Ryba w sosie koperkowym
- Dorsz filet (300 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Koperek (40 g)
Przepis na rybę w sosie koperkowym krok po kroku
Rozgrzej piekarnik do 180 C.
Koperek posiekaj i wymieszaj z 0,25 łyżeczki soli i pieprzu oraz ze śmietanką.
Wlej sos do naczynia żaroodpornego i włóż do niego rybę oprószoną solą i pieprzem.
Piecz w 180 C przez 20-30 minut.
Więcej informacji na temat ryby w sosie koperkowym
Ryby zawierają w sobie kwasy tłuszczowe DHA i EPA, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Kwasy omega-3 pełnią wiele bardzo istotnych funkcji w organizmie wpływając na:
- pracę układu sercowo-naczyniowego,
- wzrost poziomu tak zwanego „dobrego” cholesterolu (HDL), a także obniżają
poziom cholesterolu LDL, czyli “złego” cholesterolu,
- zapobieganie powstawania zakrzepów,
- ułatwiają gojenie się ran,
- prawidłową pracę mózgu i centralnego układu nerwowego. Szczególną uwagę przywiązuje się do ich zapobiegania chorobom neurodegeneracyjnym, dlatego zalecane jest, aby dbać o ich odpowiednią ilość u osób starszych,
- syntezę hormonów,
- pracę układu odpornościowego,
- przeciwdziałanie zmianom nowotworowym,
- rozwój układu nerwowego na etapie życia płodowego i wczesnego dzieciństwa,
- łagodzenie stanów zapalnych, dlatego osoby z chorobami, w których występuje stan zapalny, jak Hashimoto, RZS, PCOS, powinny szczególnie zwrócić na nie swoją uwagę,
- poprawę nastroju,
- stan włosów, skóry i paznokci.
Zalecane jest spożycie 2-3 porcji ryb tygodniowo. Niestety wiele osób nie zwraca uwagi na to zalecenie, a jak widzisz kwasy omega-3, które są w nich zawarte, są bardzo ważne dla organizmu.
Ryba w sosie koperkowym z piekarnika jest idealnym sposobem na zwiększenie spożycia tych kwasów tłuszczowych. Świetnie sprawdzi się tutaj dorsz lub mintaj. Najlepiej wybrać filet z ryby, aby móc swobodnie podać ją dla dzieci, bez obaw o ości. Sos koperkowy do ryby zapiekanej zrobiony jest ze śmietanki kremówki, więc jest dosyć kaloryczny. Ryba jest duszona w tym sosie i nabiera też jego smaku. Przepis na rybę w sosie koperkowym jest bardzo prosty i nie wymaga dużo czasu na przygotowania. Wystarczy przygotować sos ze śmietanki i koperku, a następnie włożyć rybę do naczynia żaroodpornego z sosem i piec. Sos robimy z posiekanego koperku, śmietanki i przypraw. Rybę wystarczy posypać jedynie szczyptą soli i pieprzu. Tak przygotowaną rybę pieczemy około 30 minut w 180 stopni Celsjusza. Ryba zapiekana jest w sosie koperkowo-śmietanowym, co sprawia, że nie tylko ryba nie wysycha, ale też przechodzi smakiem i aromatem sosu. Koniecznie spróbuj tej aromatycznej, soczystej i rozpływającej się w ustach ryby.
Alergeny w rybie w sosie koperkowym
Lista alergenów dla ryby w sosie koperkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze ryby w sosie koperkowym
Ryba w sosie koperkowym z piekarnika jest idealnym sposobem na zwiększenie spożycia kwasów tłuszczowych omega-3. Natomiast sos koperkowy do ryby zrobiony jest ze śmietanki kremówki, więc jest dosyć kaloryczny.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.