Ryba w chrupiącym cieście

Opublikowano: 09.10.2022 r., 9:30 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ryba w chrupiącym cieście podana na talerzyku z frytkami.
Ryba w chrupiącym cieście
Ryba w chrupiącym cieście to doskonała opcja na pyszny obiad dla całej rodziny. Jest smaczna, szybka i niezwykle prosta w przygotowaniu. A przy tym również tania.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 25 min
479 kcal
Kcal w porcji
251 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Dorsz filet (400 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (180 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mleko 2% (250 ml)
  • Olej rzepakowy (75 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska, rózga

Przepis na rybę w chrupiącym cieście krok po kroku

Mleko przelej do miski. Przesiej mąkę i wbij jajko. Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.

Filety umyj i osusz.

Każdy kawałek mocz w cieście i smaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Przewracaj z obu stron, by ryba była rumiana.

Całość wyłóż na talerz z ręcznikiem papierowym.

Jak oceniasz przepis na rybę w chrupiącym cieście
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,0% osób

Więcej informacji na temat ryby w chrupiącym cieście

Ryba w chrupiącym cieście to dobra opcja na pyszny obiad dla całej rodziny. Jest smaczna, szybka i niezwykle prosta w przygotowaniu. A przy tym również tania.

Przepis na rybę w chrupiącym cieście to smaczna propozycja dla miłośników prostych dań. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych dań, gdyż to najbardziej znany sposób na przygotowanie ryby. Świetnie komponuje się z frytkami, a w bardziej fit wersji z pieczonymi ziemniakami. Warto do całości dodać surówkę, która pozwoli stworzyć zbilansowany posiłek. W przypadku diety bezglutenowej można również użyć panieru z ciecierzycy, który nie tylko doda więcej błonnika, ale także znaczną ilość białka. Dzięki temu ryba będzie niezwykle sycąca i będzie ją można zjeść nawet bez dodatków.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rybę w chrupiącym cieście naleśnikowym, by była pyszna i łatwa, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Wychodzi z niego najlepsza ryba w cieście. Do przygotowania wystarczy tylko kilka składników, które łatwo można znaleźć w każdym sklepie, a bardzo często nawet w domowej spiżarni. Dzięki temu to danie niezwykle bezproblemowe. Do dania warto wybierać świeże filety, jednak sprawdzą się również te mrożone. Warto je jednak wcześniej rozmrozić, by udało się je spanierować. Smażona ryba w cieście to nieco mniej zdrowa wersja ryby, ale za to niezwykle smaczna. Może jednak gościć w menu często, ze względu na dużą ilość białka, a także kwasów tłuszczowych Omega 3 i witamin. Ryby wciąż pojawiają się w codziennym menu zbyt rzadko, a są naprawdę skarbnicą wielu wartości odżywczych. To danie to wspaniały sposób na to, by przemycić je do codziennych dań. Idealnie w tym przepisie sprawdzi się dorsz lub morszczuk. Dorsz jest rybą bardzo delikatną, dlatego przypadnie do gustu nawet najmłodszym domownikom, usmażona w taki sposób, będzie lepszą alternatywą dla paluszków rybnych, które dzieci kochają i stanowią często jedyną postać ryby tolerowaną przez nich na talerzu. Morszczuk to również ryba niezwykle delikatna, pełna smaku i zdrowych kwasów tłuszczowych, będzie dobrym wyborem

Alergeny w rybie w chrupiącym cieście

Lista alergenów dla ryby w chrupiącym cieście przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze ryby w chrupiącym cieście

na 100g gotowej potrawy

To opcja, którą dobrze połączyć ze świeżymi warzywami i węglowodanami złożonymi, np. kaszą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(251g)
Energia (kcal)
191.00
479.42
Białko (g)
11.74
29.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(251g)
Węglowodany (g)
14.20
35.64
Węglowodany przyswajalne (g)
14.20
35.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(251g)
Tłuszcz (g)
9.44
23.71
Tłuszcze nasycone (g)
1.73
4.34
Tłuszcze nienasycone (g)
7.71
19.36
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.41
13.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.31
5.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
59.23
148.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(251g)
Witamina B6 (mg)
0.14
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.84
2.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.01
5.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
34.06
85.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(251g)
Sód (mg)
46.81
117.49
Potas (mg)
239.40
600.89
Wapń (mg)
46.78
117.41
Fosfor (mg)
148.82
373.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.23
58.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.32
3.32
Cynk (mg)
0.61
1.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ryby w chrupiącym cieście 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryby w chrupiącym cieście

Koszt składników
38.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
400 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 400 g
Mąka pszenna typ 500
180 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.54
Za 180 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Olej rzepakowy
75 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.53
Za 75 ml
Koszt składników
38.50