Przepis na ryba w sosie śmietanowym krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, koper
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka

Filety dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące. Obsmaż na rozgrzanej patelni aż będą złote.

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Zeszklij, wlej śmietanę i zagotuj, aż lekko zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.

Rybę i sos przełóż do naczynia żaroodpornego.

Całość zapiecz w piekarniku z funkcją grilla nagrzanego do 250 stopni przez 12-15 minut.

Gotowe danie posyp natką pietruszki i koperkiem.

Ryba w sosie śmietanowym podana na patelni.
Ryba w sosie śmietanowym
Koszt przygotowania dania
71.93 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
302 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
27

Ryba w sosie śmietanowym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o rybie w sosie śmietanowym

Ryba w sosie śmietanowym to dobry pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Ryba zapiekana w śmietanie jest kremowa i aromatyczna. Przepis na rybę w sosie śmietanowym jest łatwy do przygotowania dlatego nie wymaga od Ciebie dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania tego przepisu będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: filet z ryby, śmietana kremówka 30%, cebula, natka pietruszki, koper, mąka pszenna, sól i pieprz.

Jak zrobić rybę w sosie śmietanowym? Na początek przygotuj filety. Dopraw je solą i pieprze, obtocz w mące pszennej. Obsmaż na rozgrzanym oleju aż będą rumiane. Następnie przygotuj sos śmietanowy. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na oleju. Wlej śmietankę i zagotuj aż sos nieco zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym umieść rybę, zalej ją sosem. Wstaw do nagrzanego piekarnika z włączoną funkcją grilla na 250 stopni i zapiecz 12-15 minut. Gotową rybę posyp koperkiem i natką pietruszki.

Halibut jest rybą z rodziny flądrowatych. Mięso halibuta zawiera dużo kwasów omega 3, tak ważnych dla naszego zdrowia i wspomagających pracę układu sercowo-naczyniowego. Jest również źródłem wysokiej jakości pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Białko bierze udział w wielu ważnych reakcjach w naszym organizmie, przede wszystkim jest budulcem naszych komórek. Ryby morskie zawierają także duże ilości jodu, witaminy A i D. Cebula od setek lat jest ceniona za swoje właściwości prozdrowotne. Jest ona źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Dzięki zawartości witaminy C cebula była niegdyś cenionym lekarstwem na szkorbut, zabierano ją jako część ekwipunku na wyprawy żeglarskie. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby.

Podsumowując pyszna ryba z koperkiem to wspaniały pomysł na obiad dla dzieci, które najczęściej nie przepadają za zdrowym jedzeniem. Dobra ryba może być także podana na świąteczny stół.

Wartości odżywcze ryby w sosie śmietanowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
151.11 kcal
302.22 kcal
Białko
10.55 g
21.09 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
10.77 g
21.54 g
Tłuszcze nasycone
8.54 g
17.08 g
Tłuszcze nienasycone
2.23 g
4.47 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
1.85 g
3.69 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.39 g
0.77 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ryba w sosie śmietanowym

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
37.36 mg
74.72 mg
Potas
263.15 mg
526.30 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
10.12 mg
20.24 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.24 mg
0.48 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ryby w sosie śmietanowym 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rybie w sosie śmietanowym

Lista alergenów dla ryby w sosie śmietanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • halibut filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania ryby w sosie śmietanowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Halibut filet
600 g
43.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
64.50
Za 600 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Cebula
200 g
4 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Oliwa z oliwek
25 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 25 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
117.00
Jak oceniasz przepis na ryba w sosie śmietanowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób