Ryby smażone w zalewie octowej

Opublikowano: 28.04.2025 r.
Sandacz, mąka pszenna, ocet spirytusowy i cebula to kluczowe składniki tego przepisu na ryby smażone w zalewie octowej. Soczysty filet z sandacza obtoczony w mące i smażony na złocisty kolor, a następnie marynowany w aromatycznej zalewie z dodatkiem cebuli, octu i cukru, tworzy prawdziwie apetyczną kompozycję smaków.
Składniki dla 10 porcji:
- Sandacz filet - 1000 g
 - Mąka pszenna typ 500 - 50 g (5 łyżek)
 - Ocet spirytusowy - 250 ml (1 szklanka)
 - Cukier - 60 g (6 łyżek)
 - Sól - 20 g (2 łyżki)
 - Cebula - 200 g (2 sztuki)
 - Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
 
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, słoiki
 
Przepis krok po kroku
- Rybę umyj, osusz i podziel na mniejsze kawałki.
 - Obtocz w przyprawach i mące i podsmaż na patelni na złoty kolor z dwóch stron.
 - Cebulę pokrój w piórka.
 - Do dużego garnka wlej ok. 5-6 szklanek wody, dodaj ocet, cukier, sól, liście laurowe i ziele angielskie.
 - Dodaj cebulę, zagotuj i gotuj ok. 10 minut na średnim ogniu.
 - Rybę ułóż w słoikach i zalej zalewą. Szczelnie zamknij.
 
Komentarz dietetyka
Połączenie octu, soli i cebuli u osób z tendecją do refluksu może nasilać te dolegliwości, dlatego w takiej sytuacji najlepiej zacząć od niewielkich ilości.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk