Przepis na rybę w cieście naleśnikowym krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, patelnia mała

Filet pokrój na 4 porcje.

W miseczce przygotuj ciasto naleśnikowe. W tym celu dokładnie wymieszaj mąkę, jajko, mleko oraz szczyptę soli.

Kawałki ryby zamocz w przygotowanym cieście i usmaż na patelni z rozgrzanym olejem. Smaż z dwóch stron do momentu zarumienienia się ciasta.

Na talerzu znajduje się ryba w cieście naleśnikowym z dodatkiem musu z marchewki oraz biała pianka. Jako dodatek wizualny obok ryby znajduje się limonka pokrojona na kawałki.
Ryba w cieście naleśnikowym
Koszt przygotowania dania
17.54 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
198 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
brak danych

Ryba w cieście naleśnikowym - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o Rybie w cieście naleśnikowym

Ryba w cieście naleśnikowym to przepis, który przygotujesz w około 25 minut, nie wymaga od Ciebie dużej wiedzy i umiejętności kulinarnych. Ciasto naleśnikowe do ryby przygotujesz z mąki, mleka, jajka, wody gazowanej oraz szczypty soli. Niezbędna będzie również ryba, którą po namoczeniu w cieście usmażysz na patelni. Z tym przepisie skorzystamy z fileta dorsza, jednak możesz użyć innej ryby. Filet z ryby w cieście naleśnikowym z warzywami gotowanymi na parze i pieczonymi ziemniakami będzie dobrym pomysłem na pyszny obiad.

Ciasto naleśnikowe do smażenia ryby zawdzięcza swoją delikatność i puszystość wodzie gazowanej, użytej do jego przygotowania. Jest to danie proste, a jednocześnie smaczne i bardzo wartościowe pod względem odżywczym, dlatego warto wypróbować go w swojej diecie. Dorsz zaliczany jest do tłustych ryb morskich. Jest źródłem selenu (szczególnie ważny przy niedoczynności tarczycy - jest on niezwykle ważny do prawidłowego funkcjonowania tego narządu), witamin B12, fosforu, witaminy D, A oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów z rodziny omega-3. Jego spożywanie pozytywnie wpływa na pracę serca, profilaktykę chorób układu krążenia, poprawę pracy układu odpornościowego. Kwasy omega-3 działają przeciwzapalnie. Witaminy zawarte w tej rybie wspomagają układ nerwowy oraz hormonalny. Ponadto zawartości witaminy B12 poprawia produkcję krwinek czerwonych. Dorsz jest dobrym źródłem białka i sprawdzi się jako produkt spożywczy w diecie osób aktywnych fizycznie. Warto zwrócić uwagę na włączenie do diety tłustych ryb morskich, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy synteza skórna witaminy D jest ograniczona, ponieważ są one jej dobrym źródłem.

Podsumowując dorsza w cieście naleśnikowym przygotujesz bardzo szybko. Świetnie sprawdzi się jako potrawa obiadowa. Dania rybne dobrze smakują z kapustą kiszoną i włączenie jej do diety znacząco podniesie wartość odżywczą potrawy. Zaleca się, aby w diecie ryby znajdowały się 2-3 razy w tygodniu, dlatego warto wypróbować ten przepis.

Wartości odżywcze Ryby w cieście naleśnikowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
Białko
14.17 g
21.25 g

Węglowodany w rybie w cieście naleśnikowym

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
6.63 g
9.95 g
Węglowodany przyswajalne
6.63 g
9.95 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
5.11 g
7.66 g
Tłuszcze nasycone
1.31 g
1.97 g
Tłuszcze nienasycone
3.80 g
5.70 g
Tłuszcze jednonasycone
2.60 g
3.90 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.20 g
1.80 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol
62.18 mg
93.26 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na rybę w cieście naleśnikowym

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6
0.18 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.93 µg (mcg)
1.39 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.87 mg
2.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
20.22 µg (mcg)
30.32 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na rybę w cieście naleśnikowym

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
53.38 mg
80.06 mg
Potas
310.62 mg
465.94 mg
Wapń
36.37 mg
54.55 mg
Fosfor
173.42 mg
260.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
26.33 mg
39.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.84 mg
1.26 mg
Cynk
0.55 mg
0.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Ryby w cieście naleśnikowym brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Rybie w cieście naleśnikowym

Lista alergenów dla Ryby w cieście naleśnikowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Cena przygotowania Ryby w cieście naleśnikowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
400 g
10.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 400 g
Mąka pszenna typ 550
50 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Mleko 3,2%
100 ml
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
38.50
Jak oceniasz przepis na rybę w cieście naleśnikowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób