Ryba z grilla w folii

Opublikowano: 06.06.2022 r., 22:06 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grillowana ryba z cytryną
Ryba z grilla w folii
Ryba z grilla w folii to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, który przygotujesz w krótkim czasie. Koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się jakie to proste.
Przygotowanie 10 min
Grillowanie 20 min
308 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Łosoś filet - 2 sztuki (300 g)
  • Cytryna - 1 sztuka (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
patelnia grillowa, folia aluminiowa, grill elektryczny, szczypce do grilla

Przepis na rybę z grilla w folii krok po kroku

Rybę umyj i osusz.

Dopraw do smaku ziołami i dodaj plastry cytryny.

Zawiń rybę w folię aluminiową i połóż na grillu na około 20 minut do momentu, aż mięso nie przybierze charakterystycznej różowej barwy.

Jak oceniasz przepis na rybę z grilla w folii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat ryby z grilla w folii

Pyszna ryba z grilla w folii sprawdzi się idealnie na obiad dla całej Twoje rodziny. Jednocześnie dostarczysz sporą dawkę witamin i składników odżywczych do Twojego organizmu.

Ryby to niezwykle cenne źródło witamin z grupy B, a te bardziej tłuste, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E. Ryby dostarczają nam nie tylko witamin, ale i wielu składników mineralnych takich jak fosfor, wapń czy jod, a także są źródłem białka w naszej diecie. Warto wspomnieć, że białko z ryb jest bardzo łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Dlatego szczególnie zachęcam do spożywania większej ilości ryb w ciągu tygodnia. Nie tylko na obiad, możesz przygotować np. sałatkę z tuńczykiem lub pastę z makreli na pieczywo. Sposobów na urozmaicenie naszej diety w ryby jest całe mnóstwo, taka zmiana wyjdzie nam tylko na dobre, dlatego szczególnie zachęcam.

Ryby na naszym talerzu powinny gościć 2-3 razy w tygodniu, w każdej postaci. Szczególnie powinniśmy sięgać po ryby tłuste morskie. Będą one cennym źródłem witaminy D i kwasów omega 3, które są niezwykle ważne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Dodatkowo wykazano, że osoby, które jedzą duże ilości ryb, rzadziej zapadają na choroby układu krążenia i miażdżycę.

W Polsce spożycie ryb niestety nadal jest na niewielkim poziomie w porównaniu do Japonii czy Norwegii. Przeciętny Polak zjada tylko 13 kg ryb rocznie.

Poznaj mój pyszny przepis na rybę z grilla.

To nic trudnego, zakładam, że przygotowanie tego obiadu zajmie Ci mniej czasu niż smażenie mięsa. Rybę dokładnie umyj, oprósz ulubionymi ziołami i dodaj plastry cytryny. Następnie zawiń filet ryby w folię aluminiową i grilluj rybę do momentu, aż będzie zarumieniona.

Najlepiej, jeśli użyjesz do tego świeżych ziół, zamiast gotowych mieszanek, które bardzo często zawierają dużą ilość soli w swoim składzie. Po około 20 minutach nasza smaczna ryba gotowa do spożycia. Będzie to dobry pomysł na kolację czy na obiad. Jeśli zdecydujesz się na chudą białą rybę, możesz przygotować ją z masłem i np. z pietruszką, która doda niesamowitego aromatu. Postaw na swoją ulubioną rybę i dodatki i przekonaj się, jaka to dobra propozycja na posiłek.

Skoro już wiesz, jak zrobić rybę na grillu koniecznie wykorzystaj mój przepis.

Alergeny w rybie z grilla w folii

Lista alergenów dla ryby z grilla w folii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet

Wartości odżywcze ryby z grilla w folii

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować każdy rodzaj ryby.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
154.00
308.00
Białko (g)
16.77
33.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
1.55
3.11
Węglowodany przyswajalne (g)
1.09
2.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.47
0.93

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
8.72
17.43
Tłuszcze nasycone (g)
2.70
5.40
Tłuszcze nienasycone (g)
6.02
12.03
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.67
7.34
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.35
4.70
Cholesterol (mg)
41.67
83.33

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
113.50
227.00
Witamina B6 (mg)
0.35
0.69
Witamina B12 (µg (mcg))
1.08
2.17
Witamina C (mg)
12.17
24.33
Witamina E (mg)
1.04
2.08
Retinol (µg (mcg))
113.33
226.67
Tiamina (mg)
0.05
0.10
Ryboflawina (mg)
0.10
0.19
Niacyna (mg)
7.03
14.07
Foliany (µg (mcg))
26.83
53.67
Beta karoten (µg (mcg))
0.50
1.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
39.50
79.00
Potas (mg)
351.33
702.67
Wapń (mg)
26.00
52.00
Fosfor (mg)
243.50
487.00
Magnez (mg)
80.50
161.00
Żelazo (mg)
0.22
0.44
Cynk (mg)
0.38
0.75
Miedź (mg)
0.04
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny ryby z grilla w folii 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryby z grilla w folii

Koszt składników
27.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś filet
300 g
2 sztuki
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
19.50
Za 300 g
Cytryna
60 g
1 sztuka
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 60 g
Koszt składników
27.30