Ryba z ananasem
- Dorsz filet (400 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Papryka czerwona - 2 sztuki (500 g)
- Ananas w puszce (500 g)
- Przecier pomidorowy bez soli - 3 łyżki (30 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 4 łyżki (40 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
Przepis na rybę z ananasem krok po kroku
Rybę dopraw, obtocz w mące i usmaż na patelni z oliwą.
Cebulę i paprykę pokrój i podsmaż na patelni.
Dodaj pokrojonego w kostkę ananasa i przecier pomidorowy.
Dodaj odrobinę mąki ziemniaczanej, aby sos zgęstniał.
Do szklanego naczynia przełóż zawartość patelni, a na wierzchu ułóż rybę.
-
Zupa ogórkowa
-
Zupa pieczarkowa
-
Zupa kalafiorowa
-
Surówka z marchewki
-
Kurczak po tajwańsku
-
Filet z kurczaka
-
Kotlety z kalafiora
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Krem z cukinii
-
Makaron z cukinią
-
Ryż z warzywami
-
Zupa z ciecierzycy
-
Kotlety z soczewicy
-
Kotlety z ciecierzycy
-
Kofta
-
Pałki z kurczaka
-
Polędwica z indyka
-
Zdrowy obiad
Więcej informacji na temat ryby z ananasem
Ryba z ananasem w wersji słodko kwaśnej z warzywami i pomidorami to świetny pomysł na pyszny, zdrowy i prosty w przygotowaniu posiłek dla całej rodziny. Dobrze sprawdzi się zarówno na zwykły, weekendowy obiad, jak również na bardziej specjalne okazje, na przykład święta, urodziny, czy inne uroczystości. Przepis na rybę z ananasem jest bardzo prosty i na pewno poradzisz sobie z nim, nawet nie mając większego doświadczenia kulinarnego. Nie potrzebujesz ani wyszukanych składników, ani zaawansowanego sprzętu. Ryba w pomidorach z ananasem nie wymaga też wielu godzin spędzonych w kuchni. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rybę w sosie pomidorowym z ananasem, aby była pyszna i dobra na wiele okazji, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Składniki, których potrzebujesz to filety z dorsza, ananas w puszcze, przecier pomidory, cebula, papryka oraz odrobina mąki do panierowania ryby i oleju do smażenia. Oczywiście możesz też wykorzystać dowolną inną rybę na przykład łososia, halibuta, morszczuka, czy mintaja. Zamiast ananasa w puszcze śmiało dodaj też kawałki świeżego ananasa – całe danie będzie wtedy mniej kaloryczne i będzie miało mniejszy indeks glikemiczny. A jeśli zależy Ci na jak najbardziej fit wersji, zrezygnuj z panierowania i smażenia ryby, a postaw na pieczenie lub grillowanie na beztłuszczowej patelni. Ryba w zalewie ananasowej z pomidorami i papryką to danie, które przypadnie do gustu przede wszystkim miłośnikom słodko-kwaśnych smaków oraz prostych, szybkich i zdrowych dań. Możesz podawać ją z ziemniakami, ryżem lub ulubioną kaszą. Najlepiej smakuje na ciepło, od razu po przygotowaniu, jednak śmiało możesz ją również odgrzewać i zabierać ze sobą do pracy. To przepis, który naprawdę warto znać. Koniecznie czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak zrobić to pyszne danie krok po kroku.
Alergeny w rybie z ananasem
Lista alergenów dla ryby z ananasem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze ryby z ananasem
Rybę możesz też upiec w piekarniku, aby była lepiej strawna i mniej kaloryczna.
Energia i białka
(0g)
Węglowodany
(0g)
Tłuszcze
(0g)
Witaminy
(0g)
Składniki mineralne
(0g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.