Ryba ze szpinakiem
- Mintaj filet (500 g)
- Szpinak mrożony (250 g)
- Masło klarowane (50 g)
- Mąka pszenna typ 500 (50 g)
- Serek śmietankowy (150 g)
Przepis na ryba ze szpinakiem krok po kroku
Rybę rozmroź, dopraw solą i pieprzem ziołowym, opanieruj w mące pszennej. Rozgrzej masło klarowane i usmaż rybę.
Na maśle usmaż czosnek, dodaj szpinak, duś 5 minut, dopraw solą i pieprzem. Dodaj serek kremowy i dokładnie rozprowadź go w szpinaku.
Rybę przełóż na szpinak i podgrzej razem na średnim ogniu.
Gotowe danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Więcej informacji na temat ryby ze szpinakiem
Ryba ze szpinakiem to dobry pomysł na bezmięsny obiad, smaczna ryba sprawdzi się także jako lunch do pracy. Ryby powinniśmy spożywać tak często jak to możliwe. Przepis na rybę ze szpinakiem jest łatwy do przygotowania, dlatego nie wymaga od Ciebie dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania tej potrawy będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: ryba(na przykład mintaj), szpinak mrożony, masło klarowane, serek śmietankowy, czosnek, mąka pszenna, sól, pieprz ziołowy.
Jak zrobić rybę ze szpinakiem ? Najpierw przygotuj rybę, jeśli filety były mrożone należy je wyjąć dzień wcześniej z zamrażarki i umieścić w lodówce. Pokrój a porcje wielkości 100-120 gram. Dopraw solą, pieprzem ziołowym i panieruj z mące pszennej. Smaż na rozgrzanym maśle klarowanym. Następnie przygotuj szpinak do ryby. Na maśle klarowanym podsmaż czosnek, dodaj rozmrożony szpinak, duś przez 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj serek śmietankowy i dokładnie wymieszaj. Rybę przełóż na szpinak i podgrzej razem. Tak przygotowaną rybę możesz przechowywać w lodówce do 2 dni.
Szpinak jest niskokalorycznym warzywem zawierającym duże ilości nierozpuszczalnej frakcji błonnika, który pomaga regulować perystaltykę naszych jelit, jak również zapobiega zaparciom. Pomaga także w obniżeniu stężenia cholesterolu we krwi. Liście szpinaku są dobrym źródłem witaminy A i witaminy C, żelaza, witaminy B2, wapnia i jodu. Witamina A ma właściwości poprawiające wygląd naszych włosów i paznokci. Wzmacnia odporność i ma działanie chroniące przed promieniami UV. Jod z kolei wspomaga prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, jest niezbędnym substratem do produkcji hormonów tarczycy. Prawidłowa praca tarczycy to prawidłowa praca całego organizmu. Witamina B2 jest niezbędna do prawidłowego wykorzystania i wchłaniania żelaza w naszym organizmie, wspomaga także jego odporność.
Podsumowując pyszna ryba ze szpinakiem sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny lub lunch do pracy. Ryba powinna w naszej diecie zastępować mięso minimum 2-3 razy w tygodniu.
Alergeny w rybie ze szpinakiem
Lista alergenów dla ryby ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mintaj filet
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
- serek śmietankowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy
Wartości odżywcze ryby ze szpinakiem
Ryba ze szpinakiem to zdrowe pełne witamin danie obiadowe. Zamieniaj mięso na rybę przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Wybierz taką rybę jaką lubisz i podawaj z różnymi dodatkami.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.