Ryba w zalewie pomidorowej
- Dorsz filet (1000 g)
- Jajko (3 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Olej rzepakowy - do smażenia i zalewy (125 ml)
- Cebula - 3 duże sztuki (600 g)
- Ocet spirytusowy - pół szklanki (125 ml)
- Cukier - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
- Keczup (200 g)
- Koncentrat pomidorowy - 2 płaskie łyżeczki (20 g)
Przepis na rybę w zalewie pomidorowej krok po kroku
Filety z dorsza pokrój na mniejsze kawałki.
Filety dopraw solą i pieprzem z obu stron.
Na patelni rozgrzej część oleju.
Jajka wybij do miski i roztrzep przy pomocy widelca.
Każdy z kawałków ryby panieruj w mące, następnie w jajku i znów w mące.
Na rozgrzanym oleju smaż z dwóch stron kawałki ryby.
Usmażone kawałki ryby ułóż w prostokątnym naczyniu.
Cebulę obierz i pokrój w piórka.
Na patelni rozgrzej część oleju, dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli.
Po tym czasie na patelnię wlej 1,5 szklanki wody.
Na patelnie dodaj ocet, ćwierć szklanki oleju, 5 ziarenek pieprzu, cukier, 2 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, ketchup, koncentrat pomidorowy oraz odrobinę soli.
Składniki zalewy wymieszaj i zagotuj.
Po zagotowaniu zalewę gotuj przez około 10 minut, mieszając co jakiś czas.
Gorącą zalewą zalej kawałki ryby w prostokątnym naczyniu.
Następnie rybę odstaw do wystygnięcia i przykryj.
Rybę w zalewie odstaw na dobę do lodówki.
Po tym czasie gotową rybę podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Zalewa octowa do ryb
-
Zalewa do ogórków konserwowych
-
Zalewa octowa do grzybów
-
Zalewa octowa do śledzia
-
Zalewa na korniszony
-
Marynata do grzybów
-
Ryba w zalewie octowej do słoika
-
Pomidory w zalewie
-
Kanie w zalewie octowej
-
Grzybki w zalewie octowej
-
Karp w zalewie octowej
-
Sałatka szwedzka z ogórków
-
Ryba opiekana w zalewie octowej
-
Zalewa do papryki konserwowej
-
Pieczarki w occie
-
Dynia w zalewie octowej
-
Ryby smażone w zalewie octowej
-
Klopsiki w zalewie octowej
-
Dania w zalewie octowej
Więcej informacji na temat ryby w zalewie pomidorowej
Ryba w zalewie pomidorowej to doskonały pomysł na smaczną przekąskę. Świetnie sprawdzi się podana podczas imprez rodzinnych lub ze znajomymi. Domowa, pyszna ryba w zalewie octowej z dodatkiem koncentratu pomidorowego świetnie sprawdzi się również podana na wigilijnym stole. Stanowi ona doskonały zamiennik ryby po grecku. Przepis na rybę w zalewie pomidorowej jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: filety z dorsza, jajka, mąka pszenna, olej rzepakowy, cebula, ocet spirytusowy, cukier, ketchup, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz ziarenka pieprzu).
Jak zrobić rybę w zalewie pomidorowej? Filety z dorsza pokrój na mniejsze kawałki. Filety dopraw solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzej część oleju. Jajka wybij do miski i roztrzep przy pomocy widelca. Każdy z kawałków ryby panieruj w mące, następnie w jajku i znów w mące. Na rozgrzanym oleju smaż z dwóch stron kawałki ryby. Usmażone kawałki ryby ułóż w prostokątnym naczyniu. Na patelni rozgrzej część oleju, dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli. Po tym czasie na patelnię wlej 1,5 szklanki wody. Na patelnie dodaj pozostałe składniki. Składniki zalewy wymieszaj i zagotuj. Po zagotowaniu zalewę gotuj przez około 10 minut, mieszając co jakiś czas. Gorącą zalewą zalej kawałki ryby w prostokątnym naczyniu. Rybę w zalewie po ostudzeniu odstaw na dobę do lodówki.
Dorsz to ryba morska, która dostarczy do naszego organizmu pełnowartościowego oraz łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Dodatkowo w tej rybie znajdziemy nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które pozytywnie wpływają na nasz układ sercowo-naczyniowy. Jest to ryba niskokaloryczna, dlatego z odpowiednimi dodatkami świetnie sprawdzi się w diecie osób odchudzających się.
Podsumowując smaczna ryba w zalewie pomidorowej świetnie sprawdzi się jako potrawa podana podczas spotkania wigilijnego. Dobra ryba świetnie sprawdzi się w diecie bezmlecznej oraz o niskim indeksie glikemicznym.
Alergeny w rybie w zalewie pomidorowej
Lista alergenów dla ryby w zalewie pomidorowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze ryby w zalewie pomidorowej
Ryba w zalewie pomidorowej to doskonała propozycja na smaczną przekąskę lub danie serwowane podczas świąt. Ryba w zalewie stawni doskonałe źródło składników odżywczych, jednak nie jest polecana osobom zmagającym się z problemami ze strony układu pokarmowego z uwagi na zalewę octowo-pomidorową.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.