Ryba z warzywami

Opublikowano: 30.09.2021 r., 10:24 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ryba z warzywami w czarnym naczyniu, na czarnym blacie. Obok znajduje się pieczywo oraz ugotowany ryż.
Ryba z warzywami
Ryba z warzywami wychodzi delikatna i aromatyczna. Filet z ryby jest pieczony w sosie warzywnym, co sprawia, że uzyskujemy soczysty i zdrowy posiłek.
Przygotowanie 25 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
194 kcal
Kcal w porcji
365 g
Wielkość porcji
32
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Dorsz filet (300 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (250 g)
  • Cebula 1 sztuka (105 g)
  • Papryka czerwona 1 sztuka (230 g)
  • Papryka żółta 1 sztuka (210 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, naczynie żaroodporne, patelnia

Przepis na rybę z warzywami krok po kroku

Cebulę i papryki pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie.

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Do warzyw dodaj przecier, 0,25 łyżeczki soli i pieprzu, 0,5 łyżeczki czosnku i 1,5 łyżeczki bazylii.

Sos wyłóż do naczynia żaroodpornego i ułóż w nim rybę oprószoną solą i pieprzem.

Piecz w 180 C przez 20-30 minut.

Jak oceniasz przepis na rybę z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,2% osób

Więcej informacji na temat ryby z warzywami

Ryby zawierają w sobie kwasy tłuszczowe DHA i EPA, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Kwasy omega-3 pełnią wiele bardzo istotnych funkcji w organizmie wpływając na:

- pracę układu sercowo-naczyniowego,

- wzrost poziomu tak zwanego „dobrego” cholesterolu (HDL), a także obniżają poziom cholesterolu LDL, czyli „złego” cholesterolu,

- zapobieganie powstawania zakrzepów,

- ułatwiają gojenie się ran,

- prawidłową pracę mózgu i centralnego układu nerwowego. Szczególną uwagę przywiązuje się do ich zapobiegania chorobom neurodegeneracyjnym, dlatego zalecane jest, aby dbać o ich odpowiednią ilość u osób starszych,

- syntezę hormonów,

- pracę układu odpornościowego,

- przeciwdziałanie zmianom nowotworowym,

- rozwój układu nerwowego na etapie życia płodowego i wczesnego dzieciństwa,

- łagodzenie stanów zapalnych, dlatego osoby z chorobami, w których występuje stan zapalny, jak Hashimoto, RZS, PCOS, powinny szczególnie zwrócić na nie swoją uwagę,

- poprawę nastroju,

- stan włosów, skóry i paznokci.

Zalecane jest spożycie 2-3 porcji ryb tygodniowo. Niestety wiele osób nie zwraca uwagi na to zalecenie, a jak widzisz kwasy omega-3, które są w nich zawarte, są bardzo ważne dla organizmu.

Ryba z warzywami przygotowywana w piekarniku to idealny pomysł na zwiększenie spożycia tych kwasów tłuszczowych. Poza tym, że taka ryba jest zdrowa, to jest także pyszna. Świetnie sprawdzi się tutaj dorsz lub mintaj. Najlepiej wybrać filet z ryby, aby móc swobodnie podać ją na obiad dla dzieci, bez obaw o ości. Sos warzywny do ryby zrobiony jest z papryki, cebuli, przecieru pomidorowego i przypraw. Ryba jest duszona w tym sosie i nabiera też jego smaku. Przepis na rybę z warzywami jest bardzo prosty i nie wymaga dużo czasu na przygotowania. Wystarczy przygotować sos z podsmażonych warzyw, przecieru i przypraw, a następnie włożyć rybę do naczynia żaroodpornego z sosem i piec. Rybę wystarczy posypać jedynie szczyptą soli i pieprzu. Tak przygotowaną rybę pieczemy około 30 minut w 180 stopni Celsjusza. Ryba zapiekana jest w sosie warzywnym, co sprawia, że nie tylko ryba nie wysycha, ale też przechodzi smakiem i aromatem sosu. Jeżeli nie masz piekarnika, to możesz udusić rybę w sosie na patelni. Ryba wyjdzie równie dobra. Koniecznie zrób na obiad tą soczystą i rozpływającą się w ustach rybę. Dokładny przepis jak zrobić rybę z warzywami znajdziesz na górze.

Alergeny w rybie z warzywami

Lista alergenów dla ryby z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet

Wartości odżywcze ryby z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Ryba z warzywami przygotowywana w piekarniku to idealny pomysł na zwiększenie spożycia kwasów tłuszczowych omega-3.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(365g)
Energia (kcal)
53.20
194.19
Białko (g)
5.71
20.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(365g)
Węglowodany (g)
5.38
19.64
Węglowodany przyswajalne (g)
4.18
15.26
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.20
4.38

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(365g)
Tłuszcz (g)
1.25
4.55
Tłuszcze nasycone (g)
0.34
1.23
Tłuszcze nienasycone (g)
0.91
3.31
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.69
2.54
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.21
0.78
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
11.67
42.61

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(365g)
Witamina A (µg (mcg))
43.72
159.58
Witamina B6 (mg)
0.20
0.73
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.90
Witamina C (mg)
64.83
236.62
Witamina D (µg (mcg))
0.24
0.89
Witamina E (mg)
1.08
3.94
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
3.26
11.89
Tiamina (mg)
0.05
0.18
Ryboflawina (mg)
0.06
0.24
Niacyna (mg)
1.28
4.66
Foliany (µg (mcg))
20.71
75.59
Beta karoten (µg (mcg))
430.16
1570.08

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(365g)
Sód (mg)
22.61
82.51
Potas (mg)
309.54
1129.82
Wapń (mg)
14.16
51.68
Fosfor (mg)
76.89
280.65
Magnez (mg)
14.42
52.62
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.71
2.58
Cynk (mg)
0.30
1.11
Miedź (mg)
0.10
0.37
Szacunkowy indeks glikemiczny ryby z warzywami 32
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryby z warzywami

Koszt składników
55.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
300 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 300 g
Przecier pomidorowy bez soli
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Papryka czerwona
230 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Papryka żółta
210 g
1 sztuka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.10
Za 210 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
55.50