Ryba w cieście naleśnikowym

Opublikowano: 13.03.2021 r., 18:25 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ryba z musem i limonką
Ryba w cieście naleśnikowym
Ryba w cieście naleśnikowym jest daniem fit. Będzie dobrym rozwiązaniem na szybki i pożywny obiad. Posiłek ten pozwoli na włączenie do diety ryb w nowej odsłonie.
Przygotowanie 25 min
198 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Dorsz filet (400 g)
  • Mąka pszenna typ 550 (50 g)
  • Mleko 3,2% (100 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia mała

Przepis na rybę w cieście naleśnikowym krok po kroku

Filet pokrój na 4 porcje.

W miseczce przygotuj ciasto naleśnikowe. W tym celu dokładnie wymieszaj mąkę, jajko, mleko oraz szczyptę soli.

Kawałki ryby zamocz w przygotowanym cieście i usmaż na patelni z rozgrzanym olejem. Smaż z dwóch stron do momentu zarumienienia się ciasta.

Jak oceniasz przepis na rybę w cieście naleśnikowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat ryby w cieście naleśnikowym

Ryba w cieście naleśnikowym to przepis, który przygotujesz w około 25 minut, nie wymaga od Ciebie dużej wiedzy i umiejętności kulinarnych. Ciasto naleśnikowe do ryby przygotujesz z mąki, mleka, jajka, wody gazowanej oraz szczypty soli. Niezbędna będzie również ryba, którą po namoczeniu w cieście usmażysz na patelni. Z tym przepisie skorzystamy z fileta dorsza, jednak możesz użyć innej ryby. Filet z ryby w cieście naleśnikowym z warzywami gotowanymi na parze i pieczonymi ziemniakami będzie dobrym pomysłem na pyszny obiad.

Ciasto naleśnikowe do smażenia ryby zawdzięcza swoją delikatność i puszystość wodzie gazowanej, użytej do jego przygotowania. Jest to danie proste, a jednocześnie smaczne i bardzo wartościowe pod względem odżywczym, dlatego warto wypróbować go w swojej diecie. Dorsz zaliczany jest do tłustych ryb morskich. Jest źródłem selenu (szczególnie ważny przy niedoczynności tarczycy - jest on niezwykle ważny do prawidłowego funkcjonowania tego narządu), witamin B12, fosforu, witaminy D, A oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów z rodziny omega-3. Jego spożywanie pozytywnie wpływa na pracę serca, profilaktykę chorób układu krążenia, poprawę pracy układu odpornościowego. Kwasy omega-3 działają przeciwzapalnie. Witaminy zawarte w tej rybie wspomagają układ nerwowy oraz hormonalny. Ponadto zawartości witaminy B12 poprawia produkcję krwinek czerwonych. Dorsz jest dobrym źródłem białka i sprawdzi się jako produkt spożywczy w diecie osób aktywnych fizycznie. Warto zwrócić uwagę na włączenie do diety tłustych ryb morskich, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy synteza skórna witaminy D jest ograniczona, ponieważ są one jej dobrym źródłem.

Podsumowując dorsza w cieście naleśnikowym przygotujesz bardzo szybko. Świetnie sprawdzi się jako potrawa obiadowa. Dania rybne dobrze smakują z kapustą kiszoną i włączenie jej do diety znacząco podniesie wartość odżywczą potrawy. Zaleca się, aby w diecie ryby znajdowały się 2-3 razy w tygodniu, dlatego warto wypróbować ten przepis.

Alergeny w rybie w cieście naleśnikowym

Lista alergenów dla Ryby w cieście naleśnikowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze ryby w cieście naleśnikowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
132.50
198.76
Białko (g)
14.17
21.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
6.63
9.95
Węglowodany przyswajalne (g)
6.63
9.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
5.11
7.66
Tłuszcze nasycone (g)
1.31
1.97
Tłuszcze nienasycone (g)
3.80
5.70
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.60
3.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.20
1.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
62.18
93.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6 (mg)
0.18
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.93
1.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.87
2.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.22
30.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
53.38
80.06
Potas (mg)
310.62
465.94
Wapń (mg)
36.37
54.55
Fosfor (mg)
173.42
260.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
26.33
39.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.84
1.26
Cynk (mg)
0.55
0.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ryby w cieście naleśnikowym brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryby w cieście naleśnikowym

Koszt składników
38.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
400 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 400 g
Mąka pszenna typ 550
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Mleko 3,2%
100 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
38.50