Ryba w pomidorach
- Dorsz filet (500 g)
- Mąka pszenna typ 500 (30 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Oliwki czarne - 1 garść (50 g)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (240 g)
- Pomidory w puszce (400 g)
- Oliwa z oliwek (20 ml)
Przepis na rybę w pomidorach krok po kroku
Rybę umyj, osusz i pokrój w dużą kostkę.
Oprósz solą i pieprzem, po czym obtocz w mące.
Na patelni podgrzej oliwę i obsmaż rybę z każdej strony przez 2 minuty. Przełóż do innego naczynia.
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Paprykę pokrój w cienkie paski, a oliwki w plasterki.
Na używaną wcześniej patelnie przełóż warzywa i chwilę podsmaż, aż lekko zmiękną.
Wlej pomidory z puszki, dopraw oregano i bazylią. Gotuj około 10 minut.
Dodaj rybę, delikatnie zamieszaj i gotuj jeszcze 3 minuty.
-
Zupa ogórkowa
-
Zupa pieczarkowa
-
Zupa kalafiorowa
-
Surówka z marchewki
-
Kurczak po tajwańsku
-
Filet z kurczaka
-
Kotlety z kalafiora
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Krem z cukinii
-
Makaron z cukinią
-
Ryż z warzywami
-
Zupa z ciecierzycy
-
Kotlety z soczewicy
-
Kotlety z ciecierzycy
-
Kofta
-
Pałki z kurczaka
-
Polędwica z indyka
-
Zdrowy obiad
Więcej informacji na temat ryby w pomidorach
Ryba w pomidorach to pyszny pomysł na obiad bez mięsa. Tak przygotowana smaczna ryba, podana z dodatkiem czosnkowej bagietki na długo zapadnie w pamięć.
Przepis na rybę w pomidorach rozpocznij od przygotowania dorsza. Rybę umyj, osusz i pokrój w dużą kostkę. Oprósz solą i pieprzem, po czym obtocz w mące. Na patelni podgrzej oliwę i obsmaż rybę z każdej strony przez 2 minuty. Przełóż do innego naczynia. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Paprykę pokrój w cienkie paski, a oliwki w plasterki. Na używaną wcześniej patelnie przełóż warzywa i chwilę podsmaż, aż lekko zmiękną. Wlej pomidory z puszki, dopraw oregano i bazylią. Gotuj około 10 minut. Dodaj rybę, delikatnie zamieszaj i gotuj jeszcze 3 minuty.
W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić rybę w pomidorach. Ta pyszna rybka na pewno Ci zasmakuje. Zalewa pomidorowa do ryby i przyprawy takie jak oregano czy bazylia nadadzą rybie śródziemnomorskiego smaku, dlatego to danie idealne na lato. Przekonaj się sam, że jest najlepsza w smaku.
Dorsz to dobra ryba, która powinna bardzo często pojawiać się na naszym stole. Ma wiele właściwości zdrowotnych. Zawiera ważne dla zdrowia pełnowartościowe białko oraz kwasy omega-3 i omega-6 i witaminy z grupy B. Jest produktem niskokalorycznym. W 100 g mięsa z ryby jest około 80-100 kcal w zależności od rodzaju dorsza. Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby. W tym miejscu określa się, że powinno to być około 150 g produktu lub taka ilość mięsa z ryby, wraz z którym dostarczy się około 250 mg kwasów EPA+DHA. Spożycie dwóch takich porcji tygodniowo zapewni zapotrzebowanie właśnie na te kwasy omega-3. Wskazuje się na ich pozytywne oddziaływanie na większość układów człowieka- krwionośny, trawienny, nerwowy czy immunologiczny.
Pomidorów nie trzeba nikomu przedstawiać. Są to warzywa znane na całym świecie. Pomidory to świetne źródło potasu. Ten składnik pomaga m.in. utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Mają zaledwie 18 kcal na 100 g. Są źródłem likopenu, naturalnego czerwonego barwnika, o udowodnionym przeciwnowotworowym działaniu. Zawierają też bardzo dużo witaminy C. Już jedna sztuka (180 g) zapewnia 60% zapotrzebowania na tę witaminę. To świetne uzupełnienie posiłków podczas stosowania diety niskokalorycznej.
Alergeny w rybie w pomidorach
Lista alergenów dla ryby w pomidorach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze ryby w pomidorach
Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby.
Energia i białka
(330g)
Węglowodany
(330g)
Tłuszcze
(330g)
Witaminy
(330g)
Składniki mineralne
(330g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.