Ryba w sosie porowym

Opublikowano: 25.07.2021 r., 15:34 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ryba w sosie porowym w brązowym naczyniu żaroodpornym.
Ryba w sosie porowym
Ryba w sosie porowym wychodzi delikatna i aromatyczna. Filet z ryby jest duszony w kremowym sosie śmietanowym z porem, dzięki czemu uzyskujemy soczystą rybę.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
571 kcal
Kcal w porcji
325 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Dorsz filet (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (250 g)
  • Por (120 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, imbir mielony, koper
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne

Przepis na rybę w sosie porowym krok po kroku

Pora pokrój w półplasterki i podsmaż na oliwie.

Do pora dodaj śmietankę, posiekaną garść koperku, 0,25 łyżeczki pieprzu i szczyptę soli. Duś sos przez około 3 minuty.

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Wyłóż sos na dnie naczynia żaroodpornego.

Rybę oprósz solą i pieprzem i połóż na sosie.

Piecz około 20-30 minut w 180 C.

Jak oceniasz przepis na rybę w sosie porowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,1% osób

Więcej informacji na temat ryby w sosie porowym

Ryby zawierają w sobie kwasy tłuszczowe DHA i EPA, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Kwasy omega-3 pełnią wiele bardzo istotnych funkcji w organizmie wpływając na:

- pracę układu sercowo-naczyniowego,

- wzrost poziomu tak zwanego „dobrego” cholesterolu (HDL), a także obniżają poziom cholesterolu LDL, czyli „złego” cholesterolu,

- zapobieganie powstawania zakrzepów,

- ułatwiają gojenie się ran,

- prawidłową pracę mózgu i centralnego układu nerwowego. Szczególną uwagę przywiązuje się do ich zapobiegania chorobom neurodegeneracyjnym, dlatego zalecane jest, aby dbać o ich odpowiednią ilość u osób starszych,

- syntezę hormonów,

- pracę układu odpornościowego,

- przeciwdziałanie zmianom nowotworowym,

- rozwój układu nerwowego na etapie życia płodowego i wczesnego dzieciństwa,

- łagodzenie stanów zapalnych, dlatego osoby z chorobami, w których występuje stan zapalny, jak Hashimoto, RZS, PCOS, powinny szczególnie zwrócić na nie swoją uwagę,

- poprawę nastroju,

- stan włosów, skóry i paznokci.

Zalecane jest spożycie 2-3 porcji ryb tygodniowo. Niestety wiele osób nie zwraca uwagi na to zalecenie, a jak widzisz kwasy omega-3, które są w nich zawarte, są bardzo ważne dla organizmu.

Ryba w sosie porowym z piekarnika jest idealnym sposobem na zwiększenie spożycia tych kwasów tłuszczowych. Świetnie sprawdzi się tutaj dorsz lub mintaj. Sos porowy do ryby zrobiony jest ze śmietanki kremówki, więc jest dosyć kaloryczny. Przepis na dorsza w sosie porowym jest bardzo prosty i nie wymaga dużo czasu na przygotowania. Wystarczy przygotować sos ze śmietanki i pora, a następnie włożyć rybę do naczynia żaroodpornego z sosem i piec. Sos robimy z pociętego na plasterki pora, śmietanki i przypraw. Rybę wystarczy posypać jedynie szczyptą soli i pieprzu. Tak przygotowaną rybę pieczemy około 30 minut w 180 stopni Celsjusza. Ryba zapiekana jest w sosie porowo-śmietanowym, co sprawia, że nie tylko ryba nie wysycha, ale też przechodzi smakiem i aromatem sosu. Koniecznie spróbuj tej aromatycznej, soczystej i rozpływającej się w ustach ryby.

Alergeny w rybie w sosie porowym

Lista alergenów dla ryby w sosie porowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze ryby w sosie porowym

na 100g gotowej potrawy

Rybę w sosie porowym podawaj z kaszą i sałatką/surówką.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(325g)
Energia (kcal)
175.90
571.66
Białko (g)
7.46
24.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(325g)
Węglowodany (g)
4.39
14.26
Węglowodany przyswajalne (g)
4.01
13.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.38
1.22

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(325g)
Tłuszcz (g)
14.21
46.18
Tłuszcze nasycone (g)
13.34
43.34
Tłuszcze nienasycone (g)
0.87
2.84

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(325g)
Sód (mg)
22.99
74.71
Szacunkowy indeks glikemiczny ryby w sosie porowym 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryby w sosie porowym

Koszt składników
40.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
200 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Por
120 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 120 g
Oliwa z oliwek
5 ml
1 łyżeczka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 5 ml
Koszt składników
40.00