Przepis na ryba w sosie pomidorowym krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, ocet jabłkowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Cebulę pokrój w kostkę. Zeszklij na rozgrzanym oleju.

Przecier pomidorowy rozprowadź w bulionie. Dopraw solą, cukrem i pierzem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Wlej do cebuli.

Całość gotuj na małym ogniu przez 25 minut. W między czasie wlej ocet.

Filety dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące. Smaż, aż będą rumiane z obydwu stron.

Usmażone filety przełóż do sosu i gotuj razem 3-4 minuty.

Ryba w sosie pomidorowym podana w czarnym naczyniu.
Ryba w sosie pomidorowym
Koszt przygotowania dania
23.51 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
133 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
50

Ryba w sosie pomidorowym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o rybie w sosie pomidorowym

Ryba w sosie pomidorowym to doskonała propozycja na pyszny obiad. Dobra ryba w sosie pomidorowym jest aromatyczna i zasmakuje nawet osobom nie przepadającym za rybami. Przepis na pyszną rybę w sosie pomidorowym jest łatwy do przygotowania, więc nie będziesz potrzebować dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do zrobienia tego dania będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: filet z ryby, cebula, koncentrat pomidorowy, olej rzepakowy, mąka pszenna, ocet jabłkowy, bulion warzywny, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.

Jak zrobić rybę w sosie pomidorowym? Na początek przygotuj sos pomidorowy. Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na rozgrzanym oleju rzepakowym. Przecier pomidorowy wymieszaj z bulionem warzywny, podlej nim cebulę, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, dopraw solą, cukrem i pieprzem i gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut, w między czasie wlej ocet jabłkowy i wymieszaj. Następnie przygotuj rybę filety oprósz solą i pieprzem obtocz w mące i usmaż na patelni aż będą złote. Tak przygotowaną rybę przełóż do gorącego sosu pomidorowego i gotuj razem 3-4 minuty.

Pomidory są źródłem likopenu, który jest silnym związkiem przeciwutleniającym. Pomidory mają dobroczynny wpływ na układ krwionośny. Wzmacniają naczynia krwionośne. Dodatek cebuli sprawia, że danie nabiera jeszcze więcej prozdrowotnych właściwości. Cebula jest znana ze swych bakteriobójczych właściwości. Zawiera spore ilości potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Jest też skarbnicą siarki, fosforu, magnezu i krzemu. mintaj jest bardzo często goszczącą na naszych stołach rybą. Jej mięso zawiera małe ilości tłuszczu. Ryby chude zawierają mniejsze ilości kwasów omega 3. Jest źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin A,D,E i mikroelementów takich jak żelazo i jod. Jod jest pierwiastkiem wspomagającym pracę tarczycy. Ryby w diecie wpływają korzystnie na działanie całego organizmu. Kwasy Omega 3 zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo - naczyniowego.

Podsumowując ryba w koncentracie pomidorowym to źródło przeciwutleniaczy chroniącymi nasz organizm. Smaczna ryba idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad oraz lunch do pracy.

Wartości odżywcze ryby w sosie pomidorowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
66.75 kcal
133.50 kcal
Białko
10.40 g
20.80 g

Węglowodany w rybie w sosie pomidorowym

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
4.62 g
9.23 g
Węglowodany przyswajalne
4.20 g
8.41 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.41 g
0.83 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
0.56 g
1.12 g
Tłuszcze nasycone
0.24 g
0.48 g
Tłuszcze nienasycone
0.32 g
0.64 g
Tłuszcze jednonasycone
0.06 g
0.13 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.26 g
0.51 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
36.81 mg
73.63 mg

Witaminy w przepisie na ryba w sosie pomidorowym

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
11.27 µg (mcg)
22.55 µg (mcg)
Witamina B6
0.18 mg
0.36 mg
Witamina B12
1.65 µg (mcg)
3.31 µg (mcg)
Witamina C
2.01 mg
4.02 mg
Witamina D
0.52 µg (mcg)
1.04 µg (mcg)
Witamina E
0.23 mg
0.45 mg
Retinol
7.26 µg (mcg)
14.52 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.08 mg
Ryboflawina
0.11 mg
0.23 mg
Niacyna
1.82 mg
3.64 mg
Foliany
5.64 µg (mcg)
11.29 µg (mcg)
Beta karoten
40.72 µg (mcg)
81.44 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ryba w sosie pomidorowym

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
112.59 mg
225.17 mg
Potas
238.66 mg
477.32 mg
Wapń
36.99 mg
73.99 mg
Fosfor
122.70 mg
245.41 mg
Magnez
36.81 mg
73.63 mg
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo
0.38 mg
0.77 mg
Cynk
0.30 mg
0.60 mg
Miedź
0.05 mg
0.10 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ryby w sosie pomidorowym 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rybie w sosie pomidorowym

Lista alergenów dla ryby w sosie pomidorowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mintaj filet
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania ryby w sosie pomidorowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mintaj filet
700 g
10.00
Za 450.0 g
Liczba opakowań 2
15.56
Za 700 g
Cebula
250 g
3 większe sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Bulion warzywny
300 ml
15.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 1
6.43
Za 300 ml
Przecier pomidorowy bez soli
70 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 70 g
Cukier
30 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Koszt składników
45.50
Jak oceniasz przepis na ryba w sosie pomidorowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95.7% osób