Przepis na ryba w sosie śmietanowym krok po kroku
- Halibut filet 600 g
- Śmietanka kremowa 30% 300 g
- Cebula 200 g 4 małe sztuki
- Natka pietruszki 20 g
- Oliwa z oliwek 25 ml
Filety dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące. Obsmaż na rozgrzanej patelni aż będą złote.
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Zeszklij, wlej śmietanę i zagotuj, aż lekko zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.
Rybę i sos przełóż do naczynia żaroodpornego.
Całość zapiecz w piekarniku z funkcją grilla nagrzanego do 250 stopni przez 12-15 minut.
Gotowe danie posyp natką pietruszki i koperkiem.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Ryba w sosie śmietanowym - cechy przepisu
Więcej o rybie w sosie śmietanowym
Ryba w sosie śmietanowym to dobry pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Ryba zapiekana w śmietanie jest kremowa i aromatyczna. Przepis na rybę w sosie śmietanowym jest łatwy do przygotowania dlatego nie wymaga od Ciebie dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania tego przepisu będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: filet z ryby, śmietana kremówka 30%, cebula, natka pietruszki, koper, mąka pszenna, sól i pieprz.
Jak zrobić rybę w sosie śmietanowym? Na początek przygotuj filety. Dopraw je solą i pieprze, obtocz w mące pszennej. Obsmaż na rozgrzanym oleju aż będą rumiane. Następnie przygotuj sos śmietanowy. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na oleju. Wlej śmietankę i zagotuj aż sos nieco zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym umieść rybę, zalej ją sosem. Wstaw do nagrzanego piekarnika z włączoną funkcją grilla na 250 stopni i zapiecz 12-15 minut. Gotową rybę posyp koperkiem i natką pietruszki.
Halibut jest rybą z rodziny flądrowatych. Mięso halibuta zawiera dużo kwasów omega 3, tak ważnych dla naszego zdrowia i wspomagających pracę układu sercowo-naczyniowego. Jest również źródłem wysokiej jakości pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Białko bierze udział w wielu ważnych reakcjach w naszym organizmie, przede wszystkim jest budulcem naszych komórek. Ryby morskie zawierają także duże ilości jodu, witaminy A i D. Cebula od setek lat jest ceniona za swoje właściwości prozdrowotne. Jest ona źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Dzięki zawartości witaminy C cebula była niegdyś cenionym lekarstwem na szkorbut, zabierano ją jako część ekwipunku na wyprawy żeglarskie. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby.
Podsumowując pyszna ryba z koperkiem to wspaniały pomysł na obiad dla dzieci, które najczęściej nie przepadają za zdrowym jedzeniem. Dobra ryba może być także podana na świąteczny stół.
Wartości odżywcze ryby w sosie śmietanowym
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w rybie w sosie śmietanowym
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na ryba w sosie śmietanowym
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na ryba w sosie śmietanowym
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w rybie w sosie śmietanowym
Lista alergenów dla ryby w sosie śmietanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- halibut filet
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%