Ryba zapiekana ze szpinakiem

Opublikowano: 27.05.2025 r.
Dorsz, czosnek i szpinak to trio, którego potrzebujesz na dzisiejszą kolację. Filety ryby podsmażone na masełku z odrobiną oliwy, a potem zapieczone ze śmietanką i kwaskowatym sokiem z cytryny, tworzą idealnie zrównoważone, kremowe danie. Mrożony szpinak nadaje kolor i smak, doskonale komponując się z rybą.
Składniki dla 5 porcji:
- Dorsz filet - 500 g
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Szpinak mrożony - 100 g
- Śmietanka kremowa 30% - 60 g
- Mąka ziemniaczana - 10 g (1 plaska łyżka stołowa)
- Sok z cytryny - 20 ml
- Mąka pszenna typ 500 - 40 g (4 płaskie łyżki stołowe)
- Masło - 30 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, blaszka do pieczenia, praska do czosnku, patelnia, ręcznik papierowy
Przepis krok po kroku
- Filet z dorsza umyj oraz osusz przy pomocy ręcznika papierowego.
- Filety rybne podziel na mniejsze kawałki, skrop je sokiem z cytryny oraz dopraw solą, pieprzem oraz ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę.
- Filety rybne obtocz w mące pszennej.
- Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Następnie na patelnię dodaj szpinak i smaż, aż całkowicie rozpuści się, a woda odparuje.
- Do szpinaku dodaj śmietanę oraz sól i pieprz do smaku. Składniki dokładnie wymieszaj i zagotuj.
- Do szpinaku dodaj jeszcze mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.
- Blaszkę wysmaruj oliwą z oliwek, ułóż na niej filety rybne i przykryj je szpinakiem.
- Rybę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20 minut.
Komentarz dietetyka
Ryba zapiekana ze szpinakiem to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Ryby warto włączyć do diety przynajmniej 2-3 razy w tygodniu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny