Ryba z grilla
- Karp filet - wypatroszony (300 g)
- Masło (30 g)
- Cytryna (20 g)
Przepis na rybę z grilla krok po kroku
Karpia umyj pod zimną bieżącą wodą i osusz go ręcznikiem kuchennym.
W miseczce wymieszaj masło z posiekanym koperkiem, pietruszką, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą oraz pieprzem.
Do wnętrza karpia włóż 3/4 masła z przyprawami.
Pozostałym masłem posmaruj karpia z wierzchu oraz ułóż na nim plastry cytryny.
Rybę owiń w folię aluminiową i włóż na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie grilluj rybę w folii na rozgrzanym grillu po 15-20 minut z każdej strony.
Rybę możesz podać z surówką warzywną oraz upieczonymi ziemniakami.
-
Karp w galarecie
-
Karp smażony
-
Karp wigilijny
-
Karp po żydowsku
-
Zupa rybna z karpia
-
Karp pieczony
-
Faworki z karpia
-
Zupa z karpia
-
Karp w zalewie octowej
-
Karp na wigilię
-
Karp w śmietanie
-
Tradycyjny karp smażony
-
Zupa z głów karpia
-
Węgierska zupa rybna
-
Marynata do karpia
-
Karp smażony w panierce
-
Karp w szarym sosie
-
Karp po grecku
-
Karp
Więcej informacji na temat ryby z grilla
Ryba z grilla to świetny pomysł na spotkania ze znajomymi na grillu wakacyjnym. A zatem jak przygotowywać rybę na grilla? Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga od Ciebie dużego doświadczenia kulinarnego. Jedyne czego potrzebujesz to dowolna ryba, trochę masła, cytryna oraz przyprawy. A jak przyprawić rybę na grilla? Przygotuj sól, pieprz, natkę pietruszki, czosnek oraz koperek - przyprawy te wymieszaj z masłem i dokładnie posmaruj nim rybę. Kolejnym pytaniem jest jak grillować rybę? Otóż możesz zrobić to na różne sposoby. Pierwszy z nich to użycie rusztu rozgrzanego grilla tradycyjnego, wtedy rybę najlepiej grillować w folii aluminiowej. Drugim sposobem jest grillowanie ryby na grillu elektrycznym, wtedy możesz grillować rybę bez użycie folii. A trzecim sposobem jest ugrillowanie ryby na specjalnej patelni grillowej. Kolejnym pytaniem jest jak zrobić rybę na grillu - otóż wystarczy dobre przyprawienie ryby i pilnowanie jej na grillu. Do przygotowania tego przepisu potrzebujesz karpia, masła, cytryny oraz przypraw wymienionych wyżej.
Karp, jako ryba użyta w tym przepisie, dostarczy do naszego organizmu korzystnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Wspomagają one pracę mózgu, zmniejszają ryzyko udaru mózgu oraz zawału mięśnia sercowego. Znajdziemy w nim rownież łatwoprzyswajalne białko, witaminy z grupy B, wapń, fosfor, potas, żelazo i sód. Karp uznawany jest za świąteczną rybę Bożonarodzeniową. Można przygotować go na wiele różnych sposobów (grillowany, smażony, pieczony, w galarecie z wywaru warzywnego).
Podsumowując grillowana ryba to idealna propozycja na wiele spotkań rodzinnych. Świetnie sprawdzi się z dodatkami węglowodanowymi (np. ryż, makaron, ziemniaki, pieczywo) oraz sałatką ze świeżych warzyw lub z kapustą kiszoną. W tym przepisie dowiesz się również jak zrobić karpia na grillu. Przepis jest bowiem uniwersalny, możesz użyć dowolnej świeżej ryby. Jest to dobra alternatywa na włączenie do diety tłustych ryb morskich. Koniecznie wypróbuj tego pomysłu na wakacyjny posiłek serwowany z grilla.
Alergeny w rybie z grilla
Lista alergenów dla ryby z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Karp filet
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze ryby z grilla
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.