Ryba w sosie śmietanowym
Opublikowano: 03.09.2021 r.
Szukasz przepisu na coś pysznego? Filet z halibuta, śmietanka kremowa, cebula i natka pietruszki będą idealnym zestawem do stworzenia ryby w sosie śmietanowym. Dodaj do tego oliwę z oliwek, a otrzymasz smaczne danie, które zachwyci każdego, kto lubi delikatne, kremowe sosy przełamane świeżymi ziołami.
Składniki dla 6 porcji:
- Halibut filet - 600 g
- Śmietanka kremowa 30% - 300 g
- Cebula - 200 g (4 małe sztuki)
- Natka pietruszki - 20 g
- Oliwa z oliwek - 25 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, koper
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Filety dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące. Obsmaż na rozgrzanej patelni aż będą złote.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę. Zeszklij, wlej śmietanę i zagotuj, aż lekko zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.
- Rybę i sos przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Całość zapiecz w piekarniku z funkcją grilla nagrzanego do 250 stopni przez 12-15 minut.
- Gotowe danie posyp natką pietruszki i koperkiem.
Komentarz dietetyka
Ryba w sosie śmietanowym to bardzo dobra propozycja na zamiennik polędwiczek lub kurczaka w sosie śmietanowym. Ryby zawierają dobre tłuszcze omega 3. Powinniśmy starać się zamieniać mięso na ryby jak najczęściej to możliwe.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny