Ryba zapiekana w piekarniku

Opublikowano: 30.08.2023 r., 21:46 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Soczysta ryba prosto z piekarnika
Ryba zapiekana w piekarniku
Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 15 min
377 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Łosoś filet - 2 filety (400 g)
  • Limonka - 1 sztuka (60 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na rybę zapiekaną w piekarniku krok po kroku

W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z limonki, posiekany czosnek, suszony tymianek, sól i pieprz.

Umieść łososia w płaskim naczyniu.

Wlej przygotowaną marynatę, pozostaw rybę w marynacie przez co najmniej 30 minut w lodówce.

Wyjmij rybę z marynaty umieść polędwiczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz łososia w rozgrzanym piekarniku przez około 12-15 minut.

Jak oceniasz przepis na rybę zapiekaną w piekarniku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 68,0% osób

Więcej informacji na temat ryby zapiekanej w piekarniku

Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.

Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.

Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.

Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.

Dzisiaj przedstawię Wam przepis na rybę zapiekaną w piekarniku. Musisz zaopatrzyć się tylko w takie składniki jak: łosoś, oliwa z oliwek, sok z limonki, czosnek. Zamiast łososia możesz użyć dowolne filety rybne.

Zatem, jak zrobić rybę zapiekaną w piekarniku, która będzie najlepsza na obiad?

W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z limonki, posiekany czosnek, suszony tymianek, sól i pieprz. Umieść łososia w płaskim naczyniu. Wlej przygotowaną marynatę, pozostaw rybę w marynacie przez co najmniej 30 minut w lodówce. Wyjmij polędwiczki z marynaty umieść polędwiczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz rybę w rozgrzanym piekarniku przez około 12-15 minut.

Sam widzisz, jak prosta w przygotowaniu jest moja ryba zapiekana w piekarniku, po kilku minutach będzie dobra do spożycia. Koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis, a skoro już wiesz, jak upiecz rybę, przygotuj je w swoim domu i zobacz, jaka jest smaczna, z pewnością będzie pyszna dla każdego domownika.

Alergeny w rybie zapiekana w piekarniku

Lista alergenów dla ryby zapiekanej w piekarniku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet

Wartości odżywcze ryby zapiekanej w piekarniku

na 100g gotowej potrawy

W taki sam sposób możesz przygotować każdy dowolny rodzaj ryby.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
188.92
377.84
Białko (g)
16.46
32.92
Fenyloalanina (mg)
0.65
1.31
Brak danych dla: limonka.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
1.96
3.92
Węglowodany przyswajalne (g)
1.58
3.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.39
0.77

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
12.61
25.21
Tłuszcze nasycone (g)
3.31
6.61
Tłuszcze nienasycone (g)
9.30
18.60
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.57
13.15
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.73
5.45
Cholesterol (mg)
40.82
81.63

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
111.27
222.53
Witamina B6 (mg)
0.36
0.71
Witamina B12 (µg (mcg))
1.06
2.12
Witamina C (mg)
7.47
14.93
Witamina E (mg)
1.61
3.22
Retinol (µg (mcg))
111.02
222.04
Tiamina (mg)
0.05
0.10
Ryboflawina (mg)
0.09
0.19
Niacyna (mg)
6.91
13.82
Foliany (µg (mcg))
25.53
51.06
Beta karoten (µg (mcg))
3.78
7.55

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
39.04
78.08
Potas (mg)
342.35
684.69
Wapń (mg)
29.00
58.00
Fosfor (mg)
241.24
482.49
Magnez (mg)
78.80
157.59
Żelazo (mg)
0.34
0.67
Cynk (mg)
0.40
0.79
Miedź (mg)
0.05
0.09
Mangan (mg)
0.05
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny ryby zapiekanej w piekarniku 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryby zapiekanej w piekarniku

Koszt składników
51.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś filet
400 g
2 filety
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
26.00
Za 400 g
Limonka
60 g
1 sztuka
2.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
51.00