Ryba zapiekana z warzywami

Opublikowano: 17.10.2023 r., 15:48 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ryba i warzywa zapiekane razem
Ryba zapiekana z warzywami
Poznaj przepis na pyszną rybę zapiekaną z warzywami, idealną na każdą okazję.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 50 min
310 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Dorsz filet (300 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (100 g)
  • Pietruszka - 1 sztuka (50 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Pomidory w puszce - 1 puszka (400 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, tarka

Przepis na rybę zapiekaną z warzywami krok po kroku

Cebulę drobno posiekać, warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce.

Podsmażyć na patelni na oliwie aż lekko zmiękną.

W naczyniu żaroodpornym wyłożyć niewielką część warzywa, a na nich oczyszczone kawałki ryby.

Doprawić, przykryć pozostałą częścią warzyw.

Zalać pomidorami i doprawić.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut.

Jak oceniasz przepis na rybę zapiekaną z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 71,4% osób

Więcej informacji na temat ryby zapiekanej z warzywami

Ryba zapiekana z warzywami to świetny pomysł na zdrowy i smaczny obiad dla całej rodziny. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i uniwersalna, dlatego sprawdzi się na wiele okazji. Pięknie prezentuje się również na stole, dlatego śmiało możesz ją przygotować z okazji świąt, czy innych ważnych uroczystości. Jak zrobić rybę zapiekaną z warzywami w piekarniku, aby była naprawdę najlepsza? Koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz prosty, sprawdzony przepis na rybę zapiekaną z warzywami. Aby przygotować to danie potrzebny Ci będzie filet z ryby oraz warzywa. Możesz wykorzystać dorsza, mintaja, morszczuka lub dowolną inną rybę. Wybierz taką, którą lubisz najbardziej. Oprócz ryby upewnij się że masz również marchew, pietruszkę oraz pomidory w puszcze. Oczywiście możesz również dodać inne warzywa lub zmienić ich wzajemne proporcje. Świetnie sprawdzi się cukinia, papryka, por. Ryba zapiekana z warzywami to świetne danie w stylu zero waste, do którego możesz wykorzystać wiele produktów zalegających w lodówce. Aby ryba była smaczna i dobra na wiele okazji, niezbędne są również przyprawy. Ich wybór zależy od Twoich preferencji. Jeśli lubisz włoskie, śródziemnomorskie smaki, dodaj więcej bazylii, oregano, czy rozmarynu. Jeśli natomiast preferujesz dania o bardziej wyrazistym, pikantnym smaku, możesz dodać np. papryczkę ostrą mieloną, papryczkę chilli, więcej pieprzu lub czosnku. Ryba zapiekana z warzywami jest daniem niskokalorycznym i bardzo zdrowym. Ryby są świetnym źródłem białka, zdrowych tłuszczów omega-3, które korzystnie wpływają m.in. na układ sercowo-naczyniowy i funkcjonowanie mózgu, a także jodu niezbędnego do pracy tarczycy. Z kolei warzywa dostarczają błonnika pokarmowego regulującego pracę jelit oraz wielu witamin i składników mineralnych. Dlatego ryba zapiekana z warzywami to nie tylko pyszne, ale również bardzo wartościowe danie, które będzie wspierało Twoje zdrowie. Koniecznie je wypróbuj!

Alergeny w rybie zapiekanej z warzywami

Lista alergenów dla ryby zapiekanej z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet

Wartości odżywcze ryby zapiekanej z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Ryba zapiekana z warzywami to zdrowe, odżywcze danie, które sprawdzi się niemal dla każdego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
69.00
310.50
Białko (g)
6.45
29.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
5.88
26.48
Węglowodany przyswajalne (g)
4.38
19.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.50
6.75

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
2.44
10.96
Tłuszcze nasycone (g)
0.53
2.40
Tłuszcze nienasycone (g)
1.90
8.55
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.55
6.99
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.35
1.57
Cholesterol (mg)
13.30
59.85

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
94.33
424.48
Witamina B6 (mg)
0.17
0.75
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
1.27
Witamina C (mg)
6.35
28.58
Witamina D (µg (mcg))
0.28
1.25
Witamina E (mg)
1.16
5.21
Retinol (µg (mcg))
3.71
16.70
Tiamina (mg)
0.07
0.34
Ryboflawina (mg)
0.05
0.24
Niacyna (mg)
1.29
5.80
Foliany (µg (mcg))
14.90
67.04
Beta karoten (µg (mcg))
907.42
4083.40

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
101.48
456.68
Potas (mg)
315.95
1421.77
Wapń (mg)
26.62
119.78
Fosfor (mg)
86.24
388.07
Magnez (mg)
21.91
98.58
Żelazo (mg)
0.75
3.37
Cynk (mg)
0.32
1.46
Miedź (mg)
0.10
0.45
Szacunkowy indeks glikemiczny ryby zapiekanej z warzywami 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryby zapiekanej z warzywami

Koszt składników
49.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
300 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 300 g
Marchewka
100 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Pietruszka
50 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
49.30