Ryba w pomidorach

Opublikowano: 08.07.2022 r., 23:06 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ryba gotowana w pomidorach
Ryba w pomidorach
Ryba w pomidorach to pyszny pomysł na obiad bez mięsa. Podana z dodatkiem czosnkowej bagietki na długo zapadnie w pamięć.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 15 min
244 kcal
Kcal w porcji
330 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Dorsz filet (500 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (30 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Oliwki czarne - 1 garść (50 g)
  • Papryka czerwona - 1 sztuka (240 g)
  • Pomidory w puszce (400 g)
  • Oliwa z oliwek (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, bazylia
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na rybę w pomidorach krok po kroku

Rybę umyj, osusz i pokrój w dużą kostkę.

Oprósz solą i pieprzem, po czym obtocz w mące.

Na patelni podgrzej oliwę i obsmaż rybę z każdej strony przez 2 minuty. Przełóż do innego naczynia.

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.

Paprykę pokrój w cienkie paski, a oliwki w plasterki.

Na używaną wcześniej patelnie przełóż warzywa i chwilę podsmaż, aż lekko zmiękną.

Wlej pomidory z puszki, dopraw oregano i bazylią. Gotuj około 10 minut.

Dodaj rybę, delikatnie zamieszaj i gotuj jeszcze 3 minuty.

Jak oceniasz przepis na rybę w pomidorach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat ryby w pomidorach

Ryba w pomidorach to pyszny pomysł na obiad bez mięsa. Tak przygotowana smaczna ryba, podana z dodatkiem czosnkowej bagietki na długo zapadnie w pamięć.

Przepis na rybę w pomidorach rozpocznij od przygotowania dorsza. Rybę umyj, osusz i pokrój w dużą kostkę. Oprósz solą i pieprzem, po czym obtocz w mące. Na patelni podgrzej oliwę i obsmaż rybę z każdej strony przez 2 minuty. Przełóż do innego naczynia. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Paprykę pokrój w cienkie paski, a oliwki w plasterki. Na używaną wcześniej patelnie przełóż warzywa i chwilę podsmaż, aż lekko zmiękną. Wlej pomidory z puszki, dopraw oregano i bazylią. Gotuj około 10 minut. Dodaj rybę, delikatnie zamieszaj i gotuj jeszcze 3 minuty.

W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić rybę w pomidorach. Ta pyszna rybka na pewno Ci zasmakuje. Zalewa pomidorowa do ryby i przyprawy takie jak oregano czy bazylia nadadzą rybie śródziemnomorskiego smaku, dlatego to danie idealne na lato. Przekonaj się sam, że jest najlepsza w smaku.

Dorsz to dobra ryba, która powinna bardzo często pojawiać się na naszym stole. Ma wiele właściwości zdrowotnych. Zawiera ważne dla zdrowia pełnowartościowe białko oraz kwasy omega-3 i omega-6 i witaminy z grupy B. Jest produktem niskokalorycznym. W 100 g mięsa z ryby jest około 80-100 kcal w zależności od rodzaju dorsza. Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby. W tym miejscu określa się, że powinno to być około 150 g produktu lub taka ilość mięsa z ryby, wraz z którym dostarczy się około 250 mg kwasów EPA+DHA. Spożycie dwóch takich porcji tygodniowo zapewni zapotrzebowanie właśnie na te kwasy omega-3. Wskazuje się na ich pozytywne oddziaływanie na większość układów człowieka- krwionośny, trawienny, nerwowy czy immunologiczny.

Pomidorów nie trzeba nikomu przedstawiać. Są to warzywa znane na całym świecie. Pomidory to świetne źródło potasu. Ten składnik pomaga m.in. utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Mają zaledwie 18 kcal na 100 g. Są źródłem likopenu, naturalnego czerwonego barwnika, o udowodnionym przeciwnowotworowym działaniu. Zawierają też bardzo dużo witaminy C. Już jedna sztuka (180 g) zapewnia 60% zapotrzebowania na tę witaminę. To świetne uzupełnienie posiłków podczas stosowania diety niskokalorycznej.

Alergeny w rybie w pomidorach

Lista alergenów dla ryby w pomidorach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze ryby w pomidorach

na 100g gotowej potrawy

Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kcal)
74.00
244.20
Białko (g)
7.73
25.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany (g)
6.01
19.83
Węglowodany przyswajalne (g)
4.87
16.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.14
3.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz (g)
2.32
7.65
Tłuszcze nasycone (g)
0.58
1.91
Tłuszcze nienasycone (g)
1.74
5.74
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.41
4.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.33
1.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
15.93
52.56
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(330g)
Witamina A (µg (mcg))
36.24
119.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.21
0.68
Witamina B12 (µg (mcg))
0.34
1.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
26.61
87.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.33
1.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.16
3.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
4.44
14.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.29
Ryboflawina (mg)
0.07
0.23
Niacyna (mg)
1.46
4.82
Foliany (µg (mcg))
19.27
63.60
Beta karoten (µg (mcg))
334.38
1103.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód (mg)
103.56
341.76
Potas (mg)
294.21
970.88
Wapń (mg)
23.99
79.15
Fosfor (mg)
95.44
314.94
Magnez (mg)
21.78
71.88
Żelazo (mg)
0.99
3.28
Cynk (mg)
0.34
1.14
Miedź (mg)
0.09
0.29
Szacunkowy indeks glikemiczny ryby w pomidorach 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryby w pomidorach

Koszt składników
60.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
500 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
20.00
Za 500 g
Mąka pszenna typ 500
30 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Oliwki czarne
50 g
1 garść
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Papryka czerwona
240 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Pomidory w puszce
400 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
60.80