Ryba z warzywami
- Dorsz filet (300 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (250 g)
- Cebula - 1 sztuka (105 g)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (230 g)
- Papryka żółta - 1 sztuka (210 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na rybę z warzywami krok po kroku
Cebulę i papryki pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie.
Rozgrzej piekarnik do 180 C.
Do warzyw dodaj przecier, 0,25 łyżeczki soli i pieprzu, 0,5 łyżeczki czosnku i 1,5 łyżeczki bazylii.
Sos wyłóż do naczynia żaroodpornego i ułóż w nim rybę oprószoną solą i pieprzem.
Piecz w 180 C przez 20-30 minut.
-
Szczupak
-
Flądra
-
Pstrąg pieczony
-
Pstrąg z piekarnika
-
Ryba po grecku tradycyjna
-
Karp w galarecie
-
Dorsz z piekarnika
-
Śledzie w occie
-
Ryby w occie
-
Ryba w galarecie
-
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
-
Ryba w panierce
-
Ryba faszerowana
-
Śledzie po kaszubsku
-
Śledzie salsa
-
Śledzie po meksykańsku
-
Ryba smażona
-
Ryba po grecku
-
Ryba na wigilię
Więcej informacji na temat ryby z warzywami
Ryby zawierają w sobie kwasy tłuszczowe DHA i EPA, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Kwasy omega-3 pełnią wiele bardzo istotnych funkcji w organizmie wpływając na:
- pracę układu sercowo-naczyniowego,
- wzrost poziomu tak zwanego „dobrego” cholesterolu (HDL), a także obniżają poziom cholesterolu LDL, czyli „złego” cholesterolu,
- zapobieganie powstawania zakrzepów,
- ułatwiają gojenie się ran,
- prawidłową pracę mózgu i centralnego układu nerwowego. Szczególną uwagę przywiązuje się do ich zapobiegania chorobom neurodegeneracyjnym, dlatego zalecane jest, aby dbać o ich odpowiednią ilość u osób starszych,
- syntezę hormonów,
- pracę układu odpornościowego,
- przeciwdziałanie zmianom nowotworowym,
- rozwój układu nerwowego na etapie życia płodowego i wczesnego dzieciństwa,
- łagodzenie stanów zapalnych, dlatego osoby z chorobami, w których występuje stan zapalny, jak Hashimoto, RZS, PCOS, powinny szczególnie zwrócić na nie swoją uwagę,
- poprawę nastroju,
- stan włosów, skóry i paznokci.
Zalecane jest spożycie 2-3 porcji ryb tygodniowo. Niestety wiele osób nie zwraca uwagi na to zalecenie, a jak widzisz kwasy omega-3, które są w nich zawarte, są bardzo ważne dla organizmu.
Ryba z warzywami przygotowywana w piekarniku to idealny pomysł na zwiększenie spożycia tych kwasów tłuszczowych. Poza tym, że taka ryba jest zdrowa, to jest także pyszna. Świetnie sprawdzi się tutaj dorsz lub mintaj. Najlepiej wybrać filet z ryby, aby móc swobodnie podać ją na obiad dla dzieci, bez obaw o ości. Sos warzywny do ryby zrobiony jest z papryki, cebuli, przecieru pomidorowego i przypraw. Ryba jest duszona w tym sosie i nabiera też jego smaku. Przepis na rybę z warzywami jest bardzo prosty i nie wymaga dużo czasu na przygotowania. Wystarczy przygotować sos z podsmażonych warzyw, przecieru i przypraw, a następnie włożyć rybę do naczynia żaroodpornego z sosem i piec. Rybę wystarczy posypać jedynie szczyptą soli i pieprzu. Tak przygotowaną rybę pieczemy około 30 minut w 180 stopni Celsjusza. Ryba zapiekana jest w sosie warzywnym, co sprawia, że nie tylko ryba nie wysycha, ale też przechodzi smakiem i aromatem sosu. Jeżeli nie masz piekarnika, to możesz udusić rybę w sosie na patelni. Ryba wyjdzie równie dobra. Koniecznie zrób na obiad tą soczystą i rozpływającą się w ustach rybę. Dokładny przepis jak zrobić rybę z warzywami znajdziesz na górze.
Alergeny w rybie z warzywami
Lista alergenów dla ryby z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
Wartości odżywcze ryby z warzywami
Ryba z warzywami przygotowywana w piekarniku to idealny pomysł na zwiększenie spożycia kwasów tłuszczowych omega-3.
Energia i białka
(365g)
Węglowodany
(365g)
Tłuszcze
(365g)
Witaminy
(365g)
Składniki mineralne
(365g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.