Ryba w panierce

Opublikowano: 08.09.2021 r., 7:14 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Smażona ryba z cytryną
Ryba w panierce
Ryba w panierce to dokonała propozycja na pyszną i chrupiącą rybę. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to pyszne danie.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 20 min
492 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Dorsz filet (600 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Płatki kukurydziane bez cukru (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - pół szklanki (100 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Ser gouda (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, suszone pomidory z chilli
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na ryba w panierce krok po kroku

Filety dopraw solą i pieprzem.

W misce roztrzep jajko. Pokrusz płatki kukurydziane na drobne kawałki i wymieszaj z mąką i suszonymi pomidorami z chili, następnie dodaj starty ser.

Rybę maczaj w jajku, następnie obsyp mąką z płatkami kukurydzianymi. Smaż na rozgrzanym oleju, aż będzie złota.

Gotową rybę podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na ryba w panierce
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat ryby w panierce

Smażona ryba w panierce to doskonała propozycja na chrupiący i pyszny obiad. Panierka nadaje się do każdej ryby, świetnie sprawdzi się także do owoców morza. Przepis na rybę w panierce jest bardzo prosty nie musisz mieć więc dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia ryby w panierce będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: filet z dorsza, płatki kukurydzane, mąka pszenna, jajko, sól, pieprz i suszone pomidory z chili.

Jak zrobić rybę w panierce? Filet z dorsza pokrój na mniejsze kawałki, dopraw solą i pieprzem. W misce ubij jajko. Rozdrobnij płatki kukurydziane na mniejsze kawałki wymieszaj z mąką i suszonymi pomidorami z chili dodaj starty ser. Filet maczaj w jajku następnie oprósz mąką z dodatkami. Tak przygotowane filety usmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym aż będą złote z obydwu stron. Jak smażyć rybę w panierce ? Nie rób tego we frytkownicy, rybę tradycyjnie smaż na patelni. Możesz usmażyć ją na oleju rzepakowym lub na maśle klarowanym.

Dorsz jest rybą morską. Mięso dorsza zawiera kwasy omega 3 ważnych dla naszego zdrowia i wspomagających pracę układu sercowo-naczyniowego. Jest również źródłem wysokiej jakości pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Białko bierze udział w wielu ważnych reakcjach w naszym organizmie. Jest budulcem naszych komórek, jest substratem do produkcji hormonów białkowych między innymi insulina, prolaktyna czy hormon wzrostu. Insulina jest bardzo ważnym hormonem pomagającym cząsteczkom glukozy trafić do mięśni. Ryby morskie zawierają także duże ilości jodu, witaminy A i D. Witamina D jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zapobiega występowaniu osteoporozy, wspomaga mineralizację kości, korzystnie wpływa na rozwój mózgu.

Podsumowując filet z dorsza to idealne danie na obiad dla całej rodziny. Idealna panierka do ryby jest chrupiąca i delikatna w smaku tak aby nie zdominować smaku ryby, dodatek sera w naszym przepisie sprawia że panierka jest bardziej zwarta i kremowa Wybierz rybę przygotowaną w domu zamiast gotowych paluszków rybnych, które podajesz swoim dzieciom.

Alergeny w rybie w panierce

Lista alergenów dla ryby w panierce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda

Wartości odżywcze ryby w panierce

na 100g gotowej potrawy

Ryba w panierce to doskonała propozycja na pyszną i aromatyczną rybę. Domowej roboty panierka nie zawiera konserwantów. Zamiast kupować paluszki rybne, przygotuj w domu rybę w panierce.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
196.90
492.24
Białko (g)
15.25
38.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
14.54
36.34
Węglowodany przyswajalne (g)
7.05
17.63
Brak danych dla: płatki kukurydziane bez cukru.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
8.19
20.48
Tłuszcze nasycone (g)
2.39
5.97
Tłuszcze nienasycone (g)
5.80
14.51
Brak danych dla: płatki kukurydziane bez cukru.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
91.15
227.89
Brak danych dla: płatki kukurydziane bez cukru.
czytaj dalej
Potas (mg)
271.66
679.15
Brak danych dla: płatki kukurydziane bez cukru.
czytaj dalej
Wapń (mg)
52.34
130.85
Brak danych dla: płatki kukurydziane bez cukru.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.02
2.54
Brak danych dla: płatki kukurydziane bez cukru.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ryby w panierce 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryby w panierce

Koszt składników
57.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
600 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
24.00
Za 600 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Płatki kukurydziane bez cukru
100 g
7.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
100 g
pół szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Ser gouda
50 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 50 g
Koszt składników
57.20