Przepis na ryba w cieście piwnym krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, duża miska

Filety dopraw solą i pieprzem.

Ubij jajka, dodaj do nich piwo, mąkę, sól i pieprz. Wymieszaj do powstania jednolitego ciasta.

Panieruj rybę w cieście i smaż na rozgrzanym oleju, aż będzie złota.

Ryba w cieście piwnym ułożona na drewnianej, okrągłej desce.
Ryba w cieście piwnym
Koszt przygotowania dania
30.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
348 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
75

Ryba w cieście piwnym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o rybie w cieście piwnym

Ryba w cieście piwnym to doskonała propozycja na chrupiącą rybę. Smaczna ryba w cieście zachwyci nie jedne wymagające podniebienie. Rybę możesz podawać jako alternatywę dla stripsów z kurczaka. Przepis na ciasto piwne do ryby jest bardzo łatwy do przygotowania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania tego przepisu będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: filety z dorsza, mąka pszenna, piwo jasne, sól, pieprz, jajko, olej rzepakowy.

Jak zrobić rybę w cieście piwnym? Na początek przygotuj ciasto piwne. W misce ubij jajka, dodaj mąkę, piwo, dopraw solą i pieprzem. Następnie filety z dorsza dopraw solą i pieprzem. Filety panieruj w cieście. Smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym, aż będą rumiane.

Dorsz jest rybą morską. Mięso dorsza zawiera dużo kwasów omega 3, tak ważnych dla naszego zdrowia i wspomagających pracę układu sercowo-naczyniowego. Jest również źródłem wysokiej jakości pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Białko bierze udział w wielu ważnych reakcjach w naszym organizmie. Jest budulcem naszych komórek, jest substratem do produkcji hormonów białkowych między innymi insulina, prolaktyna czy hormon wzrostu. Insulina jest bardzo ważnym hormonem pomagającym cząsteczkom glukozy trafić do mięśni. Ryby morskie zawierają także duże ilości jodu, witaminy A i D. Witamina D jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zapobiega występowaniu osteoporozy, wspomaga mineralizację kości, korzystnie wpływa na rozwój mózgu. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując ryba w cieście piwnym to dobra i aromatyczna alternatywa obiadowa. Ryba w cieście idealnie sprawdzi się na spotkaniach rodzinnych. Smakuje dobrze na ciepło i na zimno. Dorsz jest rybą bogatą w kwasy omega 3 oraz białko dlatego warto włączyć go do naszego jadłospisu.

Wartości odżywcze ryby w cieście piwnym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
174.39 kcal
348.79 kcal
Białko
12.23 g
24.46 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
10.38 g
20.75 g
Brak danych dla: piwo jasne.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
1.59 g
3.18 g
Brak danych dla: piwo jasne.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ryba w cieście piwnym

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6
0.16 mg
0.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.13 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.63 mg
3.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
24.79 µg (mcg)
49.57 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ryba w cieście piwnym

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
53.07 mg
106.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
241.85 mg
483.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
20.18 mg
40.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
147.67 mg
295.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
21.66 mg
43.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.96 mg
1.92 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.54 mg
1.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ryby w cieście piwnym 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rybie w cieście piwnym

Lista alergenów dla ryby w cieście piwnym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Piwo jasne

Cena przygotowania ryby w cieście piwnym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
600 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
24.00
Za 600 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 500
100 g
pół szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Piwo jasne
200 ml
3.50
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
49.50
Jak oceniasz przepis na ryba w cieście piwnym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób