Ryba w sosie porowym
- Dorsz filet (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% (250 g)
- Por (120 g)
- Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 ml)
Przepis na rybę w sosie porowym krok po kroku
Pora pokrój w półplasterki i podsmaż na oliwie.
Do pora dodaj śmietankę, posiekaną garść koperku, 0,25 łyżeczki pieprzu i szczyptę soli. Duś sos przez około 3 minuty.
Rozgrzej piekarnik do 180 C.
Wyłóż sos na dnie naczynia żaroodpornego.
Rybę oprósz solą i pieprzem i połóż na sosie.
Piecz około 20-30 minut w 180 C.
Więcej informacji na temat ryby w sosie porowym
Ryby zawierają w sobie kwasy tłuszczowe DHA i EPA, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Kwasy omega-3 pełnią wiele bardzo istotnych funkcji w organizmie wpływając na:
- pracę układu sercowo-naczyniowego,
- wzrost poziomu tak zwanego „dobrego” cholesterolu (HDL), a także obniżają poziom cholesterolu LDL, czyli „złego” cholesterolu,
- zapobieganie powstawania zakrzepów,
- ułatwiają gojenie się ran,
- prawidłową pracę mózgu i centralnego układu nerwowego. Szczególną uwagę przywiązuje się do ich zapobiegania chorobom neurodegeneracyjnym, dlatego zalecane jest, aby dbać o ich odpowiednią ilość u osób starszych,
- syntezę hormonów,
- pracę układu odpornościowego,
- przeciwdziałanie zmianom nowotworowym,
- rozwój układu nerwowego na etapie życia płodowego i wczesnego dzieciństwa,
- łagodzenie stanów zapalnych, dlatego osoby z chorobami, w których występuje stan zapalny, jak Hashimoto, RZS, PCOS, powinny szczególnie zwrócić na nie swoją uwagę,
- poprawę nastroju,
- stan włosów, skóry i paznokci.
Zalecane jest spożycie 2-3 porcji ryb tygodniowo. Niestety wiele osób nie zwraca uwagi na to zalecenie, a jak widzisz kwasy omega-3, które są w nich zawarte, są bardzo ważne dla organizmu.
Ryba w sosie porowym z piekarnika jest idealnym sposobem na zwiększenie spożycia tych kwasów tłuszczowych. Świetnie sprawdzi się tutaj dorsz lub mintaj. Sos porowy do ryby zrobiony jest ze śmietanki kremówki, więc jest dosyć kaloryczny. Przepis na dorsza w sosie porowym jest bardzo prosty i nie wymaga dużo czasu na przygotowania. Wystarczy przygotować sos ze śmietanki i pora, a następnie włożyć rybę do naczynia żaroodpornego z sosem i piec. Sos robimy z pociętego na plasterki pora, śmietanki i przypraw. Rybę wystarczy posypać jedynie szczyptą soli i pieprzu. Tak przygotowaną rybę pieczemy około 30 minut w 180 stopni Celsjusza. Ryba zapiekana jest w sosie porowo-śmietanowym, co sprawia, że nie tylko ryba nie wysycha, ale też przechodzi smakiem i aromatem sosu. Koniecznie spróbuj tej aromatycznej, soczystej i rozpływającej się w ustach ryby.
Alergeny w rybie w sosie porowym
Lista alergenów dla ryby w sosie porowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze ryby w sosie porowym
Rybę w sosie porowym podawaj z kaszą i sałatką/surówką.
Energia i białka
(325g)
Węglowodany
(325g)
Tłuszcze
(325g)
Składniki mineralne
(325g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.