Ryba z piekarnika

Opublikowano: 30.05.2021 r., 0:39 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczony łosoś z przyprawami
Ryba z piekarnika
Ryba z piekarnika to idealny, zdrowy, pożywny posiłek na obiad dla całej rodziny. Pieczona ryba z warzywami, delikatnie doprawione, rozpływające się w ustach mięso.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 40 min
338 kcal
Kcal w porcji
420 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Łosoś filet (100 g)
  • Marchewka - 1 sztuka (45 g)
  • Papryka czerwona - 1/2 sztuki (120 g)
  • Cukinia - 1/2 sztuki (150 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne

Przepis na rybę z piekarnika krok po kroku

Rybę umyj, osusz i dopraw. Ułóż w naczyniu żaroopornym.

Warzywa pokrój w plastry, obtocz w oliwie i przyprawach. Ułóż obok ryby.

Piecz w 190 stopniach około 30 minut.

Jak oceniasz przepis na rybę z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat ryby z piekarnika

Ryba z piekarnika z warzywami to świetny pomysł na zdrowy, pożywny i sycący obiad dla całej rodziny. Jest to danie niskokaloryczne, a jednocześnie dostarczające białka, zdrowych kwasów omega-3, składników mineralnych i witamin, charakteryzuje się więc wysoką wartością odżywczą. To danie dla każdego, również dla dzieci. Pieczona ryba w piekarniku, jest świetną alternatywą dla mięs, tym bardziej, że zgodnie z zaleceniami, ryba powinna być obecna w diecie minimum dwa razy w tygodniu. Smaczna ryba duszona w piekarniku na obiad to danie odpowiednie dla osób z cukrzycą oraz chorobami serca, na przykład miażdżycą, nadciśnieniem, czy podwyższonym stężeniem cholesterolu, ponieważ ma niski indeks glikemiczny oraz charakteryzuje się niską zawartością cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych, a jednocześnie dostarcza niezwykle warzynych i bardzo zdrowych tłuszczów omega-3. Przepis na pyszną rybę z piekarnika z warzywami jest bardzo prosty i szybki. Tak naprawdę przygotowanie trwa dosłownie kilka, maksymalnie kilkanaście minut. Reszta czasu to pieczenie podczas którego można zająć się czymś innym i tylko co jakiś czas zaglądać do piekarnika, aby sprawdzić czy ryba i warzywa są odpowiednio wypieczone. Wybór warzyw, jako dodatków do ryby, jest zależny od indywidualnych preferencji i nie ma w tej kwestii żadnych ograniczeń. Kurczaka z warzywami można przygotować w duchu zero waste i potraktować jako tak zwany "sprzątacz lodówki", wykorzystując te warzywa, które aktualnie zalegają w lodówce i niewykorzystane mogłyby się zepsuć. Ryba z piekarnika świetnie komponuje się z marchewkami, cukinią i bakłażanem, ale również ziemniakami, batatami, czy burakami. Jako rybę można wybrać zarówno chude gatunki, na przykład dorsza, halibuta, mirunę, czy mintaja, jak również tłuste - na przykład łososia. Ważne jest też odpowiednie doprawienie posiłku. Najlepiej skorzystać ze świeżych lub suszonych ziół, na przykład rozmarynu, majeranku, czosnku, słodkiej papryki, czy ziół prowansalskich. Jeśli jeszcze nie wiesz jak zrobić rybę w piekarniku koniecznie poznaj nasz przepis.

Alergeny w rybie z piekarnika

Lista alergenów dla ryby z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet

Wartości odżywcze ryby z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Ryba z piekarnika to idealne danie na obiad dla osób odchudzających się, dbających o zdrowie, a także dla tych chorujących na cukrzycę, choroby serca, czy choroby autoimmunologiczne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(420g)
Energia (kcal)
80.60
338.52
Białko (g)
5.49
23.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(420g)
Węglowodany (g)
3.81
16.02
Węglowodany przyswajalne (g)
2.57
10.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.24
5.22

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(420g)
Tłuszcz (g)
5.02
21.10
Tłuszcze nasycone (g)
1.27
5.33
Tłuszcze nienasycone (g)
3.75
15.77
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.76
11.59
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.99
4.17
Cholesterol (mg)
11.76
49.41

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(420g)
Witamina A (µg (mcg))
168.27
706.74
Witamina B6 (mg)
0.25
1.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.31
1.28
Witamina C (mg)
43.94
184.55
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: łosoś filet.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.18
4.97
Retinol (µg (mcg))
32.00
134.40
Tiamina (mg)
0.05
0.21
Ryboflawina (mg)
0.09
0.38
Niacyna (mg)
2.52
10.59
Foliany (µg (mcg))
30.53
128.22
Beta karoten (µg (mcg))
1378.13
5788.14

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(420g)
Sód (mg)
22.36
93.93
Potas (mg)
278.31
1168.88
Wapń (mg)
17.26
72.49
Fosfor (mg)
92.46
388.33
Magnez (mg)
33.36
140.13
Żelazo (mg)
0.36
1.49
Cynk (mg)
0.31
1.31
Miedź (mg)
0.04
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny ryby z piekarnika 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryby z piekarnika

Koszt składników
42.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś filet
100 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 100 g
Marchewka
45 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Papryka czerwona
120 g
1/2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 120 g
Cukinia
150 g
1/2 sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 150 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
42.00