Rydze marynowane
- Rydze (grzyby) (750 g)
- Ocet winny - pół szklanki (125 ml)
- Cukier - pół szklanka (100 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
Przepis na rydze marynowane krok po kroku
Rydze opłucz i oczyść, następnie włóż je do garnka, zalej je gorącą wodą i gotuj 10 minut.
W osobnym garnku przygotuj zalewę. Wlej ocet, 3 szklanki wody, dodaj cukier, pokrojoną w plasterki cebulę i przyprawy. Całość zagotuj mieszając od czasu do czasu.
Do słoików włóż grzyby i zalej je nieco ostudzoną zalewą. Dokładnie je zakręć.
Pasteryzuj je w garnku wypełnionym gorącą wodą, postawione dnem do góry, przez 10 minut.
-
Marynowane grzybki
-
Grzyby w occie
-
Tradycyjne grzyby marynowane
-
Opieńki marynowane
-
Kurki marynowane
-
Marynata do grzybów
-
Grzybki w zalewie octowej
-
Marynowane pieczarki
-
Marynowane prawdziwki
-
Podgrzybki marynowane
-
Kanie marynowane
-
Maślaki w occie
-
Maślaki marynowane
-
Rydze kiszone
-
Grzyby marynowane na słodko
-
Grzyby po kaszubsku
-
Kurki w occie
-
Borowiki marynowane
-
Grzyby marynowane
Więcej informacji na temat rydzy marynowanych
Rydze marynowane to wspaniały pomysł na przedłużenie świeżości tych przepysznych grzybów. Rydze to zwyczajowa nazwa mleczajów, grzybów o wyjątkowym smaku i charakterystycznym pomarańczowym kolorze. To właśnie kolor ten sprawia, że są niezwykle rozpoznawalne. Ich przepyszny smak sprawia, że goszczą w wielu tradycyjnych potrawach. Jednak, gdy sezon jest w pełni ciężko przerabiać duże jego ilości i zjadać na świeżo, to dlatego zamarynowanie jest wspaniałą opcją, by cieszyć się nimi nieco później. Świetnie sprawdzają się zwłaszcza na zimę. Marynowane są w occie, dlatego zachowują świeżość przez naprawdę długi czas.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rydze marynowane, by były niezwykle smaczne, a przy tym bardzo delikatne i by przetrwały jak najdłużej, to ta receptura na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest bardzo prosta, dlatego spokojnie poradzą sobie z nią nawet początkujące osoby. To sprawdzony przepis, który zawsze się udaje, więc mogą po niego sięgnąć nawet osoby mało doświadczone. Do przygotowania grzybów przyda się duży garnek i słoiki. Można wybrać zarówno mniejsze, jak i te duże, w zależności od preferencji, jednak znacznie lepiej sprawdzają się malutki, które gwarantują zjedzenie jednej porcji na raz. Grzyby po otwarciu nie powinny bowiem być zbyt długo przetrzymywane.
Grzyby przygotowane z odpowiednią marynatą będą wspaniałe zwłaszcza do słoików na zimę. Te przetwory są tak smaczne, że znikają w bardzo szybkim tempie ze słoików. Dlatego warto przygotować ich większą porcję. Choć ta zalewa przygotowana jest głównie do rydzy, to świetnie sprawdzi się również w przypadku innych grzybów. Można w taki sam sposób zamarynować również podgrzybki, maślaki czy opieńki.
Rydze same w sobie są naprawdę pyszne, a odpowiednie marynowanie sprawia, że stają się fantastyczne. To idealna opcja dla wszystkich miłośników grzybów. To dobre wyjście na przedłużenie ich świeżości i wykorzystania dużej ilości w sezonie. Będą tworzyć smaczne dodatki do dań głównych, a także pyszną przekąskę. Zalewa octowa do grzybów jest bardzo prosta, ale naprawdę smaczna. Ten przepis na rydze marynowane sprawdzi się każdej jesieni.
Alergeny w rydzach marynowanych
Lista alergenów dla rydzy marynowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
Wartości odżywcze rydzy marynowanych
To zdrowy dodatek, jednak nie będzie dobrym wyborem dla osób z problemami z układem trawiennym.
Energia i białka
(108g)
Węglowodany
(108g)
Tłuszcze
(108g)
Witaminy
(108g)
Składniki mineralne
(108g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.