Ryba w galarecie z ryby mrożonej
- Łosoś filet - mrożony (500 g)
- Kukurydza konserwowa (250 g)
- Groszek konserwowy (250 g)
- Brokuły (200 g)
- Szczypiorek - 1 pęczek (20 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Ocet spirytusowy - 4 łyżki stołowe (40 ml)
- Żelatyna (40 g)
- Bulion warzywny - 8 szklanek (2000 ml)
Przepis na ryba w galarecie z ryby mrożonej krok po kroku
Rybę rozmroź i dopraw solą oraz pieprzem.
Umieść rybę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.
Marchew obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.
Brokuł podziel na różyczki.
W garnku rozgrzej bulion warzywny, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Do bulionu dodaj marchew, dopraw solą, pieprzem i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
Dodaj brokuł i gotuj jeszcze 5 minut.
Do bulionu dodaj groszek i kukurydzę.
Do gorącego bulionu dodaj żelatynę, ocet i wymieszaj dokładnie.
Rybę ułóż w miseczkach.
Dodaj posiekany szczypior i wlej bulion wraz z warzywami.
Schłodź w lodówce przez kilka godzin.
-
Karp w galarecie
-
Galareta wieprzowa
-
Galareta z kurczaka
-
Galaretka wieprzowa
-
Galareta drobiowa
-
Ryba w galarecie
-
Zimne nóżki w galarecie
-
Ryba faszerowana
-
Schab w galarecie
-
Szynka w galarecie
-
Łosoś w galarecie
-
Galaretki z golonki
-
Galareta z golonki
-
Pstrąg w galarecie
-
Galat
-
Galareta z nóżek
-
Ozorki w galarecie
-
Dorsz w galarecie
-
Galart
Więcej informacji na temat ryby w galarecie z ryby mrożonej
Ryba w galarecie z ryby mrożonej to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do chleba dla całej rodziny. Smaczna ryba sprawdzi się podana także podczas wieczerzy wigilijnej. Filet rybny nie zawiera ości, więc po upieczeniu idealnie sprawdzi się także dla dzieci. Przepis na rybę w galarecie z ryby mrożonej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne ci będą następujące produkty spożywcze: filet z łososia, kukurydza, groszek, brokuł, szczypior, marchewka, ocet, żelatyna, liść laurowy, ziele angielskie, bulion warzywny, sól, pieprz.
Jak zrobić rybę w galarecie z ryby mrożonej? Rybę rozmroź i dopraw solą oraz pieprzem. Umieść rybę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Marchew obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Brokuł podziel na różyczki. W garnku rozgrzej bulion warzywny, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Do bulionu dodaj marchew, dopraw solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Dodaj brokuł i gotuj jeszcze 5 minut. Do bulionu dodaj groszek i kukurydzę. Do gorącego bulionu dodaj żelatynę i wymieszaj dokładnie. Rybę ułóż w miseczkach. Dodaj posiekany szczypior i wlej bulion wraz z warzywami. Schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Brokuł jest warzywem zawierającym dużo witaminy C będącej naturalnym przeciwutleniaczem. Witamina C chroni nas także przed przeziębieniem. Zawiera dużo błonnika pokarmowego regulującego pracę jelit oraz zapobiegającemu zaparciom. Brokuły są także cenione za działanie antynowotworowe. Łosoś jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Zawierają kwasy omega 3, które mają silne działanie przeciwzapalne. Pozytywnie wpływają na prewencję w chorobach układu sercowo — naczyniowego. Zapobiegają miażdżycy, podnoszą poziom dobrego cholesterolu.
Podsumowując pyszna galareta sprawdzi się doskonale podana na zimno na przekąskę lub śniadanie dla całej rodziny. Sprawdzony przepis na smaczną rybę będzie idealnym dodatkiem do wódki podczas spotkania ze znajomymi. Galareta jest dobra do spożycia dopiero po schłodzeniu w lodówce. Można ją przechowywać szczelnie zamkniętą przez kilka dni.
Alergeny w rybie w galarecie z ryby mrożonej
Lista alergenów dla ryby w galarecie z ryby mrożonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś filet
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze ryby w galarecie z ryby mrożonej
Ryba w galarecie z ryby mrożonej to bardzo dobre źródło naturalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Ryba jest nisko kaloryczna i zawiera sporą ilość błonnika pokarmowego. Ryba sprawdzi się u chorych na celiakię.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.