Ryba z piekarnika
- Łosoś filet (100 g)
- Marchewka - 1 sztuka (45 g)
- Papryka czerwona - 1/2 sztuki (120 g)
- Cukinia - 1/2 sztuki (150 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na rybę z piekarnika krok po kroku
Rybę umyj, osusz i dopraw. Ułóż w naczyniu żaroopornym.
Warzywa pokrój w plastry, obtocz w oliwie i przyprawach. Ułóż obok ryby.
Piecz w 190 stopniach około 30 minut.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Filet z kurczaka
-
Łosoś z piekarnika
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat ryby z piekarnika
Ryba z piekarnika z warzywami to świetny pomysł na zdrowy, pożywny i sycący obiad dla całej rodziny. Jest to danie niskokaloryczne, a jednocześnie dostarczające białka, zdrowych kwasów omega-3, składników mineralnych i witamin, charakteryzuje się więc wysoką wartością odżywczą. To danie dla każdego, również dla dzieci. Pieczona ryba w piekarniku, jest świetną alternatywą dla mięs, tym bardziej, że zgodnie z zaleceniami, ryba powinna być obecna w diecie minimum dwa razy w tygodniu. Smaczna ryba duszona w piekarniku na obiad to danie odpowiednie dla osób z cukrzycą oraz chorobami serca, na przykład miażdżycą, nadciśnieniem, czy podwyższonym stężeniem cholesterolu, ponieważ ma niski indeks glikemiczny oraz charakteryzuje się niską zawartością cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych, a jednocześnie dostarcza niezwykle warzynych i bardzo zdrowych tłuszczów omega-3. Przepis na pyszną rybę z piekarnika z warzywami jest bardzo prosty i szybki. Tak naprawdę przygotowanie trwa dosłownie kilka, maksymalnie kilkanaście minut. Reszta czasu to pieczenie podczas którego można zająć się czymś innym i tylko co jakiś czas zaglądać do piekarnika, aby sprawdzić czy ryba i warzywa są odpowiednio wypieczone. Wybór warzyw, jako dodatków do ryby, jest zależny od indywidualnych preferencji i nie ma w tej kwestii żadnych ograniczeń. Kurczaka z warzywami można przygotować w duchu zero waste i potraktować jako tak zwany "sprzątacz lodówki", wykorzystując te warzywa, które aktualnie zalegają w lodówce i niewykorzystane mogłyby się zepsuć. Ryba z piekarnika świetnie komponuje się z marchewkami, cukinią i bakłażanem, ale również ziemniakami, batatami, czy burakami. Jako rybę można wybrać zarówno chude gatunki, na przykład dorsza, halibuta, mirunę, czy mintaja, jak również tłuste - na przykład łososia. Ważne jest też odpowiednie doprawienie posiłku. Najlepiej skorzystać ze świeżych lub suszonych ziół, na przykład rozmarynu, majeranku, czosnku, słodkiej papryki, czy ziół prowansalskich. Jeśli jeszcze nie wiesz jak zrobić rybę w piekarniku koniecznie poznaj nasz przepis.
Alergeny w rybie z piekarnika
Lista alergenów dla ryby z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś filet
Wartości odżywcze ryby z piekarnika
Ryba z piekarnika to idealne danie na obiad dla osób odchudzających się, dbających o zdrowie, a także dla tych chorujących na cukrzycę, choroby serca, czy choroby autoimmunologiczne.
Energia i białka
(420g)
Węglowodany
(420g)
Tłuszcze
(420g)
Witaminy
(420g)
Składniki mineralne
(420g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.