Ryba zapiekana ze szpinakiem

Opublikowano: 17.10.2023 r., 23:56 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ryba zapiekana ze szpinakiem podana na półmisku.
Ryba zapiekana ze szpinakiem
Nie masz pomysłu na piątkowy obiad? Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na rybę zapiekaną pod szpinakiem. Możesz podać ją z pieczonymi ziemniakami.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 20 min
229 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Dorsz filet (500 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Szpinak mrożony (100 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (60 g)
  • Mąka ziemniaczana 1 plaska łyżka stołowa (10 g)
  • Sok z cytryny (20 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
  • Masło (30 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, blaszka do pieczenia, praska do czosnku, patelnia, ręcznik papierowy

Przepis na rybę zapiekaną ze szpinakiem krok po kroku

Filet z dorsza umyj oraz osusz przy pomocy ręcznika papierowego.

Filety rybne podziel na mniejsze kawałki, skrop je sokiem z cytryny oraz dopraw solą, pieprzem oraz ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę.

Filety rybne obtocz w mące pszennej.

Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Następnie na patelnię dodaj szpinak i smaż, aż całkowicie rozpuści się, a woda odparuje.

Do szpinaku dodaj śmietanę oraz sól i pieprz do smaku. Składniki dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Do szpinaku dodaj jeszcze mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.

Blaszkę wysmaruj oliwą z oliwek, ułóż na niej filety rybne i przykryj je szpinakiem.

Rybę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20 minut.

Jak oceniasz przepis na rybę zapiekaną ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 64,2% osób

Więcej informacji na temat ryby zapiekanej ze szpinakiem

Ryba zapiekana ze szpinakiem to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Rybę z mrożonym szpinakiem warto podać dodatkiem pieczonych ziemniaków. Sprawdzony przepis na rybę zapiekaną ze szpinakiem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: filety dorsza, czosnek, liście szpinaku mrożonego, śmietanka 30%, mąka ziemniaczana, sok z cytryny, mąka pszenna, masło, oliwa z oliwek, sól oraz pieprz.

A jak zrobić rybę zapiekaną ze szpinakiem? Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Następnie na patelnię dodaj szpinak i smaż, aż całkowicie rozpuści się, a woda odparuje. Do szpinaku dodaj śmietanę oraz sól i pieprz do smaku. Składniki dokładnie wymieszaj i zagotuj. Do szpinaku dodaj jeszcze mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Blaszkę wysmaruj oliwą z oliwek, ułóż na niej filety rybne obtoczone w mące i doprawione solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz czosnkiem i przykryj je szpinakiem. Rybę piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.

Mięso dorsza zawiera dużo kwasów omega-3, tak ważnych dla naszego zdrowia. Kwasy nienasycone z rodziny omega-3 wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego. Dorsz jest również źródłem wysokiej jakości pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Białko bierze udział w wielu ważnych reakcjach w naszym organizmie - jest budulcem naszych komórek, jest substratem do produkcji hormonów białkowych między innymi insuliny, prolaktyny czy hormonu wzrostu. Ryby morskie zawierają także duże ilości jodu, witaminy A i D. Witamina D jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zapobiega występowaniu osteoporozy, wspomaga mineralizację kości oraz korzystnie wpływa na rozwój mózgu.

Podsumowując ryba zapiekana ze szpinakiem to doskonała propozycja na pełnowartościowy obiad dla całej rodziny. Smaczna ryba z piekarnika jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do przygotowania dania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w rybie zapiekanej ze szpinakiem

Lista alergenów dla ryby zapiekanej ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze ryby zapiekanej ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Ryba zapiekana ze szpinakiem to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Ryby warto włączyć do diety przynajmniej 2-3 razy w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
152.70
229.04
Białko (g)
12.83
19.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
6.12
9.18
Węglowodany przyswajalne (g)
5.64
8.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.48
0.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
8.49
12.73
Tłuszcze nasycone (g)
5.15
7.73
Tłuszcze nienasycone (g)
3.34
5.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.79
4.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.54
0.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
107.75
161.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.58
0.87
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.75
4.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.57
0.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.86
1.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
33.08
49.61
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.76
2.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
31.10
46.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
897.23
1345.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
45.10
67.66
Potas (mg)
332.90
499.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
31.62
47.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
146.14
219.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
32.93
49.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.82
1.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.44
0.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.16
0.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ryby zapiekanej ze szpinakiem 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryby zapiekanej ze szpinakiem

Koszt składników
64.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
500 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
20.00
Za 500 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Szpinak mrożony
100 g
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
0.89
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
60 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 60 g
Mąka ziemniaczana
10 g
1 plaska łyżka stołowa
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Sok z cytryny
20 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Mąka pszenna typ 500
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
64.00