Ryba w zalewie pomidorowej

Opublikowano: 15.05.2022 r., 17:28 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ryba w pomidorowej zalewie.
Ryba w zalewie pomidorowej
Ryba w zalewie pomidorowej to doskonały pomysł na smaczną przekąskę, dlatego koniecznie wypróbuj nasz przepis. Jest to doskonały pomysł na smaczne danie w sezonie świątecznym.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
296 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Dorsz filet (1000 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Olej rzepakowy - do smażenia i zalewy (125 ml)
  • Cebula - 3 duże sztuki (600 g)
  • Ocet spirytusowy - pół szklanki (125 ml)
  • Cukier - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
  • Keczup (200 g)
  • Koncentrat pomidorowy - 2 płaskie łyżeczki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, prostokątne naczynie

Przepis na rybę w zalewie pomidorowej krok po kroku

Filety z dorsza pokrój na mniejsze kawałki.

Filety dopraw solą i pieprzem z obu stron.

Na patelni rozgrzej część oleju.

Jajka wybij do miski i roztrzep przy pomocy widelca.

Każdy z kawałków ryby panieruj w mące, następnie w jajku i znów w mące.

Na rozgrzanym oleju smaż z dwóch stron kawałki ryby.

Usmażone kawałki ryby ułóż w prostokątnym naczyniu.

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Na patelni rozgrzej część oleju, dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli.

Po tym czasie na patelnię wlej 1,5 szklanki wody.

Na patelnie dodaj ocet, ćwierć szklanki oleju, 5 ziarenek pieprzu, cukier, 2 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, ketchup, koncentrat pomidorowy oraz odrobinę soli.

Składniki zalewy wymieszaj i zagotuj.

Po zagotowaniu zalewę gotuj przez około 10 minut, mieszając co jakiś czas.

Gorącą zalewą zalej kawałki ryby w prostokątnym naczyniu.

Następnie rybę odstaw do wystygnięcia i przykryj.

Rybę w zalewie odstaw na dobę do lodówki.

Po tym czasie gotową rybę podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na rybę w zalewie pomidorowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,2% osób

Więcej informacji na temat ryby w zalewie pomidorowej

Ryba w zalewie pomidorowej to doskonały pomysł na smaczną przekąskę. Świetnie sprawdzi się podana podczas imprez rodzinnych lub ze znajomymi. Domowa, pyszna ryba w zalewie octowej z dodatkiem koncentratu pomidorowego świetnie sprawdzi się również podana na wigilijnym stole. Stanowi ona doskonały zamiennik ryby po grecku. Przepis na rybę w zalewie pomidorowej jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: filety z dorsza, jajka, mąka pszenna, olej rzepakowy, cebula, ocet spirytusowy, cukier, ketchup, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz ziarenka pieprzu).

Jak zrobić rybę w zalewie pomidorowej? Filety z dorsza pokrój na mniejsze kawałki. Filety dopraw solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzej część oleju. Jajka wybij do miski i roztrzep przy pomocy widelca. Każdy z kawałków ryby panieruj w mące, następnie w jajku i znów w mące. Na rozgrzanym oleju smaż z dwóch stron kawałki ryby. Usmażone kawałki ryby ułóż w prostokątnym naczyniu. Na patelni rozgrzej część oleju, dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli. Po tym czasie na patelnię wlej 1,5 szklanki wody. Na patelnie dodaj pozostałe składniki. Składniki zalewy wymieszaj i zagotuj. Po zagotowaniu zalewę gotuj przez około 10 minut, mieszając co jakiś czas. Gorącą zalewą zalej kawałki ryby w prostokątnym naczyniu. Rybę w zalewie po ostudzeniu odstaw na dobę do lodówki.

Dorsz to ryba morska, która dostarczy do naszego organizmu pełnowartościowego oraz łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Dodatkowo w tej rybie znajdziemy nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które pozytywnie wpływają na nasz układ sercowo-naczyniowy. Jest to ryba niskokaloryczna, dlatego z odpowiednimi dodatkami świetnie sprawdzi się w diecie osób odchudzających się.

Podsumowując smaczna ryba w zalewie pomidorowej świetnie sprawdzi się jako potrawa podana podczas spotkania wigilijnego. Dobra ryba świetnie sprawdzi się w diecie bezmlecznej oraz o niskim indeksie glikemicznym.

Alergeny w rybie w zalewie pomidorowej

Lista alergenów dla ryby w zalewie pomidorowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze ryby w zalewie pomidorowej

na 100g gotowej potrawy

Ryba w zalewie pomidorowej to doskonała propozycja na smaczną przekąskę lub danie serwowane podczas świąt. Ryba w zalewie stawni doskonałe źródło składników odżywczych, jednak nie jest polecana osobom zmagającym się z problemami ze strony układu pokarmowego z uwagi na zalewę octowo-pomidorową.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
128.92
296.51
Białko (g)
9.27
21.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
8.26
19.00
Węglowodany przyswajalne (g)
7.76
17.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.50
1.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
6.42
14.76
Tłuszcze nasycone (g)
0.87
2.00
Tłuszcze nienasycone (g)
5.55
12.76
Cholesterol (mg)
44.89
103.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A (µg (mcg))
19.41
44.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.45
1.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.88
6.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.53
1.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.35
0.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
16.52
37.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.21
2.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.25
35.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
35.19
80.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
113.05
260.02
Potas (mg)
260.84
599.93
Wapń (mg)
19.14
44.02
Fosfor (mg)
114.68
263.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.50
44.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.52
1.19
Cynk (mg)
0.37
0.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ryby w zalewie pomidorowej 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryby w zalewie pomidorowej

Koszt składników
71.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
1000 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
40.00
Za 1000 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mąka pszenna typ 500
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Olej rzepakowy
125 ml
do smażenia i zalewy
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Cebula
600 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Ocet spirytusowy
125 ml
pół szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 125 ml
Cukier
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Keczup
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Koncentrat pomidorowy
20 g
2 płaskie łyżeczki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 20 g
Koszt składników
71.00