Przepis na rybę z frytkami krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, sok z cytryny, ocet jabłkowy
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska, rózga

W dużej misce wymieszaj ze sobą mąkę, jajka, proszek do pieczenia i szklankę wody, by powstała gęsta masa. Dopraw całość solą, pieprzem, papryką i kminkiem.

Rybę podziel na mniejsze kawałki skrop sokiem z cytryny i zamocz w cieście.

Na dno naczynia żaroodpornego wylej 2 łyżki oliwy i łyżką poprzekładaj kawałki ryby, dolewając odrobiny ciasta na wierzch.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.

Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie i długie paski.

Przełóż je do miski dodaj 2 łyżki oliwy i posyp je solą.

Piecz je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut.

Rybę podawaj z frytkami skropionymi odrobiną octu.

Ryba z frytkami zaserwowana w gazecie.
ryba z frytkami
Koszt przygotowania dania
24.63 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
610 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
67

Ryba z frytkami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o rybie z frytkami

Ryba z frytkami to danie, które zaskakuje prostotą i wspaniałym smakiem. Idealnie komponuje się z zestawem surówek i idealnie sprawdzi się jako obiad, czy pyszna kolacja. To danie, które kojarzy się z Wielką Brytanią. Jest to skojarzenie bardzo trafne, ponieważ to głównie tam jest niezwykle popularne i uchodzi za tradycyjną potrawę. Jednak wcale nie trzeba udawać się w podróż, by spróbować tego niezwykle pysznego dania, można je w łatwy sposób przygotować we własnej kuchni.

Przepis na rybę z frytkami jest niezwykle prosty i pozwala przygotować naprawdę pyszne danie, które zachwyci wszystkich miłośników ryb. Choć całość wydaje się zbyt banalna, wcale tak nie jest. Dzięki odpowiednim przyprawom i wspaniałemu ciastu, ryba smakuje wyjątkowo.

W tej wersji została przygotowana tak, by nie być aż tak ciężkostrawnym daniem. Robi się ją z piekarnika, dzięki czemu do całości używa się znacznie mniej tłuszczu. To świetny sposób dla osób, które są na diecie lekkostrawnej lub redukcyjnej. Taki sposób przygotowania sprawia, że całość jest znacznie mniej kaloryczna.

Ta potrawa będzie idealnym wyborem dla wszystkich, którzy chcą zakosztować w kuchni brytyjskiej. To danie, którego angielska nazwa brzmi fish and chips, to kwintesencja tej właśnie kuchni. Danie banalnie proste, jednak niesamowicie smaczne, podkręcone dodatkiem octu, będzie świetnym wyborem na szybki obiad.

Ta angielska ryba z frytkami, choć bardzo prosta jest niezwykle pożywna. To dlatego, że ryba zawiera sporo białka i tłuszczów. Kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3, których jest sporo w dorszu, są niezwykle cenne dla organizmu. Dbają o zdrowie układu krwionośnego i nerwowego, a także zmniejszają stan zapalny w organizmie.

Choć to danie świetnie smakuje bez żadnych dodatków, gdyż jest bogate w wiele przypraw, można je również podawać w nieco innym wydaniu. Świetnie sprawdzi się sos do ryby z frytkami, który można zrobić z majonezu, koperku i czosnku. W wersji tradycyjnej to danie zjada się z odrobiną octu, który świetnie pasuje do solonych frytek. Ta ryba w cieście nie tylko świetnie smakuje, ale również wspaniale wygląda. Idealnie w tym wydaniu wypada dorsz z frytkami, który jest rybą delikatną, lecz bardzo smaczną.

Wartości odżywcze ryby z frytkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(366g)
Energia (kalorie)
166.85 kcal
610.68 kcal
Białko
9.46 g
34.64 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(366g)
Tłuszcz
5.62 g
20.55 g
Tłuszcze nasycone
1.50 g
5.50 g
Tłuszcze nienasycone
4.11 g
15.05 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.72 g
2.63 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na rybę z frytkami

Na 100g
Na porcję
(366g)
Witamina B6
0.22 mg
0.81 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
38.04 µg (mcg)
139.22 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na rybę z frytkami

Na 100g
Na porcję
(366g)
Sód
33.71 mg
123.39 mg
Potas
348.33 mg
1274.89 mg
Wapń
30.41 mg
111.30 mg
Fosfor
139.65 mg
511.13 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
25.47 mg
93.22 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
1.61 mg
5.89 mg
Cynk
0.57 mg
2.08 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.34 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ryby z frytkami 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rybie z frytkami

Lista alergenów dla ryby z frytkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania ryby z frytkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
400 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 400 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Ziemniaki późne
600 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 600 g
Liczba porcji:
Koszt składników
52.60
Jak oceniasz przepis na rybę z frytkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób