Ryba zapiekana z warzywami
- Dorsz filet (300 g)
- Marchewka - 2 sztuki (100 g)
- Pietruszka - 1 sztuka (50 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Pomidory w puszce - 1 puszka (400 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na rybę zapiekaną z warzywami krok po kroku
Cebulę drobno posiekać, warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce.
Podsmażyć na patelni na oliwie aż lekko zmiękną.
W naczyniu żaroodpornym wyłożyć niewielką część warzywa, a na nich oczyszczone kawałki ryby.
Doprawić, przykryć pozostałą częścią warzyw.
Zalać pomidorami i doprawić.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka z cukinii
-
Moussaka
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zapiekanka z kalafiora
-
Casserole
-
Zapiekanka z ryżem
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka z brokułami
-
Zapiekanka z kalafiorem
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Zapiekanka z dynii
-
Zapiekanka z dynią
-
Zapiekanka ziemniaczana wege
-
Zapiekanka warzywna
Więcej informacji na temat ryby zapiekanej z warzywami
Ryba zapiekana z warzywami to świetny pomysł na zdrowy i smaczny obiad dla całej rodziny. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i uniwersalna, dlatego sprawdzi się na wiele okazji. Pięknie prezentuje się również na stole, dlatego śmiało możesz ją przygotować z okazji świąt, czy innych ważnych uroczystości. Jak zrobić rybę zapiekaną z warzywami w piekarniku, aby była naprawdę najlepsza? Koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz prosty, sprawdzony przepis na rybę zapiekaną z warzywami. Aby przygotować to danie potrzebny Ci będzie filet z ryby oraz warzywa. Możesz wykorzystać dorsza, mintaja, morszczuka lub dowolną inną rybę. Wybierz taką, którą lubisz najbardziej. Oprócz ryby upewnij się że masz również marchew, pietruszkę oraz pomidory w puszcze. Oczywiście możesz również dodać inne warzywa lub zmienić ich wzajemne proporcje. Świetnie sprawdzi się cukinia, papryka, por. Ryba zapiekana z warzywami to świetne danie w stylu zero waste, do którego możesz wykorzystać wiele produktów zalegających w lodówce. Aby ryba była smaczna i dobra na wiele okazji, niezbędne są również przyprawy. Ich wybór zależy od Twoich preferencji. Jeśli lubisz włoskie, śródziemnomorskie smaki, dodaj więcej bazylii, oregano, czy rozmarynu. Jeśli natomiast preferujesz dania o bardziej wyrazistym, pikantnym smaku, możesz dodać np. papryczkę ostrą mieloną, papryczkę chilli, więcej pieprzu lub czosnku. Ryba zapiekana z warzywami jest daniem niskokalorycznym i bardzo zdrowym. Ryby są świetnym źródłem białka, zdrowych tłuszczów omega-3, które korzystnie wpływają m.in. na układ sercowo-naczyniowy i funkcjonowanie mózgu, a także jodu niezbędnego do pracy tarczycy. Z kolei warzywa dostarczają błonnika pokarmowego regulującego pracę jelit oraz wielu witamin i składników mineralnych. Dlatego ryba zapiekana z warzywami to nie tylko pyszne, ale również bardzo wartościowe danie, które będzie wspierało Twoje zdrowie. Koniecznie je wypróbuj!
Alergeny w rybie zapiekanej z warzywami
Lista alergenów dla ryby zapiekanej z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
Wartości odżywcze ryby zapiekanej z warzywami
Ryba zapiekana z warzywami to zdrowe, odżywcze danie, które sprawdzi się niemal dla każdego.
Energia i białka
(450g)
Węglowodany
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy
(450g)
Składniki mineralne
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.