Ryba w płatkach kukurydzianych
- Polędwica z dorsza (400 g)
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki (60 ml)
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka (5 ml)
- Płatki kukurydziane bez cukru - 2 szklanki (60 g)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na rybę w płatkach kukurydzianych krok po kroku
Rybę umyj, osusz i skrop sokiem z cytryny. Następnie natrzyj ją przyprawami.
Na talerzyk wbij jajko i dokładnie rozmieszaj widelcem.
Zamocz rybę w jajku, a później w płatkach.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej kawałki ryby, tak by była rumiana z każdej strony.
-
Zupa ogórkowa
-
Zupa pieczarkowa
-
Zupa kalafiorowa
-
Surówka z marchewki
-
Kurczak po tajwańsku
-
Filet z kurczaka
-
Kotlety z kalafiora
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Krem z cukinii
-
Makaron z cukinią
-
Ryż z warzywami
-
Zupa z ciecierzycy
-
Kotlety z soczewicy
-
Kotlety z ciecierzycy
-
Kofta
-
Pałki z kurczaka
-
Polędwica z indyka
-
Zdrowy obiad
Więcej informacji na temat ryby w płatkach kukurydzianych
Ryba w płatkach kukurydzianych to wspaniała opcja na naprawdę smaczny posiłek. Jest prosta, ale bardzo aromatyczna. Dzięki płatkom panierka nie nasiąka tłuszczem, ale również staje się bardzo chrupiąca, dzięki czemu zasmakuje również dzieciom. Ten przepis to doskonała alternatywa dla paluszków rybnych.
Przepis na rybę w płatkach kukurydzianych będzie idealną opcją na rodzinny obiad. Jest łatwa, a przy okazji naprawdę sycąca i smaczna. Ma mnóstwo cennych właściwości. To wspaniały pomysł na podanie ryby, gdyż dzięki tak ciekawej panierce jest naprawdę atrakcyjna. Jest to niezwykle ważne, gdyż pozwala zwiększyć jej spożycie na co dzień. Ryby są wspaniałym dodatkiem do diety, gdyż zawierają mnóstwo cennych właściwości. Niestety, wciąż je się ich zdecydowanie zbyt mało. Ryby dostarczają wiele witamin, a także składników mineralnych takich jak selen, czy jod, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania nie tylko układu hormonalnego, ale również immunologicznego. Dodatkowo zawierają całe mnóstwo Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych z rodziny Omega 3, które wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego, nerwowego i krążenia. Powinny gościć w diecie w naprawdę sporej ilości. Zwykle jest ich niewystarczająco. Są niezwykle ważne również dla dzieci. Dlatego warto robić wszystko, by ryby gościły w menu jak najczęściej. Gdy podane są w takiej formie, jak ta z przepisu są naprawdę smaczne i ciekawe, przez co ma się ochotę sięgać po nie na co dzień.
To pomysł na naprawdę wartościowe danie. Całość otula wspaniała panierka, która różni się od tradycyjnej. Zwykle używa się tej na bazie bułki tartej. Ta z płatków jest jednak bardziej chrupiąca, do tego nie chłonie tłuszczu. Jest również świetnym rozwiązaniem dla osób na diecie bezglutenowej, gdyż naturalnie nie zawiera tego białka.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rybę w płatkach kukurydzianych, by była naprawdę dobra na obiad, czy na kolację, ten przepis sprawdzi się wspaniale. Filety rybne otoczone płatkami kukurydzianymi sprawdzą się świetnie z dodatkiem warzywnych frytek.
Alergeny w rybie w płatkach kukurydzianych
Lista alergenów dla ryby w płatkach kukurydzianych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Polędwica z dorsza
- Jajko
Wartości odżywcze ryby w płatkach kukurydzianych
To zdrowa opcja dla wszystkich, bogata w białko i dobre tłuszcze.
Energia i białka
(288g)
Węglowodany
(288g)
Tłuszcze
(288g)
Witaminy
(288g)
Składniki mineralne
(288g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.