przetwory są tak smaczne, że znikają w bardzo szybkim tempie ze słoików. Dlatego warto przygotować ich większą porcję. Choć ta zalewa przygotowana jest głównie do rydzy, to świetnie sprawdzi się również w przypadku innych grzybów. Można w taki sam sposób zamarynować również podgrzybki, maślaki czy opieńki.

Rydze same w sobie są naprawdę pyszne, a odpowiednie marynowanie sprawia, że stają się fantastyczne. To idealna opcja dla wszystkich miłośników grzybów. To dobre wyjście na przedłużenie ich świeżości i wykorzystania dużej ilości w sezonie. Będą tworzyć smaczne dodatki do dań głównych, a także pyszną przekąskę. Zalewa octowa do grzybów jest bardzo prosta, ale naprawdę smaczna. Ten przepis na rydze marynowane sprawdzi się każdej jesieni.

Alergeny w rydzach marynowanych

Lista alergenów dla rydzy marynowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Wartości odżywcze rydzy marynowanych

na 100g gotowej potrawy

To zdrowy dodatek, jednak nie będzie dobrym wyborem dla osób z problemami z układem trawiennym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(108g)
Energia (kcal)
57.33
61.91
Białko (g)
2.26
2.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(108g)
Węglowodany (g)
12.52
13.52
Węglowodany przyswajalne (g)
11.66
12.59
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.86
0.92

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(108g)
Tłuszcz (g)
0.28
0.30
Tłuszcze nasycone (g)
0.16
0.17
Tłuszcze nienasycone (g)
0.11
0.12
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.11
0.12
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(108g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.08
0.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.03
Witamina C (mg)
2.15
2.33
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.15
Witamina E (mg)
0.01
0.01
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.06
0.07
Ryboflawina (mg)
0.28
0.31
Niacyna (mg)
2.53
2.73
Foliany (µg (mcg))
13.63
14.72
Beta karoten (µg (mcg))
0.09
0.10

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(108g)
Sód (mg)
4.53
4.90
Potas (mg)
244.12
263.65
Wapń (mg)
5.14
5.55
Fosfor (mg)
63.63
68.72
Magnez (mg)
7.79
8.41
Żelazo (mg)
0.40
0.43
Cynk (mg)
0.38
0.41
Miedź (mg)
0.23
0.25
Szacunkowy indeks glikemiczny rydzy marynowanych 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rydzy marynowanych

Koszt składników
51.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rydze (grzyby)
750 g
20.00
Za 600,0 g
Liczba opakowań 2
25.00
Za 750 g
Ocet winny
125 ml
pół szklanki
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 125 ml
Cukier
100 g
pół szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
51.50