Ryba zapiekana ze szpinakiem
- Dorsz filet (500 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Szpinak mrożony (100 g)
- Śmietanka kremowa 30% (60 g)
- Mąka ziemniaczana - 1 plaska łyżka stołowa (10 g)
- Sok z cytryny (20 ml)
- Mąka pszenna typ 500 - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
- Masło (30 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Przepis na rybę zapiekaną ze szpinakiem krok po kroku
Filet z dorsza umyj oraz osusz przy pomocy ręcznika papierowego.
Filety rybne podziel na mniejsze kawałki, skrop je sokiem z cytryny oraz dopraw solą, pieprzem oraz ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę.
Filety rybne obtocz w mące pszennej.
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Następnie na patelnię dodaj szpinak i smaż, aż całkowicie rozpuści się, a woda odparuje.
Do szpinaku dodaj śmietanę oraz sól i pieprz do smaku. Składniki dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Do szpinaku dodaj jeszcze mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.
Blaszkę wysmaruj oliwą z oliwek, ułóż na niej filety rybne i przykryj je szpinakiem.
Rybę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20 minut.
-
Ryba smażona
-
Łosoś w sosie koperkowym
-
Ryba w sosie koperkowym
-
Pstrąg smażony
-
Makrela pieczona
-
Łosoś w sosie śmietanowym
-
Dorsz w cieście
-
Pstrąg łososiowy pieczony
-
Ryba zapiekana z warzywami
-
Zapiekanka rybna
-
Polędwiczki z dorsza pieczone
-
Mrożona ryba z piekarnika
-
Ryba zapiekana w piekarniku
-
Dorada z grilla
-
Halibut smażony
-
Flądra smażona
-
Zielony śledź
-
Zupa rybna na rosole
-
Ryba na obiad
Więcej informacji na temat ryby zapiekanej ze szpinakiem
Ryba zapiekana ze szpinakiem to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Rybę z mrożonym szpinakiem warto podać dodatkiem pieczonych ziemniaków. Sprawdzony przepis na rybę zapiekaną ze szpinakiem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: filety dorsza, czosnek, liście szpinaku mrożonego, śmietanka 30%, mąka ziemniaczana, sok z cytryny, mąka pszenna, masło, oliwa z oliwek, sól oraz pieprz.
A jak zrobić rybę zapiekaną ze szpinakiem? Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Następnie na patelnię dodaj szpinak i smaż, aż całkowicie rozpuści się, a woda odparuje. Do szpinaku dodaj śmietanę oraz sól i pieprz do smaku. Składniki dokładnie wymieszaj i zagotuj. Do szpinaku dodaj jeszcze mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Blaszkę wysmaruj oliwą z oliwek, ułóż na niej filety rybne obtoczone w mące i doprawione solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz czosnkiem i przykryj je szpinakiem. Rybę piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.
Mięso dorsza zawiera dużo kwasów omega-3, tak ważnych dla naszego zdrowia. Kwasy nienasycone z rodziny omega-3 wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego. Dorsz jest również źródłem wysokiej jakości pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Białko bierze udział w wielu ważnych reakcjach w naszym organizmie - jest budulcem naszych komórek, jest substratem do produkcji hormonów białkowych między innymi insuliny, prolaktyny czy hormonu wzrostu. Ryby morskie zawierają także duże ilości jodu, witaminy A i D. Witamina D jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zapobiega występowaniu osteoporozy, wspomaga mineralizację kości oraz korzystnie wpływa na rozwój mózgu.
Podsumowując ryba zapiekana ze szpinakiem to doskonała propozycja na pełnowartościowy obiad dla całej rodziny. Smaczna ryba z piekarnika jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do przygotowania dania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w rybie zapiekanej ze szpinakiem
Lista alergenów dla ryby zapiekanej ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze ryby zapiekanej ze szpinakiem
Ryba zapiekana ze szpinakiem to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Ryby warto włączyć do diety przynajmniej 2-3 razy w tygodniu.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.